Баща – мечта: 8 практически съвета за създаване на успешен читател

В подкрепа на кампанията „Да бъдеш баща“ на Асоциация „Родители“ вече ви разказахме колко е важна ролята на татковците за правилното развитие на детето като личност. Споделихме, че когато територията на четенето бъде “завзета” от татковците, те допринасят за бъдещето на малчуганите, като повишават грамотността и уменията им за четене, предават им своя опит, подкрепят ги в опознаването на света и засилват връзката баща – дете.

Ето и няколко практически съвета, ако все още не знаете как да започнете:

1. Ако не знаете какво да прочетете, изберете нещо, което ви се струва вълнуващо. Независимо дали ще бъде книга за велики личности, за вашето хоби или интересни факти от света на науката, важно е да сте ентусиазирани. Децата ще споделят вдъхновението ви.

2. Дори и да не сте запален читател, вашето участие в читателски инициативи у дома може да повиши успехите на детето в училище. Следете с интерес задачите на отрочето ви, свързани с книгите – така ще му изпратите послание, че четенето е нещо важно!

3. Разказвайте истории от своето детство. Децата обичат да слушат истории от този тип и да знаят, че татко също е допускал грешки например. Ако показвате на детето, че и вие изпитвате слабости понякога, но те са преодолими, ще засилите неговата увереност в собствените му способности.

4. Четете заедно табелите по улиците, всякакви обяви и дори опаковките на храните. Всяко четене е полезно – дори и онова, което ни се струва незначително!

5. Разпитвайте детето как е минал денят му. Разговорите с възрастните помагат на детето да учи нови думи и да разказва – и двете свързани с подобряване на читателските му умения.

6. Разглеждайте заедно с детето албуми с фотографии или картини и ги обсъждайте. Развитието на наблюдателността и усета към детайла са важни за развитието на децата.

7. Въвличайте децата в писането на ежедневни бележки като списъците за пазаруване например. Това ще им помогне да свикнат с писането и неусетно може да сътворят някоя собствена история.

8. Измисляйте игри, които включват букви, думи или разрешаване на проблеми. Така ще подпомогнете мисленето и въображението на децата.

Не забравяйте: най-важното, което можете да направите, за да превърнете децата в читатели, е личното ви послание, гласящо: „Четенето е важно, вълнуващо и необходимо“.

Не пропускайте да прочетете интервютата в рубриката „Как четат бащите?“ и бъдете героя на своето дете! А ако искате да споделите с нас как четете с детето си, непременно ни пишете на igra@detskiknigi.com.