Български книги отново са включени в селекцията за каталога White Ravens

Присъствието на български книги за деца в престижния каталог White Ravens на Международната детско-юношеска библиотека в Мюнхен вече се превърна в традиция. В изданието за 2020 г. отново има отличени български заглавия:

Българските книги в White Ravens 2020 / Copyright © 2020 by Stiftung Internationale Jugendbibliothek

И двете книги са номинирани за Наградата за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно“ 2020. Именно номинацията в българската награда на децата е основният критерий на фондация детски книги за изпращането на заглавията от български писатели в Мюнхен, където да се състезават за престижната селекция.

В най-новия каталог, White Ravens 2020, място са намерили 200 книги за деца на 36 езика от 56 страни. Екипът на Международната детско-юношеска библиотека чете в оригинал изданията от цял свят и селектира онези, които носят универсални послания, имат висока художествена и илюстраторска стойност или се отличават с новаторски подход в дизайна си.

От библиотеката в Мюнхен планират по тредиция да изложат всички 200 избрани заглавия на щанда си на Панаира на детската книга в Болоня през 2021 година. Каталога White ravens 2020 можете да разгледате тук.

White Ravens 2020 Catalogue / Cover illustration: Emma AdBåge

„Шантавия до шия“ и „Продавача на омраза“ се присъединяват към предходните български избрани заглавия:

Включването на съвременни български детски книги в престижния каталог е резултат от сътрудничеството на фондация „Детски книги“ и Internationale Jugendbibliothek в Мюнхен – съставител на каталога. От 2015 г. фондацията изпраща за включване в каталога всички заглавия от български автори, номинирани в наградата „Бисерче вълшебно“.