„Бисерче вълшебно” пътува и гостува на деца в столицата и страната

Наградата за най-добра детска книга, избрана от самите деца – „Бисерче вълшебно” 2015, – започна своите срещи с младите читатели.

Първата спирка бе в 119 СОУ „Акад. Михаил Арнаудов” – София, където Валентина Стоева разказа  в две поредни срещи на децата от 1. и 2. клас какво е наградата „Бисерче вълшебно”, как могат да станат част от журито и да покажат, че са читатели с мнение. На изключително емоционалните срещи бяха представени героите, които се подвизават в книгите, номинирани в категория „Откриватели” (6-8 г.) и категория „Мечтатели“ (9-11 г.).

Първолаците научиха защо е вълнуващо и забавно да се чете и как от книгите могат да научат различни тайни – за буквите, за математиката, за животните, за миналото. Второкласниците, участвали в „Бисерче вълшебно” 2014, споделиха кои са книгите, които биха искали да прочетат и заедно с Вал Стоева разгледаха тазгодишните промени в категориите. Те бяха подготвили и подарък – табло с размисли и пожелания, което с радост споделяме с вас:

На 19 март 2015 г. „Бисерче вълшебно” пътува и гостува на фестивала „Младият Пловдив чете” в НБ „Иван Вазов” – Пловдив. Темата на срещата – „Наградата „Бисерче вълшебно” като метод за насърчаване на детското четене в помощ на възрастните” – бе предназначена за възрастните, ангажирани с насърчаване на срещите на децата и книгите, но не липсваше и детско присъствие. По време на лекцията Валентина Стоева представи целите и механизмите на единствената българска награда за детска литература, избирана от децата, както и практически съвети за превръщането на децата в читатели чрез „Бисерче вълшебно”. Одобрението на присъстващите деца затвърди мнението на присъстващите учители и библиотекари, че целите и механизмите, скрити зад наградата, наистина работят. Емоциите не липсваха и тук, а екипът ни си тръгна с подаръци – съчинения:

След Пловдив бе ред на с. Труд да посрещне „Бисерче вълшебно”. Срещата с ученици от 2. до 6. клас в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” бе наситена с много радост и искрено детско любопитство. Децата научиха какво представлява наградата, разгледаха каква информация могат да открият за всяка от номинираните книги на сайта www.biserche.com и направиха пробно гласуване. Читателите имаха възможност да разгледат на живо всички номинирани книги, които Вал Стоева бе донесла. В библиотеката на НЧ „Светлина – 1929 г.” вече разполагат с част от заглавията, а заявките за наличие на заглавия, привлекли интереса на децата, заваляха светкавично. Ето и снимки, дело на Валентина Арабаджиева:

Срещите на „Бисерче вълшебно“ 2015 с малки и големи ще продължат и през следващите седмици. Очаквайте новини!