8 идеи за портално фентъзи, което да ви отведе в друг свят

Срещата на екипа ни с първите 2 книги от поредицата портално фентъзи „Своенравните деца“ на Шонин Макгуайър ни накара да се замислим за още подобни четива.

Първите асоциации за порталното фентъзи са „Хрониките на Нарния“ и „Алиса в страната на чудесата“, но ние избрахме 8 по-съвременни предложения, с които да се пренесете в други светове, тъй като от сегашния има какво да се желае.

„Подземните хроники“, Сюзан Колинс (изд. „Екслибрис“)

Това е (незаслужено) по-малко известната поредица на Сюзан Колинс – авторката на „Игрите на глада“, вероятно защото е насочена към по-малките читатели между 9 и 12 г.

Петте книги, които можете да откриете и на български, проследяват премеждията на Грегор Горноземеца в Долната земя.

Грегор е обикновено момче, което попада там случайно през шахта на въздуховод на жилищната сграда, в която живее с майка си и двете си по-малки сестри. В Подземната страна го очакват долноземци с бледа кожа и лилави очи, пророчества, огромни прилепи, плъхове и хлебарки, но и истински приятели и неочаквани съюзници.

Неувереното момче, приземило се през пералното помещение в напълно непозната страна, ще трябва да порасне, да открие пътя към себе си, да овладее страховете си и да направи трудни избори. Всяко предизвикателство, пред което се изправя и всеки приятел, който среща по пътя, му дават безценна подкрепа и урок.

 

„Вълшебната будка“, Нортън Джъстър (изд. „Прозорец“)

Книгата е американска класика от 1965 г., но на български излезе едва през 2020 г.

Майло е отегчен и дори претрупаната му с игри, играчки, книги, инструменти и какво ли още не детска стая не му помага да си намери занимание. Докато един ден не получава загадъчен пакет, в който намира сглобяема будка за плащане на пътна такса, кратки инструкции за пътуване и карта на Земите отвъд. Повече от отегчение, отколкото от любопитство, Майло се качва на автомобилчето си, плаща на будката и преминава в нов свят.

Момчето посещава десетки интригуващи места и се впуска в увличащи приключения. Всяка среща е повод Майло да научи някоя житейска мъдрост, която е представена ненатрапчиво и с голяма доза чувство за хумор чрез какви ли не странни личности.

В хода на пътуването си Майло постепенно разбира, че светът съвсем не е скучното и безсмислено място, за което го е смятал. Любопитството му е събудено, апетитът му към знания е изострен, а нагласата му към ученето е променена.

Книгата е подходяща за читатели над 9 години.

Поредицата „Светотръс“, Скарлет Томас (изд. „Прозорец“)

Скарлет Томас направи впечатление на любителите на фантастични истории с романа си „Краят на господин Y“, който почти до самия си край беше умело и интригуващо написана история за пътуване във времето. С трилогията „Светотръс“ Томас се прицелва в читателите между 10 и 13 години.

След Светотръса – неясен катаклизъм, светът се е върнал назад в технологично отношение. Електричеството е ограничено, няма интернет и мобилни устройства.

11-годишната Ефимия Трулав учи в Училището за надарени, проблемни и странни деца „Туситала“ и много обича възрастния си дядо. След неочакваната му смърт, момичето започва да го вижда дядо в съвсем нова светлина, а богатата му библиотека с езотерични трудове се оказва обект на интерес за безскрупулен злодей.

Като Последен читател на книгата „Поляната на дракона“ тя успява да отиде в Другия свят и да се запознае с роднините от семейство Трулав, които са пазители на Библиотеката. А тя е израз на самата Вселена. Ако нещо е описано в книга и тя е в Библиотеката, значи то съществува.

