Били Айлиш. Книга за фенове

Били Айлиш е безспорна музикална сензация – успехът я спохожда още преди да навърши 15-годишна възраст. Родената през 2001 г. американска певица печели светкавично сърцата на тийнейджърите с неповторимата си музика, шантавия си начин на обличане и с излъчването за абсолютен бунт срещу всички опити да бъде вкарана в калъп. Книгата „Били Айлиш“ (изд. „Хермес“) е предназначена както за почитателите на младата певица, така и за възрастните, които се опитват да проумеят нечувания успех на Били Айлиш Пайрът Беърд О’Конъл.

Родителите на певицата са любители музиканти и актьори, които получават малки второстепенни роли. Когато се появяват Финиъс и Били, майката и бащата решават да се отдадат на отглеждането им. Двете деца са на домашно обучение, а родителите ги насърчават да се занимават с онова, което им допада.

„Късметлийка съм да имам семейство, което харесвам и което харесва мен. Единствената причина да правя това, което правя, е, защото родителите ми не са ме притискали…“

В началото Били изобщо не мисли за кариера в музиката – тя обича да танцува и иска да се развива в тази посока. Тежка травма слага край на мечтите й, 11-годишното момиче изпада в тежка депресия. Музиката й помага да се справи със страховете си, а участието й в детския хор на Лос Анджелис я е научило как да пази и развива гласа си.

Успехът идва неочаквано. Песента Ocean Eyes, написана от брат й Финиъс и изпята от Били в детската им стая, събира 1000 слушания за една нощ (през 2015 г.), което изстрелва брата и сестрата на върха.

Турнета, фестивали и опити за записи в студио – всичко това колкото зарежда, толкова и изтощава младата певица. Но семейството й е до нея и подкрепя всяко нейно решение – дори отхвърлянето на записите в професионално студио.

„Когато започнах да се занимавам с музика, си мислех, че е нужно да платя много пари на разни хора, за да направят всичко професионално, и че това е единственият път към успеха – разказва братът на Били. – Много е важно децата да осъзнаят, че няма невъзможни и недостижими неща. Истината е, че просто трябва да направиш песен, която хората да харесат.“

Били Айлиш и брат й Финиъс са доказателство, че подкрепата на семейството и талантът са ключовите фактори за успех в днешно време. А новите технологии помагат да записваш музика в стаята си, да я излъчваш в платформи като YouTube и да постигнеш нечуван успех, който да ти донесе и редица световни музикални награди.

„Били Айлиш. Книга за фенове“ (изд. „Хермес“) е издание, което позволява на читателите да надзърнат в живота на младата поп сензация, да научат повече за успеха и за трудностите, през които преминава. Разказът е сбит, акцентите са поставени върху семейството, правенето на музика, но и върху предизвикателствата, с които се сблъсква Айлиш при запазването на своята индивидуалност.

Изданието изобилства от снимков материал, от който ясно личи и крехкостта, но и непоколебимостта на Били Айлиш да бъде себе си. Шантавият й стил на обличане съответства на музиката й – хипнотизираща, на моменти стряскаща, но определено с характер.

Тъй като не знаех нищо за певицата и музиката й, книгата беше отправната точка да прослушам песните на 18-годишното момиче. Ефектът, който успя да произведе върху мен и върху 6-годишния ми син, е впечатляващ: щом зазвучат първите тонове, всички други шумове се спират, за да слушаме единствено Били Айлиш.

Освен новата музикална страст, книгата ме накара да харесам момичето заради желанието да бъде себе си, без да се съобразява, че веждите й не са изрисувани, без да има подобрения по тялото и без да се разхожда полугола в опит да впечатли феновете си. Всъщност и отношението към феновете е впечатляващо – за певицата те са като семейство, на което се опитва да обърне внимание във всеки удобен момент.

Любопитна ми бе и загатнатата информация, че Айлиш страда от тревожност и депресия, а и че синестезията е част от живота й. Синестезията е феномен, при който можеш например да виждаш числата цветни или да „виждаш“ музиката в цветове, както се предполага, че го е правил художникът Василий Кандински. Тези малки детайли, които вероятно ще убягнат на голяма част от по-младите читатели, помагат на възрастните да осмислят образа на новата поп икона, да опознаят несъвършенствата й и начина й на справяне с трудностите, а накрая – да са спокойни, че децата им ще са в добри ръце, докато слушат нейната музика.

 

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.