Антон разсмива и отговаря на сложни тийн въпроси

„Антон и други произшествия” (изд. Изида) е средно дебела – някъде около 250 страници. Затова, като я претеглям в ръка, си казвам, че сигурно 2-3 дни ще ми стигнат – по правило чета такива неща в градския транспорт. Колкото по-лесно забравям на коя станция е влакчето от метрото, толкова по-хубава е книгата!

Та моят метромер проработва още на първия път – искам да сляза на Университета, но се оказва, че вече съм почти на Сердика. Значи наистина е добра!

Нека обаче ви разкажа нещо за сюжета…

Антон и други произшествия е за онази деликатна възраст, на която човек ту се срамува от всичко, ту е безразсъдно смел. Това са момчетата и момичетата, които внезапно са започнали да гледат на другия пол по различен начин. Е, с Антон нещата са по-объркани, но при него винаги всичко е объркано!

Ако трябва да се каже с няколко думи кое прави книгата на Гюдрюн Скретинг толкова увлекателна, това е умението ѝ да превръща неудобните въпроси в… истинска катастрофа. Толкова е смешно, че се чудиш как изобщо се случва. И ти е жал за Антон, и се кискаш в същото време.

А всичко започва наистина катастрофално – ни в клин, ни в ръкав бащата на Антон споделя, че всъщност синът му не е бил планиран… с други думи, плод е на сексуална „злополука”.

Това е една от спецификите на „Антон и други произшествия”.

Тя наднича на места, която мнозина смятат за табу. Но Гюдрюн Скретинг съумява да разказва за всичко това, без да го опошлява. Затова и двойката главни герои е така нестандартна. Антон е плод на… резка в гумата, а пък Ине е разбъркана в епруветка.

Няколко знаменити дуета се раждат по страниците на „Антон и други произшествия”. Първият е точно Антон и Ине. Събирането на момче и момиче донякъде е обещание за главоблъсканици до последната страница. Другата двойка пък е родител и дете – в случая баща и син. Антон и неговият татко са рядко непохватни. Гюдрюн Скретинг спокойно може да получи премия за най-налудничави занимания на книжен герой. Таткото в романа ѝ продава подвижни тоалетни, което слага начало на дълга серия забавни случки. Дълга поне колкото шестметровия маркуч за отвеждане на урина – една от иновациите в бизнеса на бащата.

Сега и малко лични впечатления.

Гюдрюн Скретинг има много точна преценка за интересите на 12-14-годишните. Може би заради трите си деца. На представянето на книгата в София – част от Международния литературен фестивал за деца и младежи, тя успя да спечели една трудна публика. Сигурно стотина деца реагираха изцяло скептично на появата ѝ – нейната и на преводача Росица Цветанова. Но само след около 40 минути вече бяхме свидетели на един жив и любопитен диалог между писател и публика. Децата се интересуваха от автора, но задаваха въпроси и на преводача, питаха за корицата, за дизайна, разбира се, за сюжета. Самата Гюдрюн Скретинг отговаряше така, както и пише – точно на място, като приятел на всички, също така на място.

А успехът на „Антон и други произшествия” е факт. След появата си книгата печели Наградата за дебют в областта на литературата за деца и юноши в Норвегия. На въпроса как са реагирали в издателството на ръкописа, Гюдрюн отговаря простичко: „Със смях!”

„Антон и други произшествия” обаче е сложна книга – за нелесния откъм емоции свят на порастващите изведнъж деца. Най-хубавото е, че книгата им предлага решение на много въпроси – учи ги да се влюбят смело, да говорят открито с възрастните, да забравят, че има неудобни теми. Всичко това накуп прави романа желан от тийнейджърите. Чете се лесно и бързо. А последната страница – и на българското издание, е повече от обещаваща… Защото подсказва, че приключенията на Антон тепърва започват. Нали след тази книга са се родили цели две нейни продължения.

Гюдрюн Скретинг създава Антон с много чувство за хумор, но кой е той?

  • Най-ниското момче в класа
  • Резултат на инцидент
  • Притежава един брой родител
  • Известен като Дъмбо заради слонските си уши
  • Толкова непохватен, че и дневникът му е празен
  • Издънка на века – заклещване в тоалетна
  • Добре, че е Ине, та да го спасява от всичко

Автор: Красимир Проданов

Вземете книгата с код с кауза DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg.

Когато купувате книги с този код, вие подкрепяте насърчаването на детското четене в България.