Ефи не е сама в изпитанията. Тя и приятелите й Максимилиан, Лекси, Улф и Рейвън постепенно откриват какви са магическите им сили и способности, изграждат приятелства, учат се на доверие и отборна работа. Защото и за миг не бива да се съмнявате, че те ще трябва няколко пъти да спасяват света от плановете за унищожение на злите Дибери.

„Светотръс“ е увлекателна фентъзи история, която тръгва доста мудно и неясно в „Поляната на дракона“, но постепенно набира скорост. Ефи и компания попадат в различни ситуации, които поставят на изпитание не само магическите им сили, но и смелостта и моралните им преценки.

„Тъмните му материи“, Филип Пулман (изд. „Бард“)

Трилогията на Пулман има статут на класика във Великобритания, а сериалът на HBO от 2019 г. заслужено насочи интереса на новото поколение читатели към епичната история на Лира и Уил.

Двамата идват от различни светове, но са движени от неутолимо любопитство, приятелство, дълг и любов, които неизбежно ги срещат и превръщат в съюзници. Двамата преживяват множество перипетии, неспирно прескачат от свят в свят с помощта на острия кинжал от едноименната втора част на трилогията и се оказват въвлечени в най-грандиозната битка на Доброто и Злото.

Освен динамично действие, резки обрати, цигани, бронирани мечки, вещици, ангели, цепелини и епични сблъсъци на армии, книгата предлага и щедра доза научни, религиозни, философски и морални въпроси. Краят е покъртителен и определено не е клише в книгите за деца.

Поредицата е подходяща за читатели над 12 години.

„Полунощният час“, Бенджамин Рийд и Лора Триндър (изд. „Дуо Дизайн“)

Семейството на Емили Февъро живее в Лондон и определено е малко странно. Майка й е сприхава ирландска художничка, чиито творби са главно от отпадъци от боклукчийските кофи. Баща й е затворен и тих човек, нощен пощальон!!! Нещата стават наистина странни, когато майка й заминава, а няколко дни след това баща й заминава да я открие.

11-годишната Емили остава съвсем сама (само с един доста сънлив и лаком таралеж в джоба) и без никаква представа къде са изчезнали родителите й. Малкото следи я отвеждат до стара пощенска станция в центъра на Лондон, която е портал към света, в който са родителите й. Полунощен час е викториански Лондон застинал в 1859 г. и разделен от нашия дневен свят чрез Великия механизъм. Той е пълен с магия, древни сили, митични същества и съответните опасности.

Една от Древните сили, Ноктюрно, набира сили и иска да разруши преградата между двата свята, за да се завърне в Дневния свят. Излишно е да ви казвам, че за Емили е отредена ролята на спасител на света.

Освен щедра доза приключения в два свята, „Полунощният час“ предлага и изобилие от английски хумор и много симпатични персонажи, сред които прасалежът Ежкинс е абсолютният ни фаворит.

Книгата е най-подходяща за читатели над 10 г.

„Цветовете на магията“, В.Е. Шуаб (изд. „ЕМАС“)

Трилогията на В.Е. Шуаб лесно може да бъде причислена към вълната от фентъзи поредици, в които магията играе централна роля, а описваните светове предлагат екзотика, политически интриги и приключения.

Годината е 1819 г. Съществуват 4 Лондона: Бял – гладуващ свят, в който управляват жестоки крал и кралица, Сив – лишен от магия, Червен – магията е в изобилие, а империя е в добро здраве и Черен – запечатан и недостъпен за останалите Лондони. Преди столетия вратите между тях са били затворени и движението на хора, предмети и магия е спряло.

Кел е кръвен магьосник – един от двамата останали и в Четирите Лондона. Това го прави пътешественик/пратеник между тях, а портал може да бъде всяко място. С уговорката, че то трябва да съществува и в другия свят, което невинаги е така.

Докато прескача между паралелните светове, Кел се оказва забъркан в дворцови интриги, политика, магия и заплетени семейни отношения. Бъдещето на световете е застрашено (съгласно най-добрия фентъзи стандарт), а нежеланата отговорност за спасяването им се пада на съмнителния тандем Кел и крадлата и пират-ама-друг-път Лайла.

