7 книги, подходящи за четене с татковци

Четенето с децата като че все още се възприема като запазена територия на майките, но когато се включат активно и бащите, ползите за децата са огромни. Екипът на Detskiknigi.com споделя своите препоръки за заглавия, които, вярваме, ще се харесат и на бащите, и на децата (а защо не и на дядовците и чичовците) и ще им позволи да прекарат пълноценно време заедно.

1. „Приключенията на Петсън и Финдъс“ от Свен Нордквист

Петсън е самотен възрастен човек, който се държи така, сякаш е изгубил смисъла на живота си…докато не получава като подарък от съседката си кутия от грах “Финдъс” със сгушено в нея малко коте. В лицето на котарачето Петсън намира верен приятел, близко същество, за което да се грижи.

<< Защо препоръчваме? >>

Отношенията между двамата герои много наподобяват отношенията баща-син. Финдъс е палав и любопитен и често се забърква в какви ли не бели, поставяйки на изпитание търпението на своя стопанин. Всъщност, Финдъс се държи точно като момченце на възраст 4-6 години и в реакциите и въпросите му бащите ще разпознаят поведението на собствените си деца.

2. Падингтън“ от Майкъл Бонд

Не, това не е нов вариант на историите за Мечо Пух. Падингтън е от Тъмно Перу. Той пристига на гара “Падингтън” в Лондон с един куфар и си няма понятие за очакващото го. За щастие, мечето е открито от семейство Браун, което го осиновява и е напълно готово да изтърпи неразбориите, причинени от непохватния Падингтън.

<< Защо препоръчваме? >>

Падингтън е мил и забавен. В стремежа си към самостоятелност той се опитва да направи всичко по най-добрия начин, а това разбира се, води до множество недоразумения. Важна роля в живота му играе г-н Браун. В началото той е скептично настроен към съвместното им съжителство, но въпреки това решава да даде шанс на мечето и да го подкрепи.

3. „Мумията Думи и златният скарабей“ от Тоска Ментен

Малкият Гоос Гуутс живее с баща си Клаас в Холандия. Двамата се разбират чудесно и си прекарват доста добре до момента, в който се оказва, че мумията на египетски фараон, починал като дете, е избрала да се засели в техния дом.

<< Защо препоръчваме? >>

Смятаме, че всеки татко, приел предизвикателството да научи оживяла мумия да говори на холандски, да се парфюмира и да ходи на училище, определено заслужава възхищение, а безценният скарабей на Мукатагара става повод за вълнуващи, дори опасни приключения, които със сигурност ще заинтригуват и татковците, и децата.

4. „За щастие, млякото“ от Нийл Геймън

Не знаете на какво е способен един самоотвержен баща, за да набави мляко за зърнената закуска на децата си! Или, казано другояче – когато е оставен да се грижи сам за децата, докато съпругата му е в командировка. Той ще бъде всмукан в летящата чиния на сополоподобни зелени извънземни, ще трябва да защити планетата Земя, да преживее челен сблъсък с Динозавърската Галактическа Полиция и…накрая все пак да се завърне невредим с МЛЯКОТО!

<< Защо препоръчваме? >>

Сюжетът представя с много хумор притесненията на бащите относно моментите, в които трябва да се грижат сами за децата. Текстът е наситен с емоции и невероятно забавни хрумвания, а илюстрациите на Скот Янг са брилянтни!

5. „Кукувицата“ от Елин Рахнев

Христо е второкласник и всяка сутрин с баща му закъсняват за училище. Колко ли будилници сменят, какво ли не правят – времето неумолимо лети и часовете винаги започват преди Христо да пристигне в клас. А недоволството на госпожица Стела (учителката) може да бъдат потушено единствено с история. Защото който говори – успява, а мълчанието не е никак добра тактика!

<< Защо препоръчваме? >>

Възрастните също могат да мечтаят! “Кукувицата” е от онези четива, за които няма възрастова граница. Разказва история хем истинска, хем вълшебна! Не на последно място, избрахме тази книга заради смелата постъпка на издателство “ICU” да я предостави за безплатно разглеждане онлайн и да даде възможност на читателите да си я закупят само ако им хареса.

6. „Виплала магьосникът“ от Ани Шмит

Виплала е малко човече с магически способности, изгонено от събратята си, тъй като постоянно обърква вълшебствата. Той попада в къщата на Нела-Дела и Йоханес, които живеят с баща си господин Цветин и котката Муха. Господин Цветин го приютява и стоически изтърпява всички последствия от неговите нескопосани магии.

<< Защо препоръчваме? >>

Авторката Ани Шмит умишлено е “изпуснала” фигурата на майката в този чудесен детски роман, за да насочи вниманието ни към ролята на активния баща в отглеждането и развитието на децата. Господин Цветин определено впечатлява с огромното си самообладание – загубва работата си и дома си, за кратко бива смален до размера на палец, но благодарение на хладнокръвието и находчивостта си успява да измъкне семейството си и малкия Виплала от множество заплетени ситуации.

7. Малкият Никола“ от Госини & Семпе

Малкият Никола живее щастливо с мама и татко. Като повечето момченца на неговата възраст, той е доста буен. С верните си приятелчета Никола измисля куп шантави игри, които не винаги се харесват на родителите и учителите.

<< Защо препоръчваме? >>

Героят на поредицата със сигурност ще върне татковците към собственото им детство. Няма начин те да не разпознаят много от номерата и пакостите на Никола. Разказани по свеж и забавен начин, премеждията на Никола са хубав повод да се посмеете на глас с децата и да споделите някои от вашите подвизи като ученици.

Още съвети от www.Detskiknigi.com за четенето и бащите можете да намерите в публикациите „Баща-мечта: 8 практически съвета за създаване на успешен читател“,  „Татко, бъди герой! Чети с мен!“, „Да запалим момчетата по книгите!“.

Статията е част от подкрепата на www.Detskiknigi.com за националната кампания „Да бъдеш баща“ на Асоциация “Родители”. Не пропускайте да видите и рубриката “Как четат бащите”.

Автор: Милена Златарова

Източник на снимката на корицата: Pixabay