„Анимационни“ книги за най-малките

Почти съм сигурна, че ако имате деца, те не са били подминати от манията по жълтите пакостници миньоните. Дрехи, храни, играчки, тетрадки и какво ли още не бе наводнило магазините преди време. Аз лично не успях да хвана вълната, защото едното ми дете е голямо и вече не гледа анимации с мен, а другото е твърде малко. Затова се срещнах с героите преди няколко месеца, когато филмът бе излъчен по телевизията.

Ако смятате, че ще ви разкажа сюжета на филма, лъжете се. Определено беше забавен, но онзи момент, който предизвика личната ми истерия, бе четенето на приказка за лека нощ от злодея Гру:

Първо си помислих, че е страхотна идея суперпродукция като тази да насърчава четенето на книжки.

После ми хрумна, че не съм виждала подобно четиво, в което кукли за пръсти участват в процеса на четенето и превръщат книжката в игра.

Третото ми действие бе да проверя в интернет дали книгата, която Гру чете на децата, съществува.

След 6 минути вече бях поръчала Sleepy Kittens от Чинко Пол и Кен Даурио. След 10 дни тя вече бе вкъщи и с Дàниел четяхме отново и отново историята на трите малки котета, които не искат да спят. Мерената реч много допадна и на двама ни, а нежните илюстрации на Ерик Гийон печелят сърцата на малки и големи. Книгата е с гланцирани картонени страници, гарантиращи многократно безпроблемно четене, гушкане, галене и целуване на илюстрациите. Безспорно обаче хитът са трите кукли за пръст, които участват активно в историята:

Ето и част от превода на текста, който подготвих за Даниел, за да добиете представа за книжката (в никакъв случай не смятам превода за добър – той е просто илюстративен):

„Трите малки котенца обичаха да скачат.

Играта по цял ден бе тяхна задача.

 

Но мама от къщи излезе и рече:

„- Време е котенцата да лягат вече!“

 

Трите малки котенца започнаха да плачат:

„- Мамо, никак не сме изморени обаче!“

 

Мама се умихна и с „мър“ занарежда:

„- Добре, но срешете поне своята козинка нежна.“…

Вярвам, че вече сте се убедили колко ценни могат да бъдат „анимационните“ книги – онези, вдъхновени от любими за децата филмчета, изработени по добър начин и предаваyr посланието за значимостта на четенето като част от живота ни.

Автор: Вал Стоева