Африканска магия: Белият жираф

Миналото лято прочетох книгата „Съдбата на слона“ на Лорън Сейнт Джон и бях безкрайно удивена, запленена и омагьосана от Африка, от дивите животни в резервата Савубона и от необикновената история на 11-годишната Мартина. Е, оказа се, че книгата е част от поредица, а наскоро в ръцете ми попадна първата част. И макар да знаех края на историята, реших да се върна в началото…

Навръх единадесетия рожден ден на Мартина, животът й се преобръща на 180 градуса: къщата й изгаря, а в пожара загиват и родителите на момичето. Разтърсено от загубата си, детето открива, че има баба (за която не подозира), живееща в Африка, в резерват за диви животни. Бабата Грейс е определена за настойник на Мартина, но момичето не е сигурно, че старата непозната жена я иска в дома си. А новото училище, ужасния управител на резервата и хладното отношение на Грейс само усилват мъката на детето по родителите му. Единствената радост в живота на Мартина е Савубона – резерватът, носещ в себе си всички ухания, нюанси и удивителни залези на Африка.

При пристигането си, момчето е посрещнато от гиганта Тендай, който работи при баба Грейс. Той отвежда Мартина при леля си да хапне, а старата сангома (лечител, гадател) предсказва, че момичето носи в себе си дарбата! Каквото и да означава това, едно е ясно: приключенията са в кърпа вързани! Малката госпожица се оказва запленена от идеята да открие белия жираф, който вероятно броди из Савубона, а с дарбата… с нея не е много сигурна какво да прави.

В една мрачна дъждовна нощ, в която небето е раздирано от гръмотевици, Мартина открива своя нов най-добър приятел. Белият жираф Джеремая сякаш я вика, защото е точно толкова самотен, колкото и момичето. А в дългия процес на опитомяване, двамата успяват дори да се изплъзнат от бракониерите. Но може ли злото да бъде спряно и колко пари струва единственият бял жираф?

„Белият жираф“ е чудесна книга за приятелството. То може да бъде открито там, където най-малко го очакваш. То те кара да рискуваш дори живота си, за да спасиш любимите си същества, а най-голямата награда е да откриеш взаимната обич! В допълнение към прекрасния сюжет читателите получават и частичка розово небе, пълно с африкански залез, несравним с никой друг!

А дарбата на Мартина? Хм, ще видите…