„Битка“ или да победиш себе си

Днес се срещнах за трети път с художествения свят на Мая Люнде. След като преди време на един дъх преживях „Снежната сестра“ и „През границата“, бях изпълнена с нетърпение и високи очаквания.

„Битка“ (изд. „Тонипрес“) е вторият роман за млади читатели на норвежката писателка. За тези от вас, които са гледали филмите „Запази последния танц“ и „Запази последния танц 2“, мога да отбележа, че сюжетът на книгата се припокрива до голяма степен с техните сценарии.

Книгата ни запознава с Амалие – дете на заможни родители, спечелили с труд състоянието си. Амалие живее с баща си в прекрасна къща, разполага с личен басейн и карти за пазаруване без лимит. Дружи с най-популярните деца от гимназията, гаджето й е мечта за десетки други момичета, а тя самата е талантлива и отдадена танцьорка с големи мечти.

Приказният й живот се преобръща, когато баща й банкрутира и така тя загубва всичко, с което е свикнала. Заменя красивата къща за неугледен и стар апартамент, препълнените гардероби – с няколко чифта дрехи, а безкрижните моменти с приятелите – с безкрайни усилия и лъжи, с които да прикрие случващото се.

„Не исках да го поглеждам. Знаех, че сметките му са празни, а картите запорирани, че сигурно няма и една крона за превеждане. Но все пак ми трябваха нови обувки. И исках да го знае, да мисли за това и да се измъчва от тази мисъл.“

В новия квартал Амалие среща Микаел, който е влюбен в хип-хопа, уличните танци и…танцувалните битки. Пред него за пръв път младото момиче си позволява да разкрие болките и надеждите си и да бъде такова, каквото е. Но, едновременно с това, Амалие все по-трудно помирява двата свята, които обитава.

„- В такъв случай трябва да започнеш да се биеш. Искаме да те видим, Амалие. Коя си всъщност? Имаш ли идентичност, която да покажеш?“

Трябва да призная, че докато четях „Битка“, имах усещането за непълнота и прибързаност. Липсваше ми онази покоряваща искреност, с която Мая Люнде подхожда към читателя, към детето в другите си творби. Наместо това, книгата остави в мен чувството, че това не е нейната история; не тази, която наистина би искала да разкаже.

Наред с това, по много лек начин „Битка“ поставя темите за целите и мечтите, както и цената, която плащаме за тях; за истински важните неща в живота; за приятелството; за смелостта да изразяваме себе си и да бъдем верни на принципите си.

Безспорно големите ни деца водят борби на различни фронтове – за успех в училище, постижения в други среди, популярност сред приятелите си, привлекателност, разбирателство вкъщи и какво ли още не. Но може би най-важната им битка е тази със самите тях. Да следват вътрешния си компас независимо от изкушенията и трудностите.

Вземете книгата с код с кауза DK19 от

Ozone.bg 

Когато купувате книги с този код, Вие подкрепяте насърчаването на детското четене в България.