„Ангелско нашествие“ – плашещо и пленително

Трябва да призная, че си набелязах тази книга за четене заради впечатляващо високия ѝ рейтинг и огромния брой възторжени рецензии в goodreads (над 13 хиляди!). Впоследствие прочетох, че още с излизането си в САЩ „Ангелско нашествие“ на Сюзън Ий (изд. Емас) става толкова успешна и разпознаваема сред морето от янг адълт литература, че попада в топ пет на продажбите на електронни книги на Aмазон; преведена е на повече от 20 езика и филмовите ú права отдавна са закупени.

Предисторията е любопитна. Както разказва авторката в интервюта, по лични причини тя избира сама да издаде книгата си без предварително да я показва на литературни агенти и на традиционни издателства. Надеждата е творбата ѝ сама да си да намери кръг от читатели, които да я харесат. Откликът е така неочаквано бурен и положителен, че все пак ú се налага да наеме агент и да избере издателство, за да се справи с огромното търсене. За корицата на оригиналното издание (бг изданието ползва същата), Сюзън Ий обявява конкурс сред феновете си и в крайна сметка комбинира работата на сръбски и филипински художник.

Централно място в романа заемат падналите ангели – наблюдатели, първоначално изпратени на земята да бдят над хората според апокрифните източници. Те се полакомяват за човешките жени и започват да създават с тях деца, наречени нефилими – жестоки създания, които плячкосват, убиват и застрашават човечеството. Наблюдателите са прокудени и оковани в преизподнята да чакат Деня на Страшния съд.

Действието в „Ангелско нашествие“ започва няколко седмици след като световният ред е разрушен от ангелите – наблюдатели. По улиците на Силициевата долина върлуват улични банди и храната е оскъдна. Подобно на всички останали без препитание и захвърлени на произвола на съдбата отчаяни хора, седемнадесетгодишната Пенрин се бори за оцеляването на семейството си. Обстоятелствата налагат тя да бъде по-силна и борбена от другите, защото майка ú страда от параноидна шизофрения, а малката ú сестра Пейдж е прикована в инвалидна количка.

Неволно Пенрин става свидетел на брутална сцена, при която група ангели отрязват крилата на враждуващ с тях ангел и изчезват, отвличайки беззащитната Пейдж. Пенрин няма друг изход освен да се погрижи за ранения Рафи и да обедини усилията си с него, за да освободи сестра си. Заедно простосмъртната Пенрин и бившия архангел Раф(а)и(л) се запътват да разбунят ангелското гнездо в Сан Франциско, като по пътя си срещат неочаквана подкрепа. Каква е причината за ангелското нашествие на земята, как ще се развие сблъсъкът на човешката раса с ангелите – разрушители и каква роля ще изиграят Пенрин, Рафи и Пейдж в него, ще разберем от следващите части на трилогията – „Ангелски свят“ и „Краят на дните“. Третата последна част излезе на българския пазар преди броени дни отново благодарение на издателство Емас.

„Ангелско нашествие“ не подминава обичайните жанрови клишета, присъщи на почти всички янг адълт антиутопии като „Игрите на глада“ и „Дивергенти“ например. Главният герой е крехка девойка (но владееща бойни изкуства!), която посред ужасите на един разпадащ се свят неизбежно се влюбва в паднал ангел (но красив и мускулест) и заедно се опълчват на статуквото.

Все пак в свят, който стремително плашещо се отдалечава от утопичната идилия, никога не е било по-уютно да четем и да съпреживяваме със силни героини, които са подготвени за предизвикателствата. Така поне можем да се надяваме, че след множеството битки, кръвопролития и невинни жертви, шансовете за успех са на наша страна, макар и само в паралелната книжна вселена. А ако има и крепко ангелско рамо за опора и вдъхновение – кому е нужна грубата действителност ?

„Ангелско нашествие“ е номинирана в Бисерче вълшебно 2017.

Автор: Яна Кръстева