9 книги и поредици, илюстрирани от авторите си

Детските книги са впечатляващи не само със сюжета и езика си, но и с илюстрациите, избрани да доразвият историите. Илюстрациите нерядко са поверявани на художници, които трябва да вникнат в текста и представите на писателите. Понякога такива колаборации са изключително добри и рисунките допълват чудесно случващото се на страниците.

Друг път самите автори притежават художествен талант и собственоръчно създават образи на световете си. В тези случаи няма нужда да се питаме дали точно така пишещият си е представял този или онзи персонаж, а можем да сме сигурни, че надникваме право в главата му. Ето няколко прекрасни детски книги, написани и илюстрирани от един и същи човек.

Муминската поредица на Туве Янсон, изд. „Дамян Яков“ 

Една от най-известните книжни поредици в световен мащаб е тази за волните, закръглени и неустоимо чаровни муминтролове. Оригиналните 9 мумински книги на финландската писателка са колкото весели, толкова и философски. В тях царят жажда за приключения, храброст, любов към морето и дома, приемане на другите такива, каквито са. Героите намират своето място в света по начин, който зачита достойнството и нуждите на всички, били те приятели, членове на семейството или непознати. Това прави книгите подходящи за деца над 8 г., които уверено четат самостоятелно.

Ако ли дългите разкази не са вашият формат, комикси по творчеството на Янсон ще откриете с логата на изд. „Жанет 45“ (цветни) и „Пурко“ (черно-бели).

Поредицата за слончето Елмър от Дейвид Маккий, изд. „Жанет 45“ 

Елмър е един необикновен слон. Той си има големи уши и хобот, подобно на всички други слонове. Само че кожата му не е сива, а…обагрена във всички цветове. Освен това Елмър е забавен, духовит и много смел. Той е винаги готов да развесели другите слонове, да си побъбри с останалите животни, дори да се срещне с чудовище и да усети пощипващия студ. Карираното слонче е обичано от милиони деца по света, а книгите за приключенията му впечатляват малките слушатели между 3 и 6 години.

Вижте отзивите ни за „Елмър“, „Отново Елмър“, „Елмър и Уилбър“„Елмър и чудовището“, „Елмър и дъгата“, „Елмър и Дядо Червенушко“.

„Яйца зелени и колбас“ и „Котарак Шапкарак“ от Доктор Сюс, изд. „Сиела“

Доктор Сюс е изключително популярен в Америка и има издадени десетки детски книги. За тях са характерни мерената реч, забавните сюжети, неочакваните обрати, развинтеното въображение, както и употребата на малко на брой думи, които успяват да предадат невероятния свят на автора, но и да насърчат неуверените читатели (5-9 години). Преводът на книгите му е наистина трудна задача и това е възможно обяснение защо Доктор Сюс не е твърде познат у нас (освен чрез колоритния си герой Гринч от няколкото филмови екранизации).

Понастоящем „Яйца зелени и колбас“ и „Котарак Шапкарак“ могат да се намерят в библиотеките.

Трилогията на Морис Сендак, изд. „Лист“ 

Морис Сендак е американски писател и илюстратор, създател на едни от най-популярните и въздействащи детски книги за всички времена. На български език са издадени „При дивите неща“, „В нощната кухня“ и „Там, навън“, а самият Сендак ги вижда като своебразна трилогия. Те не делят общи герои, но се фокусират върху една и съща тема – порастването и справянето със силните детски емоции. „Там, навън“ е в основата на класическия филм „Лабиринт“, който вдъхновява с идеята и сюжета си. Книгите са най-подходящи за деца между 5 и 7 години.

Книгите на Евгения Войнова, изд. „Давид“

Евгения Войнова е „човек-оркестър“, който сам пише, рисува и издава книгите си. И се справя чудесно. Произведенията й са на различна тематика, но героите в тях са винаги готови да следват мечтите си, да се поучат от грешките си, да проявят добрина. Текстовете са написани в мерена реч и с приятно чувство за хумор, фокусират се върху актуални проблеми от ежедневието на децата. Това ги прави любими на читатели на различна възраст.

Прочетете отзивите ни за „Мечта“, „Сто жаби“„Давид“, „Матея“ и „Цветна бъркотия“.

Историите на Биатрикс Потър, изд. „Труд“, „Скорпио“, „Византия“, „Лист“

Едва ли Биатрикс Потър има нужда от представяне, а най-известният й герой, Зайчето Питър, е обичан по целия свят! Всъщност Зайчето Питър е първият литературен персонаж, превърнат в патентована играчка. Приказките са логично следствие от увлечението на авторката по естествените науки, като в тях персонажите по правило са животни. Илюстрациите й са близки до реалността, а животните са представени предимно в естествената си среда. Издадени в началото на XX век, творбите на Потър показват свят, понякога твърде далечен на съвременните деца. При все това, „Зайчето Питър“ все още успява да спечели сърцата на много читатели между 4 и 7 години.

Малкият принц, Екзюпери

„Малкият принц“ от Антоан Дьо Сент-Екзюпери, „Сиела“, „Лъчезар Минчев“, „Софтпрес“, „Книгомания“ (панорамна), Кръг“ (твърди корици)

„Малкият принц“ е една от най-разпознаваемите книги, обичана от малки и големи. Има статут на класическо произведение и е част от учебната програма в България, а и не само. „Малкият принц“ е на второ място по брой преводи на различни езици в световен мащаб. Екзюпери написва книгата си след като действително претърпява инцидент със самолет в пустинята Сахара. Той изкарва няколко дни сред пясъците и непоносимата жега, затова не е случайно, че произведението му засяга редица философски теми, например смисъла на живота, ценните неща в него, благодарността за малките радости и т.н. Поради това „Малкият принц“ е разбираем за по-уверени читатели над 9 години.

Книгите на Елса Бесков, изд. „Enthusiast”

Елса Бесков е шведска писателка и илюстраторка, преведена на десетки езици. Светът на Бесков е светъл и детайлен, често миниатюрен, в хармония с природата и всички живи създания. Илюстрациите й са реалистични, но ненатрапчиви и внушават свобода и волна радост. На страниците на книгите й децата се срещат не само със свои връстници, но и с елфи, джуджета, гоблини и други горски същества. У нас са издадени произведенията й „Децата на Джуджан, горското джудже“ и „Слънчевото яйце“, като и двете са подходящи за замечтани малчугани между 4 и 7 години.

„Много гладната гъсеница“ от Ерик Карл, изд. „Funky books”

Една удивителна книга, едновременно семпла и гениална! И също безкрайно популярна сред деца от различни страни. На картонените страници ни чака една малка гъсеница с голям апетит. Ден след ден тя прогризва различни храни, докато накрая не усеща ситост. Когато коремчето й е пълно, тя се увива в пашкул и заспива, за да излезе пораснала и променена. Книгата успява да покаже на мъниците жизнения цикъл на пеперудата, да ги научи да броят до седем, да познават дните от седмицата, да разберат защо някои храни са полезни, а други – не, да направят сравнение между малко, по-голямо и най-голямо. Форматът и изработката й са идеални за деца между 2 и 5 години.

Пожелаваме ви приятни часове в тази така добра компания!