Бебешката библиотека: откъде да започнем?

За всеки родител е ясно, че срещата на децата с книгите от най-ранна детска възраст е изключително важна. Как обаче да направим така, че мъниците да заобичат книжките и да продължат да ги търсят и като големи? Отговорът е  простичък: като им подберем правилните книги, за да спечелим вниманието им!

Повечето родители започват да подбират книги за детската библиотека, когато детето им навърши 2 годинки и вече разбира онова, което му говорят възрастните. Но бебетата от 0 до 2 години също се нуждаят от книги и според световните изследвания бебешката библиотека трябва да започне да се пълни още от раждането на вашето дете.

Ако не сте сигурни какви книги трябва да подберете за най-малките, ето няколко съвета:

Новородените: 0 – 6 месеца

В тази възраст всяка книжка, която изберете, е подходяща, защото актът на четене има основно значение. Когато чува гласа ви, сгушено в прегръдка, новороденото се успокоява и по-късно ще асоциира четенето на книга с приятните емоции, запечатани в подсъзнанието му. Не се притеснявайте да подберете книга с приказки – хем на вас ще ви е интересно, хем детето ви ще слуша в захлас промените в интонацията на гласа ви, докато му четете. Ако пък в семейството ви има по-големи деца, можете да ги помолите да почетат на мъника – така връзката между двете деца се засилва, а и каката или баткото могат да прочетат някоя книжка, която иначе биха отхвърлили заради компютъра или телевизията.

Когато бебето започне да фокусира предметите (обикновено след 30 – 40 ден от раждането), можете да изберете книги със силно контрастни изображения. Точки, райе или каре – ще забележите как бебето се усмихва, щом забележи някоя от фигурите, поставени пред погледа му. Книжките с рими също са изключително подходящи за новородените. Докато слушат напевния глас, с който четете, мъниците се успокояват и усвояват важни уроци, които ще са им необходими занапред.

В „#Експериментът“, който започнахме преди броени дни с бебето Да̀ниел, вече ви разказахме за някои от книжките, които подбрахме за него. За да заобича литературата, най-малкият член на екипа ни е заобиколен от различни четива, предлагани по различно време и повод:

докато се храни, на дневен ред са книгите с приказки – хем на мама й е интересно да чете истории, хем бебчо слуша някой да му говори и се успокоява, а храненето е пълноценно. До момента в библиотеката на малкия са включени произведенията на Ханс-Кристиан Андерсен, „Приключенията на Алиса в Страната на чудесата, разказани за най-малките читатели от самия автор“ и „20 приказки от Ориента“, а изборът от предложения е толкова богат, че всеки родител може да открие нещо, което да е интересно и за него. Ако не се сещате какво да изберете, прегледайте категориите с книги за по-големи деца – със сигурност ще харесате нещо от страхотните предложения като „Пет приказки“„Мили бате!…Писмата на един дакел“„Нови приказки“ на Любомир Николов, някоя от книгите на Бевърли Клиъриприказките на Александър Пушкин, класическата „Паяжината на Шарлот“ и още много други.

римуваните книжки като „Какво прави вятърът, когато не духа?“ и „Азбучни гатанки“ са запазени за времето, в което Да̀ниел будува. Тогава мама го гушка и му чете стихчета, правейки различни смешни физиономии в тон с текста, а бебчо се усмихва радостно. Други предложения в тази категория, които може да ви допаднат, са „Как се оцветява крава“, „Весела чета с боси крачета“, „Ние, мушмороците“ или пък „Целуната жаба“.

от книжките с контрастни изображения, подходящи за възрастта на новородения член на екипа ни, подбрахме „Пи-пи-пи“ с ликовете на животни и дебели, меки страници, както и прекрасната текстилна книга от Taf Toys, която има две страни: за новородени от 0 до 3 месеца с фигури и изображения на коте, куче и птица в черно, червено и електриково зелено; за мъници от 3 до 6 месеца с шумкащи елементи, огледало и шарени картинки.

В процеса на четене Да̀ниел привлече и сестра си, която ще бъде в 6. клас и никак, ама никак не желае да се срещне с книгите от задължителните летни списъци. Благодарение на усмивката на мъника, Карин му прочете „Клетниците“ и „Под игото“, а бебчо слушаше с интерес мелодичния й глас, който изговаряше думите бавно и изразително. Така ефектът бе двоен: и малкият слушател остана доволен, и сестра му си прочете книгите за училище!

Порасналите бебета: 6 месеца – 1 годинка

Навършвайки шест месеца, бебетата започват все по-активно да се включват в процеса на четене. Първоначално участието им е предимно „дъвчащо“, но после мъничетата започват да посочват картинките и да бърборят нещо на своя собствен език. Не пропускайте да задоволите неизчерпаемото им любопитство, подбирайки книги с шарени, интересни изображения. Подходящи предложения тук са книгите с картонени или шумолящи страници, които позволяват на бебето да ги гушка и дъвче. Гумените книги за баня също са чудесен избор, а онези четива, които крият в себе си множество прозорчета със скрити изненади, печелят безапелационно интереса на малчуганите. Няма да сбъркате и ако подберете някоя от книгите с дрънкалка или с дръжка на изд. „ФЮТ“, „Златното пате“ и „СофтПрес“ например – освен подходящи за възрастта форма и размери, тези книги съдържат и чудесни стихове, които ще помогнат на бебето да развие по-лесно говора си и да опознае света по изключително забавен начин.

Мъници: 1 – 2 години

Навършат ли годинка, децата стават неудържими. Непрекъснато са в движение, а родителите намират все по-малко време да ги ангажират с книжки, защото думата „застой“ сякаш не е позната на малчугана. Истината е, че дечицата на възраст 1 – 2 години се нуждаят от четива много повече от бебетата. Не се поддавайте на изкушението да подтиквате децата на тази възраст да познават буквите, цифрите или цветовете, а ги обградете с книжки с картинки, провокиращи различни теми за разговор.

Подберете книги с пъстри илюстрации и малко повече текст от шумолящите и картонени четива. Темите тук са безбройни – от животните през чувствата, та чак до любими герои. Не забравяйте да помислите и за книжки за „лека нощ“. Независимо дали ще попаднете на класически приказки или по-съвременни четива като историите за костенурчето Франклин, Петсън и Финдъс, Маурко или пък Фадълс, мъникът ви ще се радва на възможността да открива цели светове в гласа на мама и татко, а изграждането на рутина в четенето на книжа преди сън спомага за успокояването на по-активните малчугани и по-лесното приспиване.

Автор: Вал Стоева