9 идеи за стимулиране на учениците да четат за удоволствие

Прочитът на уроците понякога може да се струва досаден на учениците. Разглеждането на произведения от задължителната учебна програма – също. От друга страна, само децата, които четат за удоволствие, са в състояние да развиват активно читателските си умения и да са функционално грамотни.

За да стимулират развитието на читателските умения, възрастните трябва да разграничат „четенето за училище“ от „четенето за удоволствие“. И това могат да направят както родителите, така и учителите. Ето няколко идеи, приложими в училищна среда, които ще стимулират учениците да развиват читателските си умения и интереси:

1. Организирайте си читателски клуб

Определете си ден от месеца/седмицата и го обявете за ден за читателския клуб. Измислете си клубно име, разработете правила за работа съвместно с децата.

На всяка сбирка просто четете книга или глава от книга. Обсъждайте, като ги провокирате да мислят активно и всички участници да изразят своето мнение. Организирайте клубните срещи по определена тема или насърчете учениците да предложат следващото четиво.

Разчупете клубните събития, като опитате и други дейности, вдъхновени от или свързани с разглежданите книги. Можете да проведете конкурс за дизайн на обложка, да изработите книгоразделители или да направите трейлър за книга.

Ако провеждането на ежеседмични/ежемесечни срещи на читателския клуб Ви се струва трудноизпълнимо, създайте специално събитие, например „Клуб за следобеден чай и книги“.

Добри идеи можете да видите и в секцията „Читателски клуб“ в уебсайта на Награда „Бисерче вълшебно“. Мрежата, която изграждаме от 2018 г. насам, се утвърди като полезен и важен начин за насърчаване на четенето сред децата в училища и библиотеки. 

2. Обвързвайте четенето със сезона или с важни събития

Понякога децата не знаят, че книгите предлагат различни теми за размисъл/разговор. За да четат за удоволствие, те трябва да са наясно, че техните хобита и интереси са застъпени и в детските издания.

Ако искате да подпомогнете учениците да открият очарованието на различните заглавия, предлагайте им идеи, свързани със сезонни празници или с интересни събития. Ето и няколко идеи:

– търсете и предлагайте книги, чието действие се развива в съответния годишен сезон, напр. книги за Коледа/Великден/есен/лято/пролет/зима и др.;

– четете произведения, свързани с националните и местни „книжни” празници като 2 април – Международния ден на детската книга, 23 април – Световния ден на книгата и авторското право, 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, рождените дни на известни писатели;

– организирайте си околосветско четене – изберете държава с помощта на карта на света или глобус и потърсете заедно с децата преводни книги от местни писатели, издадени на български език. Ако Ви се струва твърде сложна подобна задача, спрете се на картата на Европа. Идеи за такива пътешествия ще откриете в раздел „Книгоходец: Къде пътешестваме“, част от Лятната читателска щафета „Бисерче вълшебно“.

– спортни събития – следете спортните събития и предлагайте книги, посветени на даден спорт, за да спечелите интереса предимно на момчешката аудитория. Същото важи и за книгите за програмиране, превозни средства, планинарство.

3. Насърчавайте учениците сами да избират книгите си

За децата е важно да знаят, че мнението им има значение. Ако искате да отглеждате четящи ученици, насърчавайте ги да избират книгите си сами. Помогнете им в избора със следните идеи:

– среща с книга на сляпо: опаковайте книгите в непрозрачна хартия и нека всеки си избере;

– връстник препоръчва книга: насърчавайте писането на ревюта от учениците и после ги закачвайте на стената, като им сложите стикери „избор на учениците”. Можете да ги изпращате и на редакционния ни имейл editors@detskiknigi.com, за да ги публикуваме в рубриката „От деца за деца“;

– направете партньорство с местната библиотека: посетете я с учениците си и им съдействайте да си извадят читателски карти;

– организирайте панаири на книгата или посетете книжарница: нека учениците видят какви нови книги са издадени. Ако това не е приложимо във Вашия случай, насърчавайте ги да търсят в онлайн книжарниците;

– предложете им да проверят книгите в Награда „Бисерче вълшебно“ – те са издадени в предходната година и са разделени по възраст;

– назначете си „книжен лекар” – учениците могат да си записват час, за да им бъде предписана нова книга според интересите им;

– направете забавни изложби по книги – напр. наскоро излезли филми по книги, „Ако сте харесали това, ще ви хареса да прочетете и ….”, плакати или списъци като „16 книги, които да прочетем преди да станем на 16”.

4. Превърнете четенето в игра

Понякога е нужно съвсем леко подбутване, за да станат книгите тема на разговори в клас. Ето няколко примерни идеи за събуждане на приключенския дух:

– организирайте лов на съкровище в библиотеката: ако разполагате с училищна библиотека, лесно можете да поканите малките ученици да решават загадки и да търсят скрито книжно съкровище с помощта на библиотекаря. Ако ли не – потърсете съдействие от екипа на местната Ви библиотека и заведете малките нещотърсачи там;

– участвайте в „Книгоходец”: поставете цел на отбора (колко книгометра, т.е. прочетени страници, ще прочетат всички участници заедно) и превърнете книгометрите в километри.

Предложете на децата сами да съберат интересни факти за дестинацията, до която са достигнали. Не пропускайте да увлечете и неуверените читатели – при тях 1 прочетена страница се равнява на 6, прочетени от дете без трудности в четенето.

