7+ книги за страховете

Безспорно е, че децата се страхуват от много и различни неща. Нo наличието на страх у едно дете не е повод за притеснение. Преодолявайки тревогите си, малките хора израстват, развиват различни качества, допълват познанията си за света. Ние, родителите, можем да подкрепим децата в тази борба, като ги успокоим и им покажем, че реалността е различна. Затова ви предлагаме няколко заглавия, които осветяват страховете от различни ъгли.

„Франклин се страхува от тъмнината“ от Полет Буржоа и Бренда Кларк, изд. „Фют“

Любимото костенурче на децата (3-6 години) не смее да заспи в уютната си, но тъмна корубка. Затова Франклин я тегли зад себе си с въже, а всички увещания на майка му не успяват да го убедят в това, че корубката му е безопасна. Така костенурчето решава да потърси някой, който да му даде съвет. То среща различни животни, малки и големи, слаби и силни, и открива, че всеки се страхува от нещо. А каквото е страшно за един, е детска игра за друг. Дали това ще вдъхне смелост на Франклин?

„Почти не ме е страх“ от Анна Онихимовска, изд. „Ракета“

Книгата е част от поредицата за двамата приятели „Булбес и Ханя Хартийката“.

Булбес се страхува, когато майка му закъснее да го вземе от училище, Ханя – когато някой вика. Във въображението им толкова много неща прерастват в проблем или заплаха! Разбира се, оказва се, че за всичко си има тривиално обяснение, но то не може изведнъж да заличи тревогата, срама и гнева. Булбес и Ханя показват на децата (6-10 години), че не са сами в страховете си и могат да се научат на справяне с бушуващите чувства.

„Ана Ана. Не ни е страх от тъмното!“ от Алекси Дормал и Доминик Рок, изд. „Пурко“

В една кротка нощ, докато всички вкъщи спят, Ана Ана лежи будна, уплашена от странен звук. Кой ли надава протяжен вой? А чий е този силует на стената? Междувременно разбудилите се плюшки се поддават на емоциите на Ана Ана…но ето че им хрумва идея как да разсеят тревогите й. „Не ни е страх от тъмното!“ показва на децата между 3 и 7 г., че най-лесният начин да победиш страха е да разбереш кое го предизвиква.

„Коалата, която разбра, че може“ от Джим Фийлд и Рейчъл Брайт, изд. „A&T Publishing“

Кевин, като всяка коала, обича да подремва и похапва, качен на любимото си дърво, докато долу животът кипи с пълна сила. На земята животните са твърде шумни, твърде бързи. А Кевин прекарва толкова дни и нощи на дървото, че започва да изпитва страх да слезе долу при другите. Един ден обаче той е принуден да пусне сигурното и познато дърво…само за да разбере, че предизвикателствата могат да донесат радост и удовлетворение. Чудесен пример за всички деца между 4 и 7 години!

„Черният заек“ от Филипа Ледърс, изд. „Студио Артлайн“

Малкият Зайо е изплашен, опитва да се скрие къде ли не, но преследвачът му е неотлъчно зад него. По петите го следва огромен Черен заек, който не казва нищо, не издава нито звук, ала и не си отива. Какво ли иска? Какво ли са намеренията му? В стремежа си да избяга, Зайо се озовава в тъмна и страшна гора. За негова изненада, тъкмо Черният заек го спасява от новите опасности. Книгата е подходяща за малки читатели (3-7 години) и показва кратко и достъпно, че понякога страховете са неоснователни или дори от полза.

„Сбогом, страшен чехъл“ от Слави Стоев, изд. „Робертино“

За децата чудовищата са съвсем истински и дебнат отвсякъде. Особено нощем, особено изпод леглото, тавана, мазето или гардероба. Една от важните задачи на детството е да срещне човека с най-различни страхове, за да го научи как да се справя с тях. Някои смятат, че да преодолееш безпокойството означава да го накараш да изчезне. Разковничето обаче се крие в това да вземеш решение да действаш въпреки страха. Едва тогава можеш да му кажеш „Сбогом, страшен чехъл“, както ще разберат от книгата читателите между 6 и 9 години.

„Всичко за страховете и тревогите“ от Фелисити Брукс, изд. „Клевър Бук“

Един страхотен наръчник за нещата, които ни притесняват, и как можем да се справим с тях и със себе си. Наистина, всеки преживява чувствата си по различен начин. Някои се вцепеняват или разплакват, други ги заболява корем или глава, трети се изпотяват или разтреперват. И макар да мислим, че в страховете си сме сами, е важно да помним, че да ги имаме е в реда на нещата. Книгата обяснява простичко, но информативно какво се случва в мозъка и телата ни и какви стратегии можем да предприемем, за да намалим тревожността. Подходяща е за деца между 4 и 9 години.

За по-смелите читатели (7+ години) и родители, които са готови да се заиграят със страховете и да се надсмеят над тях, припомняме „Приказка за едного, който тръгнал по света, за да научи що е страх“ от Братя Грим. Заглавието на приказката има леки изменения в зависимост от изданието и сборника, но в същината си е зловещо-хумористична история за страха и безстрашието.

Убедени сме, че, въоръжени с изброените заглавия, децата ще се изправят по-лесно срещу страхчетата и страшищата си.