6 книги за народните будители

Народността на една нация се крепи върху почитането на общи празници, символи и…исторически фигури. Тези, които наричаме „будители“ – книжовници, просветители, революционери – личности, дали своя принос за запазването и развитието на българската култура. За съжаление, макар и национален празник, 01.11. се отбелязва по традиция не твърде привлекателно за детския вкус. Тежката тържественост има своето място, разбира се, но от нас зависи да посеем семенцата на почитта по най-добрия и достъпен за децата начин. По повод Деня на народните будители ви предлагаме няколко заглавия, които да прочетете заедно с малчуганите.

”Голяма книга. Народните будители“, изд. „Пан“ – Книгата съдържа достатъчно изчерпателна, но не прекалено обемна информация за над 30 видни българи от миналото. Това са основно фигури от Възраждането, без които съвременните ни език и култура нямаше да са това, което са. Децата имат възможност да научат най-важното за Паисий Хилендарски, Захарий Зограф, Добри Чинтулов, Бачо Киро и много други. Тъй като в книгата са поместени биографични и исторически данни, тя е най-подходяща за учениците над 10-годишна възраст.

„Три разказа за Васил Левски“ от Иван Вазов, изд. „Пан“ – Сборник с три класически разказа от И. Вазов, посветени на делата и трудния път на Левски – „Из кривините“, „Апостолът в премеждие“ и „Чистият път“. Макар и малко по обем и с художествено съдържание, изданието е препоръчително за деца над 10-годишна възраст.

„Моята първа книга за Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов“, изд. „Пан“ – В книгата са представени тримата вероятно най-известни в историята ни българи. Тя е с твърди корици и съдържа много и разнообразни цветни снимки, документи, материали и пр. Подходяща е за деца над 8 години.

Поредица „Моята първа книга за…“, изд. „Пан“ – Поредицата включва над 20 тънки книжки, представящи на децата различни исторически личности и периоди, важни факти за емблематични моменти от миналото на България, информация за често срещаните у нас животни и растения и много други. Измежду тях можете да намерите и заглавия, посветени изцяло на Раковски, Вазов и още бележити българи.

Българознайко: Невероятният живот на Васил Левски“ от Виктория Петкова, изд. „Българознайко“ – Поредицата помага на най-малките читатели да разберат повече за страната си и да се припознаят като част от един народ. Настоящото заглавие е фокусирано върху Апостола, като текстовете са достъпни за децата между 4 и 8 години.

„И будителите били хора“ от Валентина Вълчева, изд. „Mama ninja“ – Това е интересно по рода си издание, което разказва за необикновения, но и твърде прозаичен живот на 50 именити българи. Книгата няма за цел да осмее будителите, а да ги представи като хора от плът и кръв, по-близки до нас, отколкото си мислим. Въпреки многото вложени усилия от страна на авторката, отделени в събирането на непопулярните и изненадващи факти и истории, стилът на книгата е близък до клюките и хумористичните статии. Това придава на съдържанието известен принизяващ тон, заради което бихме препоръчали „И будителите били хора“ на по-опитни читатели на над 14-15 години.

„Раковски Супергерой“ от Марин Бодаков – Книгата е първия по рода си комикс, посветен на живота на известна историческа личност. Благодарение на стила си (информацията за Раковски е представена под формата на диалог между автора и 9-годишния Андрей Младенов) и многото илюстрации, текстът е изключително достъпен и грабващ за децата над 7 години. Книгата е инициатива на Столична община и изцяло финансирана с общински средства. Тя не може да бъде закупена, но се предоставя безплатно на библиотеките и училищата в София, а вероятно и в други градове.

Независимо кое от заглавията изберете, желаем ви будност и осъзнатост. Щастлив празник!

 

Вземете книгите с код DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, Вие помагате

за насърчаването на детското четене в България.