5. Включете четенето в учебната програма по забавен начин

– раздайте читателски дневници – чрез тях учениците могат да следят прочетените книги;

– участвайте в Награда „Бисерче вълшебно“: новите заглавия публикуваме през февруари, а сроковете за гласуване съобразяваме с учебните срокове. Кампанията предлага възможност за четене и обсъждане на книгите през цялата учебна година;

– организирайте си DEAR Day (Drop Everything and Read) – Ден „Остави всичко друго и чети“: вдъхновена от книгите на американската писателка Бевърли Клиъри, подобна инициатива предлага да превърнете четенето в клас в истинско събитие. Необходимо е единствено да определите кой ден от седмицата ще посветите на четене и в един учебен час всеки ученик, а и учител, може да се отдаде на четене – без обсъждане на текстовете, без презентации, коментари и литературни анализи.

6. Поканете детски писател/илюстратор на гости

Срещата на учениците с писател или художник може да бъде много вълнуващо събитие, което да стимулира допълнително четенето. За да се получи тази магия, трябва да се погрижите за няколко неща:

– помислете внимателно кой автор да поканите – той трябва да е интересен не толкова за Вас, колкото за учениците Ви. Ако гостът Ви пише за друга възрастова група, вероятно ефектът от срещата няма да е този, който очаквате;

– подгответе децата предварително: когато планирате посещение на писател, не пропускайте да си осигурите негови книги предварително, за да ги четете в клас. Предоставете кратка (и по възможност – интересна) биографична информация за госта, поканете децата да помислят какво биха искали да научат за него, за творчеството му;

– бъдете сигурни, че можете да предложите на госта си да покриете разноските по пристигането му при Вас. Ако не разполагате с бюджет за подобни срещи, опитайте да направите партньорство с местната библиотека.

– използвайте възможността за организиране на онлайн среща

7. Направете четенето част от живота в училище

Ако насърчавате четенето за удоволствие, ще имате много по-уверени и знаещи ученици. Функционалната грамотност се развива тогава, когато децата четат по желание и за удоволствие. И всъщност не е никак сложно да превърнете учениците си в четящи личности, стига наистина да осъзнавате ползите от четенето, излизащо извън учебната пограма.

– поддържайте училищна библиотека: училищата, които притежават добре функционираща училищна библиотека, пълна с интересни за децата книги и ръководена от активен библиотекар, притежават истински дълготраен актив. Остава само учителите да работят в екип с библиотекаря, за да се превърне училището в истински читателски център.

– провеждайте читателски форуми: по подобие на срещите на ученическите съвети, организирайте читателски сбирки и поканете учениците от една и съща възрастова група да обсъждат книги.

– обръщайте внимание на новините, свързани с четене: поставете информация, свързана с четенето и интересни книжни събития, на Вашия сайт или я публикувайте в профила на училището в социалните мрежи;

– включете родителите: подготвяйте читателски списъци и за родителите или пък ги канете на срещите на читателските клубове. Канете ги на срещи на децата в училищната библиотека или ги включете като доброволци по четене в часовете на малките ученици.

8. Включете целия персонал в четенето

Четенето не е запазена територия за учителите по български език и литература! Опитайте да увлечете всички в читателските инициативи, за да сплотите колектива.

– отделете специален рафт с книги за възрастни, които да са на разположение на учителите

– подканете учителите да си организират буккросинг зона в учителската стая: размяната на заглавия може да бъде интересна както за децата, така и за възрастните;

направете табло, на което да поставяте снимки на персонала с любими книги;

– проверявайте какво чете в момента всеки: поканете учителите да поставят в подписа си заглавието на книгата, която четат в момента или да залепят бележка на кабинета си;

– насърчавайте обмяната на книги по учебни дисциплини: специалистите по дадена дисциплина могат да предлагат както на ученицитге си, така и на своите колеги, книги, свързани с техния предмет. Например учителите по химия могат спокойно да препоръчат книгите на Алън Брадли за Флавия де Лус – те са увлекателни криминални четива, в които химията играе главна роля.

9. Не забравяйте начинаещите и неуверените читатели*!

Когато насърчавате четенето сред учениците си, много по-важно е да обърнете внимание на онези, които сега се учат да четат или пък срещат трудности.

Доказано е, че ако учениците с най-ниски постижения бъдат насърчавани да се справят добре, това не намалява успеваемостта на отличниците. Успеете ли да запалите неуверените читатели по книгите, ще си гарантирате добри резултати за целия клас.

– поканете по-големи ученици да четат на по-малките;

– избирайте заглавия, които са интересни и с динамичен сюжет;

когато провеждате състезания, винаги давайте шанс на неуверените читатели: при състезание по четене, например, определете колко прочетени от добър читател страници се равняват на една страница, прочетена от неуверен читател.

Учителката Ирена Райкова споделя, че в нейните инициативи е изчислила съотношение 6:1 страници и това позволява на неуверените читатели да се включват активно в читателските предизвикателства (това е принципът, който използваме при разработката на програмата „Книгоходец“).

* Под „неуверени читатели“ разбираме деца със затруднения в четенето поради обучителна трудност; такива, които са изостанали от връстниците си в развитието на читателски умения или деца, които не четат активно и четенето изисква полагането на особени усилия от тяхна страна.