6 причини да заобичате „Копче за сън“ на Валери Петров

„Копче за сън“ е една от петте приказки, написани от Валери Петров. Можете да я срещнете в различни издания – в комбинация с останалите четири приказки, с меки и твърди корици, без почти никакви илюстрации или дори във великолепното издание с илюстрации от Мария Налбантова (изд. „Колибри“). Героите от приказката често се разхождат и по театралните сцени.

Ето няколко причини да си припомните тази чудесна приказка, формулирани от Александра Георгиева. Остава само да я прочетете заедно с детето си.

1. Езикът в това произведение е великолепен

Думите звучат изумително. Всяка една от тях е ясна и позната, поставена точно на мястото си, но сякаш надничат от онова време. Показват се от чекмеджетата, пълни с хартия, надничат от лавиците с книги и ни гледат от кашоните, пълни с играчки.

2. Съчетанието на поезия с проза

Такава изумителна езикова игра е рядкост за литературата въобще, а за детската сякаш е съвсем изключение. Думите на всеки герой са звънко стихотворение, а всяка приказка в приказката е отделен вълшебен свят. Слушането и четенето на такъв езиков образец показва неизчерпаемите възможности на езика.

3. Лекотата, с която историите преминават една в друга

Тази приказка се чете на един дъх. Започваш да четеш, облягаш се на меката бяла възглавница и слушаш в захлас. Всяка от изречените думи може да те отведе до следващото приключение. Дори използваното трамвайно билетче крие чудесна история.

4. Атмосферата

Думите на Валери Петров рисуват уюта, топлината и любовта в семейството. Показват вълшебството, което може да подаряваме на децата си всяка вечер. Забързани и припряни в делника, сякаш рядко виждаме колко са важни и прекрасни детските вечери.

5. Сънчо

Сънчо е мил и магически. Търпеливо и неусетно той приспива всички, а накрая довършва всяка от приказките.

„Приказката е добра,

щом добър е края!“

Образът му изчезва от детската митология. Той все по-рядко идва и води децата в Страната на сънищата, вече не разказва приказки по телевизора. Всичко това е обяснимо и може би напълно нормално, но още един приказен герой никога не е излишен.

6. Прекрасен пример

Това произведение може да ви послужи като поетичен образец. Да вдъхнови вас и децата ви да четете повече поезия или римувана проза. Това звучене на езика е особено подходящо за малките слушатели и за деца, които се учат да четат. На българския пазар има прекрасни произведения, които заслужават да им отделите внимание.

И едно предизвикателство…

Опитайте да съчинявате приказки с децата си. Огледайте се наоколо и изберете три съвсем обикновени предмета. След това те ще видят отворената врата на балкона, защото вие сте я забравили, и ще се отправят на приключение. Може да ги изпратите на строго секретна мисия, за да търсят забравените подаръци от изминалите Коледи. Може просто да им се ядат бисквити, но какво ли ще се случи, след като разберат, че Оги ги е изял…

„Копче за сън“ е част от:

Приказката ще откриете и в самостоятелна книга, илюстрирана от младата и талантлива художничка Мария Налбантова (изд. „Колибри“).

 

Книгите ще откриете в сайтовете на издателствата и в Ozone.bg с код DK19.

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.