BCBF 2024: Как да преодолеем кризата на четенето – дискусия за издатели

За 61-ви път Панаирът на детската книга в Болоня ще привлече издатели, автори, илюстратори и любители на книгите от цял свят. Макар да се събират, за да проследят развитието на книжната индустрия, повечето професионалисти в сферата са наясно с влошаващите се умения за четене както на деца, така и на възрастни. Резултатите от PISA предоставят научно доказателство за тази низходяща тенденция, позната още като криза на четенето. Докато Болоня ежегодно се затрупва с великолепни нови издания, остава въпросът: Какво се случва, ако никой не ги чете? Ами ако книгите се превърнат в спомен от миналото?

От 9:30 ч. на 9. април, по време на панелна дискусия в „Authors’ Café“ (BCBF, зала 30), насърчители на четенето от цяла Европа ще обсъдят каква е ролята на издателите в преборването на тревожната статистика. Дискусията ще бъде модерирана от Даан Бийки, експерт във фондация „Четене“ – Нидерландия и координатор на Европейската мрежа за грамотност „EURead“.

„Панаирът на детската книга в Болоня ни дава чудесна възможност да наблегнем на насърчаването на четенето. За да гарантираме, че всички деца четат и за да се борим с неграмотността, трябва да се заемем с този проблем тук и сега, като търсим цялостни решения и стабилни партньорства във всички сектори.“, подчертава Бийки.

В рамките на час панелистите Илейна Раян („Детски книги“ – Ирландия), Ловиза Логотетис (фондация „Бониър Фемили“, Швеция) и Анна Здроевска-Живецка (издателска къща „Sp. z o.o.“, Полша) ще представят опита и откритията си в сферата. Ако се интересувате от темата и планирате посещение на Панаира на детската книга, присъединете се към оживената дискусия за бъдещето на книгите.

И докато сте в Болоня, не пропускайте да наобиколите българския щанд на изложението.

Източник: Valerie Weilheim, сайт на EURead