6 свежи идеи как да пробудите писателя в детето си

Лятото е чудесно време да насърчите не само читателя, но и писателя в детето си. Независимо дали то не харесва писането, или вече планира седмата книга в бъдещата си поредица, тези предложения от „Scholastic“ ще го изпълнят с енергия и удоволствие.

Игра на поезия

Вземете листче и връчете едно на детето. Нека всеки от двама ви да запише пет думи върху своето листче, след което да го размени с другия. Насърчете детето да съчини стихотворение, съдържащо съответните думи. Направете опит и за своя творба. Ако ви се струва прекалено лесно, увеличете броя на думите.

Ето няколко чудесни книги в рима, с които да привлечете музата.

Разтвор от „Ако бях цвят“, изд. „Точица“.
Ако бях…

Ако малчуганът се оплаква, че няма нищо интересно за разказване, кажете му да си представи, че е известна личност или любим герой от книга. Приканете го да състави списък с неща, които би правил, да опише как би се чувствал и какво би било по-различно в делника и празниците му.

За силно начало на упражнението, започнете го с „Ако бях цвят“ на Ясен Григоров.

Бърза разходка из спомените

Предложете на детето да започне история със следното изречение: “Помня първия път, когато…“? Щом е избрало темата, оставете го да пише без спирка в рамките на три минути. Кажете му, че не може да препрочита написаното или да го редактира, докато не изтече времето. Ако не може да си спомни повече, а времето още не е изтекло, насърчете го да подеме друг свой спомен със същото изречение като начало.

За вдъхновение прочетете великденските спомени на Юлия Спиридонова и Керана Ангелова.

Подаванка

За тази игра са нужни трима или повече души. Участниците се изреждат да пишат изречения и да подават листа на следващия играч. Звучи лесно, но…има уловка! Всеки трябва да сгъне листа така, че да се вижда само собственото му писание. Поелият листа трябва да продължи историята, знаейки само последното изречение. Играчите решават колко пъти да си подадат листа, преди да прочетат крайния резултат.

Прекрасен ресурс в тази посока е книгата „Граматика на фантазията“ на Джани Родари. Повече за хрумките в нея споделя писателката Весела Фламбурари.

Разтвор от „Трагикомикс“, изд. „Жанет 45“.
Един ден в живота на…

Накарайте детето да избере предмет, който използва/носи със себе си/вижда всеки ден. Нека напише история от гледната точка на този предмет, независимо дали ще бъде химикалка, раница или дистанционно на телевизор. Как се чувства по отношение на функцията си като предмет? Как се чувства по отношение на хората, които използват предмета? Накарайте го да напише наблюдения и детайли за това какво се случва с предмета през деня. По този начин историята ще добие плътност и достоверност.

Ако младият ви писател е в юношеска възраст, впечатлете го с „Трагикомикс“-а на Георги Господинов и Николай Тороманов.

Направи си книга

За да позволите на кандидат-писателя наистина да изпита чувството за постижение, съберете най-добрите му творби и ги подвържете. Лесно ще го постигнете с перфориране на листите, тънка връв и корици от картон. Поощрете детето да измисли съдържанието, заглавната страница, както и своя кратка биография.

Ако упражненията дотук не са били достатъчни, вижте как се пише досие на литературен герой и какви азбучни забавления предлага учителката Александра Георгиева.

Превод: Ива Анастасова. Илюстрация: storyset