„Бисерче вълшебно“ 2023: Наниз от щастливи срещи

Има енотуризъм и екотуризъм, здравен, културен и ловен. Има безброй причини да тръгнем на път и безброй начини да го изминем. Преди повече от десетилетие екипът ни избра да пътува чрез книгите – не само като ги чете, а и като ги споделя с другите. Започнахме похода си из българските училища, следвайки невидимата нишка между добрите истории и техните читатели. Стотици спирки и заглавия по-късно книжният все още е любимият ни вид туризъм.

Тази година книгите отново ни отведоха в будни класове. Поредното ни гостуване бе в СУ „Любен Каравелов“ – Димитровград, където посрещнахме пролетта в компанията на първи, втори и четвърти клас. Валентина Стоева, председател на фондация „Детски книги“, представи номинираните заглавия в краткия списък на награда „Бисерче вълшебно“. Специално внимание получи категорията „Нещотърсачи“ за издания, фокусирани върху науката и изследователската дейност. След срещите си с децата Вал Стоева сподели своя опит в насърчаване на четенето с началните учители. Даде им и насоки какво да предприемат, за да поддържат жив интереса към книгите в своите възпитаници.

„Любен Каравелов“ бе само една от многобройните ни дестинации в изминалите месеци. Щастливи сме, че имахме възможност да посетим и учениците на г-жа Манчева (119. СУ, София), г-жа Каралъмова (10. ОУ София), г-жа Йовчева (129. ОУ, София), както и бисерчетата от 75. ОУ „Тодор Каблешков“. Част от тези гостувания се случиха по покана на преподаватели и библиотекари от мрежата ни читателски клубове; други бяха реализирани с подкрепата на Националната програма „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“, модул „Библиотеките като образователна среда“. Едва ли има нужда да ви уверяваме в обичта на тези деца към книгите – снимките сякаш са достатъчно красноречиви.

Но държим на своето голямо „Благодаря!“ към възрастните, които правят подобни срещи възможни за нас и желани от малчуганите.

 

Национална награда „Бисерче вълшебно“ е първото детскокнижно отличие в България, присъждано от самите деца. Книгите, номинирани от родните издатели и самопубликуващи се автори, се разпознават като най-добрите проекти за предходната календарна година. „Бисерче вълшебно“ е мерило за нуждите, интересите и нагласите на българските читатели между 3 и 16-годишна възраст. Чрез включването си в гласуването те са поставени в позицията да заявят своя избор, а задача на възрастните е да ги подкрепят в развитието им като четящи личности.