7+ книги и материали за различните професии

Всички деца се вълнуват от професиите на родителите си. А в детската градина и в училище често се чува въпросът „Какъв искаш да станеш, когато пораснеш?“. За да могат да му отговорят, малчуганите имат нужда от повече опит и познание за света на професиите. Не бива да забравяме, че в обкръжението си те добиват впечатления за доста ограничен брой сфери на реализация, докато в действителност пред всеки човек има много повече пътища за работа и развитие.

Предлагаме ви няколко заглавия и материали, с чиято помощ да запознаете децата с различни професии, повече или по-малко познати.

  

STEM поредица „Любознайковците“ от Андреа Бийти, изд. „Мармот“

Това е първата подобна поредица у нас и включва книгите „Иги Пек, архитект“, „Ейда Туиг, химик и физик“, „Роузи Ревер, инженер“. В тях се срещаме с необикновените ученици на мис Лайла Гриър. Те са цветни, креативни и безкрайно любопитни! Понякога, като всички деца, са и неуверени, непредпазливи, случва се да сътворят беля и да създадат хаос. Ученето обаче минава през играта, а без опитите и грешките (и последствията от тях) не можем да постигнем мечтите си. Именно на това ще се научат малките читатели между 5 и 9 години.

„Джулието си търси работа“ от Анна Георгиева, изд. „Точица“

Слончето Джулието излиза от софийския зоопарк и започва да си търси работа. Сблъсква се с различни дейности, с неочаквано отношение и предизвикателства. Сприятелява се с гълъба Сивчо, който си има работа, но пък насреща получава трохи. Участва в стачка и изпробва различни неща. Накрая намира точната професия за себе си. Чрез забавните премеждия на Джулието децата добиват представа за актуални работни места (контактен център, сезонно назначенив в чужбина и др.) и трудности пред работещите. Книгата е подходяща за читатели между 6 и 9 години.

„Аз ще бъда учен“ от Теро Миелонен, изд. „Enthusiast“ 

Има професии, с които децата се сблъскват често. Но има и такива, които са по-непознати или академични и възможностите да научат нещо за тях не са много. Тук на помощ идва „Аз ще бъда учен“, посветена именно на скритите детски интереси и популяризирането на науката. Книгата уверява децата в личните им възможности и показва как различни занимания могат да прераснат в професии. Тя разширява концепцията за порастването и избора на професионална сфера с многообразието от включените в нея дейности. Книгата е подходяща за деца между 5 и 9 години.

„Защо? Професиите“ от изд. „Фют“ 

Енциклопедично издание за малки читатели с множество капачета, под които се крият отговори на интересни въпроси. Книгата предоставя кратки и ясни обяснения на някои от многото детски „защо“-та. Книжното тяло е картонено и удобно за честа игра и разгръщане. Всичко това прави „Защо? Професиите“ удачен избор за деца между 4 и 6 години.

„Откриватели: Професиите“ от изд. „Фют“

Още едно енциклопедично заглавие на издателството. Книгата съдържа повече информация в сравнение с предходното предложение, поради което дава добри резултати при деца от 4 до 9 г. Енциклопедията също е богата на капачета и кратко представени факти, но ги подрежда в категории. Така децата разбират, че макар всички хора да работят, извършваната от тях дейност може да е много различна. Научават, че има нещо като „работно време“, че при някои професии се работи самостоятелно, а при други – в екип; че някои хора се трудят в затворени помещения, а други – на открито и т.н.

„Илюстрована енциклопедия: Професиите“ от Сергей Гордиенко, изд. „Пан“ 

Енциклопедията предлага кратка информация за широк набор професии и сфери на дейност, обединени тематично. Представя както лесно разпознаваемите отговорности на полицая, пожарникаря и др, така и по-непознатите занимания на лаборанта, културолога, зоолога. От книгата децата (4-9 години) също имат възможност да видят, че много и различни професионалисти могат да работят заедно и да си помагат.

„72 карти с професиите“ от изд. „Carrot“ (Крум и Симона Крумови)

Комплектът включва карти с най-разпространените и познати професии. От едната страна на всяка има визуално представена дейност, а на обратната е и нейното описание. Информацията е достатъчно съдържателна, за да даде на децата добра представа за професиите и техните характеристики. Поместени са множество въпроси, с които да надградите познанията на малчуганите и да насърчите мисленето им. Картите се отличават със здравина на изработката и са подходящи за деца над 4 години.

Пожелаваме ви приятни мигове на четене и занимания! Защото насърчението и любопитството са важни за бъдещето и започват от вкъщи.