6 книги за мишлета с дълги опашлета

Мишлетата са едни от честите гости по страниците на детските книги. Може би защото са дребнички като малките деца, а може би защото имат неустоимо сладки муцунки. Каквато и да е причината, следите им се срещат в толкова много заглавия, че ни е трудно да ги съберем на едно място. Затова пък сме се постарали да предложим няколко книги от вчера и днес, за които вярваме, че ще бъдат интересни.

„Седмицата на мишлето“ от Катя Антонова, изд. „Рибка“

Логично, започваме с идея за най-малките.

Малкото мишле никак не скучае – всеки ден успява да направи нещо простичко, което да му донесе радост. Днес готви, утре спортува, а вдругиден решава да посети баба. Защото с новия изгрев се появяват и нови възможности – точно какво е и с децата! Книгите от поредицата са отпечатани върху здрав картон и са особено подходящи за малчовци между 1 и 3 години.

„Мишлето Мишоран“ от изд. „Фют“

Симпатичната история за мишлето Мишоран е част от сборника „Приключения с приятели“, който съдържа три приказки за най-малките.

Мишоран може и да е дребен, но съвсем не се чувства такъв. Той непрекъснато се състезава кой е по-голям – той или кравата, кончето, гъската. Когато обаче завалява пороен дъжд, Мишоран разбира, че да си малкък на ръст не е никаква беда и дори може да е от помощ. Историята е написана в рими и се харесва на децата между 2 и 4 години.

„Две палави мишлета“ от Биатрикс Потър, изд. „Византия“

Авторката е позната на поколения  деца с книгите си за зайчето Питър и неговите патила. Тя пише и много други кратки истории, чиито главни герои са животни.

Точно като двете палави мишлета, които успяват да се вмъкнат в хубавата кукленска къща. Там те намират храна, но радостта им бързо отминава, когато разбират, че тя е направена от пластмаса. Тогава мишлетата натрошават съдовете, изхвърлят дрехите на куклата и отнасят редица предмети в мишата си дупка. А какво ще направи момиченцето, когато види какво се е случило с играчките й, ще разберат децата между 2 и 5 години.

„Пет мили мишлета“ от Чисато Таширо, изд. „Лабиринт“

Петте мишлета имат смели цели и големи стремежи, но да се надпеят жабите на концерт съвсем не е лесна задача. Косматите приятели преодоляват трудностите, защото са открили една тайна – когато са единни и задружни, могат да постигнат всичко! Книгата е специално за малките читатели между 3 и 6 години.

„Лисан и малкия Жорж“ от Тибо Прюн, изд. „Ентусиаст“

Мишлето Жорж потръпва от радост, когато намира едно хубаво и вкусно бобено зърно. Но точно когато го хваща в лапите си, една лисица се хвърля отгоре му. Улисани в гонитбата, двамата не разбират кога пропадат в дълбока дупка, от която никой не може да излезе сам. Лисицата решава да остави Жорж жив, за да не усеща скука и да има компания. Постепенно двете животни научават повече за света на другия, споделят си радости и тревоги. А когато успяват да излязат от дупката, те осъзнават, че вече не могат да са врагове. Книгата ще допадне на читатели между 3 и 5 години.

„Весела Коледа, Песента на мишлетата“ от Алф Прьойсен, изд. „Миранда“

Приказката е част от сборника с две лица, включваш още и историята за „Козлето, което можеше да брои до 10“.

Веселите и пленителни илюстрации на Владимир Сутеев ще приканят всеки читател между 2 и 5 години на гости на мишките. Те са в особено приповдигнато настроение, защото е Бъдни вечер и нямат търпение да споделят специалната си празнична песен.

Очаквайте скоро още миши предложения!

 

Вземете книгите с код DK19 от

Ozone.bg или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, Вие помагате

за насърчаването на детското четене в България.