Балада за един счупен нос

Норвежкият писател Арне Свинген е един от най-популярните и четени писатели в страната си: автор е на цели 99 книги за деца и възрастни!

Той има лична кауза да мотивира децата, и най-вече момчетата, да заобичат четенето. Затова често посещава норвежки училища и се среща с ученици. И пише увлекателни и провокиращи истории, които стимулират децата да четат за удоволствие.

„Балада за един счупен нос“ (изд. „ЕМАС“) е точно такава. Книгата е носител на няколко награди и е най-превежданият му роман. Тя ще ви накара да погледнете на света през очите на Барт.

Барт е почти на 13 г. Аутсайдер в училище, живее само с майка си в мизерно общинско жилище, където техни съседи са наркомани, дребни мошеници и всякакви отрепки.

Майка му е безработна алкохоличка със здравословни проблеми и е абсолютно неадекватна като родител. Тактиката й за справяне с живота е проста: замитай проблемите под килима и отбягвай предприемането на конкретни действия.

„Над готварската печка има вълшебен шкаф. Там мама прибира сметките. Влязат ли там веднъж, повече не излизат. Все едно ги засмуква черна дупка. И въпреки всичко това явно не решава проблема.“

Тя непрекъснато дава обещания, които не може да изпълни и дори Барт вече го е разбрал. На практика момчето разсъждава и действа като отговорния възрастен, който липсва вкъщи.

В училище ситуацията не е по-розова.

Заел е място в кръга на аутсайдерите без да е приятел с никой от тях. За да избегне евентуален тормоз, обявява, че хобито му е да колекционира снимки на масови убийци. Уви, това не му спестява среща с побойниците от класа и счупения нос от заглавието на книгата.

Единственото му истинско увлечение са операта и оперното пеене, но естествено е изключено да сподели на когото и да било. Поне докато не се сприятелява със съученичката си Ада и класът не започва подготовка за училищен спектакъл, в който всеки трябва да участва с някакво изпълнение. Барт само трябва да събере смелост да пее пред публика.

Това, което го отличава е (почти) безкрайният оптимизъм.

„Никой ден не е само лош – стига да се поразровиш достатъчно дълбоко.“

Барт чисто и просто е страхотно момче – отговорен, грижлив, разумен, практичен и с положителна нагласа към всичко, което му се случва. Но дори и най-големият оптимист има нужда от приятели и подкрепа, за да не рухне, когато майка му е в болница, предполагаемият му баща се оказва фалшив, а училищното тържество наближава неумолимо.

Бавно и постепенно Барт създава свой (малко необичаен) приятелски кръг – щурата Ада, баба му и съседът хероинов наркоман Гайр.

Животът на Барт е всичко друго, но не и лесен или приятен.

Ако очаквате баладата за неговия счупен нос да е тъжна и потискаща, ще останете разочаровани.

Ако очаквате и приповдигнат разказ за силата на позитивното мислене, също ще останете излъгани.

Арне Свинген притежава истински талант да разказва автентично и земно от името на персонажа си, с искрен оптимизъм и точно око за човешките взаимоотношения. Както и умение да включи важни теми като училищния тормоз, семейните проблеми, смелостта, приятелството и любовта в детска книга, която е съчетание от тънко чувство за хумор и житейска тъга.

Типично за скандинавските писатели, той не спестява и не прикрива истината за недостатъците и паденията на възрастните. Много от тях, също като майката на Барт или Гайр, не се справят с живота и/или отглеждането на деца. Няма да откриете пряка и отявлена критика към тях: изводите са оставени на читателите.

Ободряващо е, че Свинген несъмнено смята децата за способни да носят отговорност и да се справят по-добре от възрастните около тях.

„Хубавото на живота е, че никога не знаеш какво те чака. Един вид, всеки ден е подарък. Разопаковай го и виж какво си получил.“

Книгата е най-подходяща за читатели над 12-години и е идеално четиво за представяне и обсъждане в читателски групи и клубове. Преводът е на Ева Кънева и благодарение на нейните усилия „чувах“ мислите на Барт кристално ясно.

Изд. „ЕМАС“ спазват чудесната си традиция да поместват биографична справка за автора в края на книгата. За Арне Свинген ще научите много интересни подробности, а аз се надявам, че „Балада за един счупен нос“ няма да остане единствената му книга, издадена на български.

Вземете книгата с код DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.