Аз и другите: Шумна зимна дрямка / Надпреварата за Златния жълъд

Първите две книги на Кейти Хъдсън, част от поредицата „Аз и другите“ (изд. „Клевър бук“), допаднаха много на целия ни екип. Ведрите истории, посветени на решаване на различни проблеми, помагат на децата да погледнат от друг ъгъл собствените си реакции в определени ситуации. Нежните илюстрации допълват великолепно общото усещане, че всеки проблем има решение, особено когато можеш да разчиташ на приятелите си.

„Надпреварата за Златния жълъд“ и „Шумна зимна дрямка“ са новите попълнения в поредицата и си струват до последната буква. Ето защо:

Надпреварата за Златния жълъд

Катеричка обожава да е най-бързата в гората. Многобройните й награди от състезания доказват нейните постижения, а най-най-голяма гордост са трофеите й от ежегодната „Надпревара за Златния жълъд“.

Катеричка няма равна – печелила е състезанието цели осем пъти и е готова да защити титлата си за пореден път. Но я очаква неприятна изненада – според нововъведено изискване тя трябва да се състезава в отбор. За силен индивидуален състезател като Катеричка отборната игра е истински кошмар!

Правилата са си правила и Катеричка се впуска в състезанието с Бобърчо, Зайко и Костенурко. Ясно е как три животинки, неумели в подскачането по клоните на дърветата, „помагат“ на амбициозната състезателка. Но каквито и картини да рисувате в главата си, едва ли ще сте подготвени за великолепните и смешни примери, нарисувани от Кейти Хъдсън.

Финалът е очакван за възрастния, ала децата със сигурност няма да са подготвени за решението на Катеричка. А тя, както правилно предполагате, грабва еднолично златния жълъд и осъзнава, че наградата сама по себе си е напълно безполезна, ако няма приятели, с които да сподели радостта от спечелването й.

В тази история Хъдсън набляга на важността на екипната работа. Темата е още по-значима заради състезателността, която се насърчава в обществото и която създава силни индивидуални играчи, неспособни да се грижат и да слушат другите около тях.

Шумна зимна дрямка

Костенурко се готви да спи зимен сън както всяка година. Следването на рутина е единственото възможно решение за него – нищо не е в състояние да го отклони от намирането на приятно местенце за спане до пролетта.

Но животните в гората са на друго мнение – няма нищо по-вълнуващо от класа по пеене на Робин, от извайването на ледени скулптури или от боя със снежни топки.

Горкият костенурко се мести непрестанно в търсене на ново легло. Убеден, че костенурките не обичат зимата, той бързо-бързо променя мнението си благодарение на мъничка шейна.

Историята е приятна и ще помогне на децата, които се плашат от промяната в рутината, да се замислят какво пропускат, когато упорито отказват да пробват нови неща. Илюстрациите на Хъдсън и тук създават ведро зимно настроение и извикват спомени за зимни пързалки и весели игри в снега.

И в двете книги са скрити много детайли, посветени на съответната тема, които допълват удоволствието от разглеждането на илюстрациите. Преводът от английски език е на Виктория Илиева.

Не пропускайте и останалите книги от поредицата: „Ах, колко много моркови!“ и „Най-хубавият рожден ден“.

 

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.