7 янг адълт автори, за които да се оглеждате на Панаира на книгата

44-тият Софийски международен панаир на книгата вече е в разгара си и предлага много интересни заглавия както от вече познати, така и от нови писатели. Има няколко янг адълт автори обаче, на които си заслужава да обърнете по-специално внимание, докато се разхождате покрай щандовете в НДК. В тази статия ще ви разкажем кои са те и защо не бива да ги пропускате!

Джон Грийн 

Може би за повечето читатели Джон Грийн е познат най-вече като автор на „Вината в нашите звезди“ (изд. „Егмонт“), но той има вече шест книги зад гърба си, а освен с писане, се занимава и с влогърство, продуцира образователен канал в YouTube заедно с брат си Ханк и е създател на множество проекти в подкрепа на млади творци, благотворителни каузи и много други.

Романите му разказват за любовта, приятелството, смисъла на живота, трудностите на израстването. Въпреки сериозните теми, книгите му се четат с лекота, а посланията им оставят трайна следа у читателите. Героите му се отличават с интересен характер, собствено разбиране за света и чувство за хумор – черти, които ни карат да ги заобичаме още от първата глава. Във всяка една от книги на Джон Грийн може да намерите нещо специално, а самият той е много повече от писател – той е човек с главно „Ч“ и си заслужава да го опознаете.

Патрик Нес

На миналогодишния коледен Панаир на книгата феновете на Патрик Нес имаха възможност лично да се запознаят с него. За съжаление тази година няма да го открием в НДК, но пък там ни чакат всички негови книги. Повечето от тях са в жанра фентъзи/ фантастика и обхващат сериозни теми като как да се справим със загубата на любими хора, как да опознаем себе си и да се осмелим да бъдем различни. В „Ние останалите просто живеем тук“ (изд. „Артлайн“) Нес обръща внимание на обикновените деца, които остават далеч от светлината на прожекторите, а в трилогията „Живият хаос“ (изд. „Артлайн“) поставя интригуващи въпроси за границата между доброто и злото, морала в една война, жестоката природа на хората… накратко – има причина да е носител на два медала Карнеги!

Наоми Новик

На българския книжен пазар Новик  е позната само с една книга, но това е напълно достатъчно, за да си създаде верни фенове. „Изтръгнати от корен“ е завладяващ роман, в който славянските митове и легенди за Яга са вплетени здраво в историята за 17-годишната Агнешка от Дверник. Наоми Новик е успяла да изгради плътни, живи образи на своите герои. Изпратила ги е в един свят – колкото примамлив, толкова и враждебен. Оградила ги е в кръг от защитна магия, а за капак им е изпратила враг, разпрострял корените си не само под земята, но и в сърцата на податливите. А ние ви уверяваме, че магията на нейните думи ще пусне корени в сърцето ви.

Рейнбоу Роуъл

Сред привидно леките, забавни, романтични романи на Рейнбоу Роуъл откриваме истории за тормоз в училище и у дома, преодоляване на проблеми с общуването и самочувствието, преждевременно порастване, смелостта да твориш и трудностите, пред които се изправяме, за да се превърнем в автори на собствения си живот. Всичко това е поднесено с характерното за писателката чувство за хумор и пресъздадено чрез спонтанни герои, чиито ежедневни битки и страхове ги правят почти реални. Дори да не се припознаете в някого от тях, със сигурност ще останат в сърцата ви!

Джули Мърфи

Към момента единствената издадена на български език книга от Джули Мърфи е „Бухтичка“ (изд. „Софтпрес“), но тя е достатъчно впечатляваща, че да влезе на едно от челните места в списъка ви с любими романи. Книгата е за всеки, който се чувства неуверен (и то не само заради външния си вид). Главната героиня смело разчупва стереотипите, бори се с предразсъдъци, насаждани с години и благодарение на умението си да се самоиронизира, понася с усмивка всяка трудност, вдъхновявайки хората около себе си. Много се изписа и може да се изпише за „Бухтичка“, но най-добре е просто да я прочетете!

 

Дженифър Нивън

През 2016 г. на български език бяха издадени две книги на Дженифър Нивън. Най-новият роман „Вселената на раменете ми“ (изд. Enthusiast) показва как загубата може да ни промени, а любовта – да ни върне към живота и да ни научи истински да виждаме и ценим себе си. Книгата, която ни запозна с писателката, „Всички наши места“ (изд. Enthusiast), хвърля светлина върху теми табу в днешното общество като самоубийството и психичните заболявания и започва един разговор, който може да се окаже неудобен за мнозина, но е важен за всички. Предстои да видим с какво друго ще ни изненада Нивън, но междувременно си заслужава да обърнем внимание на тези две книги.

Ар Джей Паласио

Превърналият се в бестселърът за 2012 г. роман „Чудо” (изд. „Бард“) на Ар Джей Паласио разказва за Оги – 10-годишно момче с тежка лицева деформация и неговата първа година в училище. Книгата е написана не само от неговата гледна точка, но включва и разкази от заобикалящите го хора, което прави историята още по-завършена и ценна. В един свят, в който да бъдеш различен е предизвикателство за всеки, „Чудо“ ни учи на емпатия и разбиране. Книгата показва, че когато се поставим на мястото на другите, може да разберем по-добре не само тях, но и себе си и да открием чудото, което е всеки един от нас.