7 книги, посветени на балетното изкуство

Балетът е красив, нежен, ефирен… Толкова елегантен, сякаш танцьорите летят и не влагат усилия в движенията си. Както обаче знаем, в това е и неговата магия. Неслучайно малките момиченца (а понякога и момченца) мечтаят да станат балерини, а един от първите им избори за занимателни дейности е именно балетът. Ако вкъщи си имате страстен любител на балетното изкуство или просто искате да запалите интереса у детето си, опитайте с някое от следните заглавия:

„Светът на балета“ от изд. „Usborne“

Балетът не е просто танц, а разказване на история през движения, експресия, музика и декори. Книгата запознава читателя не само с това какво представлява балетът, но и как въздействат всички отделни компоненти на сцената. От мимиките и движенията на балетистите до светлината и костюмите.

„Лебедово езеро“, „Лешникотрошачката“ от изд. „ЕМАС“

Двете заглавия са част от прекрасната поредица „Музикални книги за деца“ на издателството. Марко Зимса е изпълнител на пиеси за деца и по чудесен начин разказва историите от двата балета на Чайковски. Той проследява действията и обяснява символиката на танца. Книгите са с красиви илюстрации и приложени дискове, на които са записани най-разпознаваемите мелодии от двата балета.

„Една вълшебна приказка, разказана от оркестър и балет“ от изд. „Фют“

Поредицата на изд. „Фют“ включва заглавията „Лешникотрошачката“ и „Спящата красавица“. И двата балета са сред световните шедьоври на балетното изкуство. Книгите разказват историите от класическите произведения, а в края им децата могат да чуят и най-известните музикални мотиви.

„Ще стана балерина“ от изд. Фют

От книгата най-малките любители на балета ще научат за танците, които всички познаваме – Танц на малките лебеди, Танц на захарната фея и др. Ще могат да се опитат да ги изпълнят сами, тъй като стъпките са обяснени и показани на страниците. А наред с това ще чуят и по малко от прекрасната музика!

„Музикална книжка – балерини“ от изд. „Фют“

Отново книга за най-малките! Омагьосва и запалва искрата на обичта към балета, като приканва към танц с четири кратки музикални откъса.

„Мишка с книжка: Ани се учи да танцува“ от изд. „Дионис“

Поредицата за малката Ани е симпатична и близка до децата. В нея Ани се сблъсква с детската градина, с първия си излет в планината, с ролята на кака…и с първите уроци по балет! Момиченцето се учи да танцува, да се движи в ритъм, да е в такт с другите деца в школата. Разбира как с движенията си може да покаже как се стапя снежинка или как скачат котенцата. Не е никак лесно! Но пък накрая малките балерини изнасят истински спектакъл пред родителите си и разбират, че всички усилия си струват.

„Усмивката на Леа“ от Яна Василева-Цури

Запознайте се с Леа, която обожава да танцува, но не и да говори – нито с учителите, нито със съучениците си. Това обаче не значи, че тя не може да общува. Книгата е посветена на любовта към танца и на дълбоката емоция, свързана с него.

Приканваме ви да се насладите на някоя от книгите, а защо не и да изгледате заедно със семейството си балетно изпълнение по избор!

 

Вземете книгите с код с кауза DK19 от

Ozone.bg , Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, вие помагате за насърчаването на детското четене в България.