Българските фентъзи-награди: Майкъл Скот и Кристофър Паолини с отличия

Един от любимите ни автори във фентъзи-жанра – Майкъл Скот, грабна наградата за най-добър автор за 2012 г., а „Наследството“ от Кристофър Паолини единодушно бе определено за „Книга на годината“. Наградите раздаде националният клуб за фентъзи и хорър „Конан“ на ХІІ. годишни награди в Дом на културата „Средец“.

В оспорвана надпревара с други големи имена в бранша като Брандън Сандерсън, Деймиън
Дибън, Джеймс Ролинс, Касандра Клеър и Скот Уестърфийлд, Майкъл Скот получи отличието за най-добър автор на 2012 г. за поредицата „Тайните на безсмъртния Никола Фламел“. И двете награди грабна изд. „Хермес“.

Книга на годината стана „Наследството“ от Кристофър Паолини. Дългоочакваният завършек на тетралогията единодушно бе определен като най-добрата книга в жанра за изминалата година от членовете на клуб „Конан“. Другите номинирани в категорията бяха: „Вампирът Лестат“ от Ан Райс, „Град на изгубени души“ от Касандра Клеър, „Джейк Ренсъм и Кралят на черепите“ от Джеймс Ролинс, „Левиатан“ от Скот Уестърфийлд и „Сянката на змея“ от Рик Риърдън.

Призът за Издателство на годината за 2012 г. грабна „Артлайн Студиос“, пуснали на книжния пазар някои от най-интересните книги през изминалата година, като „Левиатан“ на Скот Уестърфийлд, „Часът на чудовището“ от Патрик Нес и „Пътят на кралете“ от Брандън Сандерсън. Призът за Сайт на годината пък грабна Scifi.bg – стилна и конструктивна конкуренция на „Цитаделата“ – сайтът зад клуб „Конан“.

Другите интересни награди, раздадени от клуб „Конан“, са:

– „Феникс – класика в световното фентъзи“, грабната от сагата „Хроники на драконовото копие“ от Маргарет Вайс и Трейси Хикман;

– „Феникс – класика в българското фентъзи“, отнесена от „Повелителят на зората“ на Пламен Митрев;

– „Златна руна“ за особен принос в областта на фентъзито и фантастиката, която заслужено отиде при изд. „Егмонт България“.

Сега остава само да видим кои ще са интересните заглавия за новата година и кой ще успее да продължи традицията на Майкъл Скот и другите страхотни автори в жанра. Ако все пак сте изпуснали да прочетете поредицата „Тайните на безсмъртния Никола Фламел“ – не се колебайте!