Поредицата е подходяща за читатели над 14 години.

Последните ни 2 предложения са с изчерпан тираж, но са толкова разтърсващи четива, че си заслужава да се регистрирате в най-близката библиотека и да ги заемете за четене.

„Коралайн“, Нийл Геймън (изд. „Бард“)

Признаваме, че поне половината от екипа ни е заклет фен на Нийл Геймън. Творчеството му  е богато и разнообразно, но леко зловещата история на Коралайн е сред фаворитите ни за читатели на възраст над 12 г.

Коралайн се мести със семейството си в нова къща. Момиченцето е оставено само на себе си – родителите й са твърде заети с работа, за да й обръщат внимание. Съседите са доста странни птици – от сестрите мис Спинк и мис Форсибъл до възрастния дресьор на мишки от тавана господин Бобо.

Съвсем естествено е тя да си мечтае за по-отзивчиви родители, чието ежедневие се върти около нея. За идеалната майка, която й готви любимите ястия и е винаги на разположение за игри. Каква е обаче цената на такова желание?

Един дъждовен ден, отново сама в къщата, Коралайн решава да отключи единствената заключена врата в дома си. Тя я отвежда в съвсем същата къща, но родителите, които я посрещат, са идеални. Поне на пръв поглед.

Геймън майстори с думи мрачна атмосфера, която постепенно те завладява, държи те в напрежение и те изпълва с дълбоко безпокойство, докато с притаен дъх следиш стъпките на Коралайн между двете къщи. Признаваме, че след тази книга гледаме с голямо подозрение на по-големичките лъскави черни копчета.

„Мастилено сърце“, Корнелия Функе (изд. „Бард“)

„Мастилено сърце” е великолепна, пълнокръвна, динамична и абсолютно завладяваща книга. След нея обаче четенето на глас вече никога няма да ви се струва невинно. Какво имаме предвид?

Идеята за писателя като творец, създаващ светове от думи не е нова, но Функе прави една крачка по-нататък. Тя създава Мо – книговезец, който с гласа си може да материализира в нашия свят героите от книгите. Това включва не само литературните герои, които мечтаем да срещнем, а и литературните злодеи.

Една вечер Мо изчита от „Мастилено сърце“ в нашия свят Каприкорн и главорезите му, които систематично унищожават всеки екземпляр от книгата. 9 години по-късно дъщеря му Меги ще се изправи срещу тях в опит да върне майка си от света на „Мастилено сърце“.

Историята е напрегната, изпълнена с много внезапни обрати и населена с интригуващи образи както от действителния свят, така и от този на прочетените книги. Книгата предлага различни нива на възприемане и само възрастта, опитът и настроението на читателя определят дали ще види просто завладяваща приключенска история или и философско-морални въпроси за силата на думите, границите между действително и въображаемо, за значението на автора и отговорността му към измислените герои.

Подходяща е за читатели над 11 години.

Естествено, списъкът не е изчерпателен, а ние нямаме търпение да прочетем вашите предложения за портално фентъзи, които да ни запратят в други светове.

Ако сте харесали някои от преложенията ни, купете книгите с код DK19

от

Ozone.bg

„Подземните хроники“ 12, 3, 4 и 5
„Вълшебната будка“
„Светотръс“ – „Поляната на дракона“, „Избраните“, „Чуждоземец“
„Тъмните му материи“
„Полунощният час“
„Цветовете на магията“ 1, 2 и 3

Ние, децата!

„Вълшебната будка“
„Полунощният час“
„Светотръс“ – „Поляната на дракона“, „Избраните“, „Чуждоземец“

Booklover.bg

„Вълшебната будка“
„Тъмните му материи“
„Светотръс“ – „Поляната на дракона“„Избраните“, „Чуждоземец“

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.