Били и неговите приятели от шкафа

Вероятно изобщо не се чудите какво има в гардерова ви, защото ви е пределно познато. Купища блузи, няколко чифта измачкани дънки, както и стотици чорапи, половината от които самотни и без другарче. Новият скрин на Били съдържа абсолютно същото, но и още нещо! Какво ще кажете, ако ви кажа, че там щастливо и безгрижно живеят 5 миниатюрни чудовища, готови за лудории?

           

Самият Били е съвсем обикновено момче, което се страхува от чудовища и не смее да заспи, за да не бъде нападнато и изядено. Една вечер обаче в заплашителната тишина той ясно долавя звуци. И не какви да е звучи, а ситни стъпки. Били открива мънички лилави следи, които водят до чинията с (вече) опустошения му сандвич. Но когато иска да покаже това на родителите си, стъпките като по чудо са изчезнали, а всички съборени вещи са се върнали на местата си.

Мистерията скоро се разплита, когато Били намира 5 миничудовища в скрина си, а предишния му страх неусетно се измества от любопитство и веселост. Петимата обитатели на шкафа са Пихтиян, Зъбан, Капитан Сополан, Шмуги и Тромпетко – все дребни, но славни зверчета. Всички те имат различен външен вид и свой характер, ала до едно обичат да се забавляват. Капитан Сополан е винаги въоръжен с план и готов за подвизи. Пихтиян е вечно ведър и с разтегната усмивка. Зъбан е самоотвержен и гризе всичко, попаднало пред очите му. Шмуги е мекичък, тих и спокоен. А Тромпетко нехае за каквото и да е освен за любимото си сирене, заради което пръцка често и особено миризливо.

Съвсем скоро миничудовищата и Били стават най-добри приятели и спътници в белите. Мъниците са дружелюбни и обичат да играят, но понякога създават и проблеми. За щастие, те помагат на момчето да преодолее някои от най-големите си страхове! Били престава да се страхува от тъмното, успява да скочи от най-високия трамплин на басейна и се справя с училищния хулиган Базил Браун.

Особено смешно е колко много малките чудовища приличат на деца, докато Били се опитва да се държи като възрастен. Той налага правила и обяснява, а те слушат и уж разбират. Достатъчно е само той да се обърне, за да забравят миничудовищата думите му и да започнат да кроят планове, а после да се впуснат в действие. И докато Шмуги предпочита да послуша момчето, то събратята му се разпръсват и се отдават на хрумванията си. Резултатът, разбира се, са хаос и безредици, множество трудни за изпиране петна, тревоги, но и много усмивки!

Поредицата „Били и миничудовищата“ от Занна Дейвидсън (изд. „Клевър Бук“) е изключително забавно илюстрирана от Мелани Уилсън. Книгите са изпълнени с едри, цветни картини и множество елементи, присъщи на графичните издания. Някои страници са оформени като комикс, а на други репликите на героите са изведени в балонче. Шрифтът е достатъчно голям, така че да се чете лесно и самостоятелно. Всичко това обещава разчупена визия, способна да грабне интереса на прохождащите или неохотни читатели. Освен всичко, поредицата е добър вариант за запознаване на по-малките деца (4-5 години) с концепцията за текст, разделен на глави.

Надникнахте ли вече в гардероба или скрина с надеждата да откриете там вашите миничудовища? Излишно е да казвам, че можете да ги намерите на съвсем различно място, а после да ги представите за компания на собствените ви пакостници. А ако и те имат свободолюбива природа и нюх за приключения, със сигурност ще си допаднат.