Бебешката библиотека: откъде да започнем?

За всеки родител е ясно, че срещата на децата с книгите от най-ранна възраст е изключително важна. Как обаче да направим така, че мъничето да ги заобича и да продължи да ги търси и когато порасне? Отговорът е простичък: като му подберем правилните книги, за да спечелим вниманието му!

Повечето родители започват да подбират книги за детската библиотека, когато детето им навърши 2 години и вече разбира онова, което му се говори. Но бебетата от 0 до 2 също се нуждаят от книги. Нещо повече: според световните изследвания бебешката библиотека трябва да започне да се пълни още от раждането на своя малък собственик.

Ако не сте сигурни какви четива да подберете, ето няколко съвета:

Новородени: 0 – 6 месеца

В тази възраст всяка книга, която изберете, е подходяща, защото актът на четене има основно значение. Когато чува гласа ви, сгушено в прегръдка, новороденото се успокоява и по-късно ще асоциира четенето на книга с приятните емоции, запечатани в подсъзнанието му. Ако пък в семейството ви има по-големи деца, можете да ги помолите да почетат на мъника – така връзката между двете деца се засилва, а и каката или баткото могат да прочетат някоя книга, която иначе биха отхвърлили заради компютъра или телевизията.

Когато бебето започне да фокусира предметите (обикновено след 30 – 40 ден от раждането), можете да изберете книги със силно контрастни изображения. Точки, райе или каре – ще забележите как бебето се усмихва, щом забележи някоя от фигурите, поставени пред погледа му. Книгите с рими също са изключително подходящи за новородените. Докато слушат напевния глас, с който четете, мъниците се чувстват комфортно и междувременно усвояват важни уроци, които ще са им необходими занапред.

В „#Експериментът“, който започнахме преди броени дни с бебето Даниел, вече ви разказахме за някои от книгите, които подбрахме за него. За да заобича литературата, най-малкият член на екипа ни е заобиколен от различни четива, предлагани по различно време и повод:

Докато се храни, на дневен ред са книгите с приказки – на мама й е интересно да чете истории, бебчо слуша някой да му говори и се усмирява, а храненето е пълноценно. До момента в библиотеката на малкия са включени произведенията на Ханс-Кристиан Андерсен, „Приключенията на Алиса в Страната на чудесата, разказани за най-малките читатели от самия автор“ и „20 приказки от Ориента“, а изборът от предложения е толкова богат, че всеки родител може да открие нещо, което да е интересно и за него. Ако не се сещате какво да изберете, прегледайте категориите с книги за по-големи деца – със сигурност ще харесате „Пет приказки“ на Валери Петров, „Нови приказки“ на Любомир Николов, някоя от книгите на Бевърли Клиъриприказките на Александър Пушкин, класическата „Паяжината на Шарлот“ и още много други.

Римуваните книги като „Какво прави вятърът, когато не духа?“ и „Азбучни гатанки“ са запазени за времето, в което Даниел будува. Тогава мама го гушка и му чете стихчета, правейки различни смешни физиономии в тон с текста, а той се усмихва радостно. Други предложения в тази категория, които може да ви допаднат, са „Как се оцветява крава“, „Весела чета с боси крачета“, „Ние, мушмороците“ или пък „Целуната жаба“.

От книгите с контрастни изображения, подходящи за възрастта на новородения член на екипа ни, подбрахме „Пи-пи-пи“ с ликовете на животни и дебели, меки страници, както и прекрасна текстилна книга от Taf Toys, която има две страни: за новородени от 0 до 3 месеца с фигури и изображения на коте, куче и птица в черно, червено и електриково зелено; за мъници от 3 до 6 месеца с шумкащи елементи, огледало и шарени картинки.

В процеса на четене Даниел привлече и сестра си, която ще бъде в 6. клас и никак, ама никак не желае да се срещне с книгите от задължителните летни списъци. Благодарение на усмивката на мъника, Карин му прочете „Клетниците“ и „Под игото“, а Дани слушаше с интерес мелодичния й глас, който изговаряше думите бавно и изразително. Така ефектът бе двоен: и малкият слушател остана доволен, и сестра му си прочете книгите за училище!

Пораснали бебета: 6 – 12 месеца

Навършвайки шест месеца, бебетата започват все по-активно да се включват в процеса на четене. Първоначално участието им е предимно „дъвчащо“, но после започват да посочват картинките и да бърборят нещо на своя собствен език. Не пропускайте да задоволите неизчерпаемото им любопитство, подбирайки книги с шарени, интересни изображения. Подходящи предложения тук са книгите с картонени или шумолящи страници, които позволяват на бебето да ги гушка и дъвче. Гумените книги за баня също са чудесен избор, а онези четива, които крият в себе си множество прозорчета със скрити изненади, печелят безапелационно интереса на малчуганите. Няма да сбъркате и ако подберете някоя от книгите с дрънкалка или с дръжка на изд. „ФЮТ“, „Златното пате“ и „СофтПрес“ например – освен подходящи за възрастта форма и размери, тези книги съдържат и чудесни стихове, които ще помогнат на бебето да развие по-лесно говора си и да опознае света по изключително забавен начин.

Мъници: 1 – 2 години

Навършат ли годинка, децата стават неудържими. Непрекъснато са в движение, а родителите намират все по-малко време да ги ангажират с книги, защото думата „застой“ сякаш не е позната на малчугана. Истината е, че дечицата на възраст 1 – 2 години се нуждаят от четива много повече от бебетата. Не се поддавайте на изкушението да подтиквате децата на тази възраст да познават буквите, цифрите или цветовете, а ги обградете с книги с картинки, провокиращи различни теми за разговор.

Подберете книги с пъстри илюстрации и малко повече текст. Темите тук са безбройни – от животните през чувствата, та чак до любими герои. Не забравяйте да помислите и за книги за „лека нощ“. Независимо дали ще попаднете на класически приказки или по-съвременни четива като историите за костенурчето Франклин, Петсън и Финдъс, Маурко или пък Фадълс, изграждането на рутина в четенето на книга преди сън ще помогне на детето да се успокои и заспи сладък сън в ръцете на мама и татко.

Автор: Вал Стоева