Българска детска книга излиза в Полша и Америка

Едва месец след отпечатването си в България книгата „Имам късмет с моите родители“ потегли към две чуждестранни издателства. Това е поредният световен успех за портфолиото на издателство „Мармот“. Припомняме, че през 2018 г. тяхната поредица за мотовете пое към Китай, през 2021 г. там излезе и поредицата за Агата, а мотовете заминаха за Финландия. През 2022 г. пък САЩ откупи образователните карти на Георги Грънчаров и подсигури дълги часове забавление на тамошните деца. В същата година правата за „Слончето, което искаше да лети“ бяха продадени в Унгария.

През следващите месеци „Имам късмет с моите родители“ ще се появи в Полша и Америка. В Америка книгата ще бъде публикувана от „Papercutz“, импринт на „Mad Cave Studios“, специализиран в издаването на комикси за всички възрасти. За полските читатели тя ще излезе с логото на „Marginezy“ като част от техния каталог с богато илюстрирани книги, дело на едни от най-забележителните за индустрията визуални артисти.

Книгата „Имам късмет с моите родители“ разказва историята на едно дете, което преминава през раздяла в семейството. Основното послание е, че общуването и честността са изключително важни в процеса на привикване към новата ситуация. Потъвайки в историята, децата ще се чувстват по-малко самотни и по-добре подготвени да се справят с промените, които съпътстват един развод.

Или, през формулировката на психолога Слави Стоев: „Има различни семейства, организирани по различен начин и колкото повече децата приемат новото си семейство за „нормално“, толкова по-лесно ще се адаптират към него. Отчитането, валидирането и разбирането на реалността на децата е това, което може да ни помогне да ги подкрепим и те да преминат през ситуацията без дълготрайни травми, а с приемане, че в „новото нормално“ те отново ще са щастливи, спокойни и обичани.“

  

„Имам късмет с моите родители“ е дело на много силен български екип:

Текстът и издателската концепция създава РАДОСТИНА НИКОЛОВА – любима съвременна писателка на хиляди български деца. Нейни книги са носители на наградата „Бисерче вълшебно“ и на приза „Най-четена детска поредица на Столична библиотека“ (2019 г.). Николова е „Детски писател на годината“ (2020 г.), а книгата ѝ „Шантавѝя до шия“ е селектирана в каталога White Ravens на Международната детско-юношеска библиотека в Мюнхен (2012 г.).

Главна роля за изяществото на картинната книга играят и илюстрациите на ЯНА ПОПОВА, награждавана художничка и концептуална артистка. Яна завършва интериорен дизайн, но същинската й страст е в изрисуването на детски книги. По пътя към утвърждаването си като илюстратор тя участва в ценен проект за дигитална грамотност и в основаването на изд. „Соки и Моки“.

За симпатичният и предразполагащ вид на книгата допринася и типографията на РАДИМИРА ЙОРДАНОВА, преподавател в катедра „Графичен дизайн и визуална комуникация“ във Великотърновския университет. Вероятно сте се досетили, че именно тя стои и зад авторския шрифт на „Безбука“.

Новината за международния успех на „Имам късмет с моите родители“ идва броени дни след обявлението, че „Малкият Рой“ на изд. „Буболече“ проговаря на немски. Припомняме, че стихотворение от „Нетърпение в кутия“ влезе в поетичния календар за 2024 г. на Международната детско-юношеска библиотека в Германия. А „Бъди ми приятел“ сполучи да пробие във Франция и дори да грабне тазгодишната награда за детска литература на „PEP Lor’Est“! Родните творци определено има с какво да се гордеят, а ние вярваме, че признанията за техния талант и усилията им тепърва ще валят!

Снимки в статията: Радостина Николова и Яна Попова, изд. „Мармот“; разтвори – книгата