7+ книги, приветстващи новия живот

Несъмнено появата на нов член в семейството преобръща всичко с главата надолу. На родителите им отнема време (отново) да свикнат с грижите за толкова малко човече, да установят рутина и организация в дома, да балансират между различните задължения. На по-големите братя или сестри също не им е лесно, колкото и очаквано и обичано да е дребосъчето. Те вече имат друга роля, повече отговорности, повече изисквания, с които да се съобразят, а не на последно място – налага им се да делят вниманието и времето на мама и татко.

Предвид това, едва ли е изненада, че повечето деца срещат трудности след раждането на ново бебче. Предлагаме ви няколко заглавия, с които да подготвите бъдещите батко или кака, а и да отворите темата за нещо, което им тежи.

„Нашето бебе“ от изд. „Фют“ 

Част от поредицата „Аз и Зайко растем“, книгата е предназначена специално за най-малките (между 1 и 2 години). С шепа умело подбрани думи се обяснява как изглежда мама, когато очаква бебе, къде се ражда то и какво се случва след това. С удобния си формат, семпли илюстрации и страници от твърд картон, „Нашето бебе“ е добър избор за любопитните и палави бъдещи каки или батковци.

„Защо? Какво? Как? Енциклопедия за най-малките: Нашето бебе“, изд. „Фют“

Поредицата „Защо? Какво? Как?“ е любима на децата (2-5 години) заради актуалните за тях теми, добре поднесената информация, ясните илюстрации и ангажиращите капачета. От „Нашето бебе“ малчуганите ще научат за основните разлики между момчетата и момичетата, за това как бебетата растат в коремчетата на майките си и от какво имат нужда, когато се родят.

Издателство „Фют“ предлага и други енциклопедични издания, свързани с темата – „Бебето в корема на мама“ и „Откъде идват бебетата“.

„Франклин вече има сестричка“/„Мечето Рошко и бебето“ от Полет Буржоа и Бренда Кларк, изд. „Фют“ 

Приключенията на костенурчето са любими на хидяли деца между 3 и 6 години. В книгите от поредицата се засягат редица проблеми и важни за малките теми – например посрещането на новородена сестричка. Франклин и мечето Рошко са най-добри приятели и споделят весели игри и кисели сръдни. Но и двамата се учат как да обуздават разочарованията си, когато стават батковци – първо Рошко, а после и Франклин. Това невинаги е лесно. Малките сестри са шумни или пък искат тишина; ангажират родителите и ти взимат нещата.

Въпреки всичко е толкова хубаво да си голям брат!

„Зайчето Рики става батко“ от Гуидо ван Генехтен, изд. „Фют“

Рики е вече по-голям и точно след рождения му ден родителите му съобщават, че ще става батко. Каква новина! Само че есента едва започва, а бебчето ще се появи на бял свят чак напролет. Как ли ще го дочакат? Рики научава, че са нужни няколко месеца бебето да порасне достатъчно, за да се роди здраво.

Книгата е част от поредицата „Зайчето Рики“ (миналогодишен финалист на наградата „Бисерче вълшебно“) и е подходяща за деца от 3 до 6 години.

„Ани има братче“ от Лиане Шнайдер, изд. „Дионис“ 

Ани, познайницата ни от поредица „Книжка с мишка“, е отново тук. Този път тя наблюдява нещо интересно – майка й се променя и пълнее. Ани разбира, че в семейството й е напът да се появи бебе, а тя самата да стане кака. Момиченцето започва да играе на майка, да наблюдава бебетата в парка. Разбира се, то много се вълнува, но има няколко въпроса, които не му дават мира: Как се озовава бебето в корема? Как ще излезе оттам?

Все питанки, през които всички деца (4-6 години) минават и чиито отговори ще научат заедно с Ани.

„Малкото паяче Отвратко. Сестричката“ от Диана Амфт, изд. „Емас“ 

Симпатичното паяче Отвратко скоро ще става батко. То си представя какви ли не занимания с очакваната си сестричка, но като че ли не е съвсем наясно какво го очаква. За щастие, Отвратко има добри приятели, готови да му разкажат за своите братя и сестри. Паячето се среща с всеки от тях, за да научи какво е да си голям брат.

Книгата е част от поредицата „Малкото паяче Отвратко“ и е чудесна за деца от 4 до 7 години.

„Обувките на Лили“ от Евгения Войнова, изд. „Давид“ 

Една различна книга, която акцентира не върху физиологичните промени от бременноста и последващите ги събития, а върху чистата радост от новия живот.

В обикновен домашен шкаф живеят обувките на Лили. Всеки чифт няма търпение отново да излезе на разходка, затова обувките една през друга спорят за времето и сезона, за предпочитанията на момиченцето. И ето, Лили отваря вратичката, а обувките затаяват дъх. Но вместо да избере някои от тях, тя оставя в шкафа си чифт малки, бебешки обувчици. Препирните веднага секват, защото немирниците разбират, че се случва нещо особено важно и хубаво.

Книгата е за читатели между 4 и 7 години.

Приятно четене!