7 книги за срамежливи деца

Децата са смели завоеватели на площадките, дръзки шмекери пред непознатите и волни експериментатори сред приятелите си. Или пък…не съвсем. Защото сред тях има и немалко срамежливчета, които предпочитат да останат извън светлините на прожекторите. Децата са различни и в това няма нищо лошо, стига да не усещат затруднения в ежедневието си. Ако и у вас си имате срамежливо хлапе, то предлагаме да го насърчите с някое от следните заглавия:

„Срамежливият Тони“, изд. „Клевър Бук“

Когато госпожата в училище дава за домашно всяки ученик да напише нещо за себе си и да го разкаже на другите, повечето от децата в класа се вълнуват. Не и Тони. Той е твърде срамежлив и не смее да сподели какво харесва и какво мисли. С усмивка и тактичност обаче класът успява да разчупи стеснителната му обвивка. Историята на Тони е част от поредицата „Аз се уча да чета“ и е чудесен избор за деца между 4 и 7 години.

„Лъвчето Лео“, изд. „Фют“

Лео не прилича на другите лъвове. Те са смели и неустрашими, всяват ужас у всеки по пътя си. Но нашият герой (какъв срам!) е твърде стеснителен и предпочита да се скрие зад храстите. Той наблюдава игрите на другите деца и тайно копнее да се присъедини към лудориите им. Един ден Лео среща още някой, който се срамува, и…ето че вече си има компания. Книгата е написана в рими и е част от колекцията „Аз и моите чувства“. Подходяща е за малки лъвчета между 3 и 6 години.

„Мис Моли и училището по самоувереност“ от Зана Дейвидсън, изд. „Клевър Бук“

Зайчето Роузи страни от непознати и се страхува да опитва нови неща. Докато не се оказва в училището на мис Моли и не научава много за себе си и другите. Научава се как да изгонва неприятните мисли, как да се бори с тревожността и да запазва спокойствие в трудни моменти, как да укрепи самоувереността си. Разбира колко важни са грешките, за да знаем и можем повече. Мъниците между 4 и 7 години със сигурност ще научат много от малката Роузи.

„Роузи Ревер, инженер“ от Андреа Бийти, изд. „Мармот“

Роузи е момиченце, чиято любов са малките гайки, бурмички, шишенца, макари. Тя се превръща в стеснително и затворено дете след неуместния смях на чичо й, когато специалното й изобретение се проваля. Един ден на гости идва пра-пралеля Роуз – умна и независима жена. Вдъхновена от леля си, Роузи отново запрята ръкави и проектира причудлив самолет…който се разбива зрелищно. На косъм да се откаже завинаги от мечтата си да стане инженер, Роузи научава нещо истински важно. Бъдете сигурни, че с готовност ще го сподели с всички читатели между 5 и 9 години.

„Невидимото дете“ от Туве Янсон, изд. „Дамян Яков“

Нини е невидимо момиченце, оставено на грижите на мама Муминка. Нини е плаха и стеснителна, не смее да каже или направи каквото и да било. Семейството прави всичко възможно, за да помогне на дребосъчето да стане отново видимо. Приказката е част от сборника „Невидимото дете“, а как мумините успяват да помогнат на Нини, ще разберат читателите между 6 и 10 години.

„Резервна принцеса“ от Турюн Лиан, изд. „Изида“

Алис Андершен е срамежливо момиче, което предпочита да си мълчи и да не привлича чуждото внимание. Затова тя е повече от доволна, когато получава ролята на задните крака на коня в училищната пиеса. Налага се обаче за всеки случай да научи репликите на главната роля – приказлива Принцеса. И немислимото се случва! Хелене, главната Принцеса, пада и пострадва тежко, а ролята пада на плещите на Алис. Плахото момиче трябва да избере между това да провали представлението и перспективата да победи собствените си страхове. Романът е носител на Националната награда за детска литература на Норвегия и е удачен избор за читатели между 8 и 10 години.

„Елайза и нейните чудовища“ от Франческа Запия, изд. „Ибис“

Всички намират Елайза за странна. Тя е мълчалива, затворена и няма приятели. В интернет пространството обаче е ЛейдиСъзвездие, автор на супер успешния комикс „Чудовищно море“. В училището й идва ново момче – Уолъс, който е сред най-големите фенове на комикса. Без да подозира нищо, момчето се сближава с Елайза и постепенно успява да я измъкне от интернет и да я покани в реалния живот. Естествено, тайната й бива разкрита и светът й се разтърсва из основи. Историята на Елайза повдига темите за срамежливостта, изолацията, пропастта между поколенията, социалните мрежи и е чудесна за пораснали читатели над 13 години. Трудно бихте я открили в книжарниците, но пък пък това е добър повод да я потърсите в библиотеката.

Приятно четене. И нека децата не забравят, светът ги очаква!