БАН отбеляза началото на учебната година с онлайн образователна игра

Над 2 000 души се включиха в образователната игра „Играй с думите!“ по повод на новата учебна година, организирана в интернет от Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките.

„Играй с думите!“ отправя забавно предизвикателство към малки и големи – да подложат на проверка езиковите си познания и да си припомнят някои правописни правила или уместната употреба на думите в зависимост от тяхното значение. Играта продължава до 21.09.2016 г., а печелившите участници, които печелят тениски с надпис „Написаното остава. Пиши правилно!“, ще бъдат обявени на 26 септември – Европейския ден на езиците. След това играта ще бъде преработена така, че да може да се играе постоянно, а верните отговори ще се публикуват след всеки кръг.

Играта е част от кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“, която Институтът за български език провежда от няколко години. Целта й е да се привлече вниманието на обществеността към грамотността и проблемите на българското образование, като едновременно с това се покаже, че владеенето и употребата на правилен български език е не само въпрос на дълг и отговорност, но и на престиж и достойнство.

„Радвам се, че кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ получава все по-широк отзвук. Това означава, че проблемите, свързани с правилната употреба на българския език, вълнуват много хора“ – споделя проф. д-р Светла Коева, директор на Института за български език.

Освен езиковата онлайн игра „Играй с думите 2015, в рамките на кампанията вече са създадени интернет справочникът „Езикови справки“ и Фейсбук страницата „Езикови справки“.