6 книги за братя и сестри

В домовете, в които живеят братя и сестри, никога не е скучно. Борби за надмощие, кроежи, крясъци, споделени тайни, явни конфликти, погаждане на номера, дълги игри и препирни – всички те са част от ежедневието. Да имаш брат и/или сестра означава да имаш някого, който винаги те обича. Но означава също така и множество трудни за преглъщане моменти. В помощ на братята, сестрите и родителите е следващият списък със заглавия, акцентиращи върху отношенията между децата в семейството. Вярваме, че лесно ще се припознаят в героите от тях.

„Защото сме едно семейство“ от Юта Лангройтер, изд. „Фют“ 

Един ден майка Зайка отива на пазар и оставя Йози, двете му по-малки сестри и тяхната приятелка сами в къщичката. Трите момичета веднага се впускат в плетене на венци, чаени партита и песни. Все момичешки игри, в които Йози не желае да участва. Зайчето започва да дразни момичетата и да разваля заниманията им, докато накрая не ги ядосва толкова силно, че те излизат сами на разходка навън. Задоволството на Йози скоро отстъпва място на тревогата – ами ако нещо им се случи?

С него децата (3-6 години) ще си припомнят, че обичта към братята и сестрите е по-силна от караниците.

     

„Моето братче“/“Моята сестра“ от Любомир Николов, Хелена Кралич, изд. „Софтпрес“ 

Малките сестри определено не са лесни, както и малките братя. Докато едните са капризни и кокетни, чувствителни и раними, то другите са палави до безобразие и вечно устремени към поредната беля. Да имаш братче или сестра обаче, може да бъде чудесно. Споделените моменти винаги са ценни, независимо дали са в сговор или кавга, а възможностите за приключения са безброй!

Книгите са от поредица „Моето семейство“ и са подходящи за деца между 3 и 6 години.

„Франклин прощава“ от Полет Буржоа и Бренда Кларк, изд. „Фют“ 

Поредицата за любимото на децата (3-6 години) костенурче по правило представя различни ежедневни проблеми и ситуации. Затова не е чудно, че отношенията между Франклин и сестричката му Хариет също са обект на внимание.

Една топла привечер костенурчето семейство решава да си направи излет край реката. Франклин взима със себе си малкия аквариум с обичната си рибка Голди. Докато двете хлапета се гонят, Хариет случайно бутва аквариума и Голди се озовава в реката. Франклин е съкрушен и се зарича никога да не проговори на сестра си, нито да й прости. Дали пък няма да размисли?

Батко“ от Мария Пар, изд. „Изида“ 

Книгата разказва за едно момче, което мечтае да има по-голям брат. Такъв, с когото да правят „момчешки“ неща, да ходят на тренировки и изобщо само интересни занимания. Вместо това обаче момчето има по-малка сестра. Такава, дето все иска внимание, говори шумно и предлага момичешки игри. Постепенно момчето осъзнава, че за сестричката си то не е просто брат, а Батко – герой, който може и знае всичко, закрилник и опора.

Да, винаги има какво да научим за себе си от отношенията си с братята и сестрите, независимо дали те са по-големи или по-малки от нас. Това несъмнено е ценен урок за читателите между 6 и 10 години.

„Там, навън“ от Морис Сендак, изд. „Лист“

Ида има по-малка сестричка, за която се налага да се грижи. А това е толкова досадно! Вместо да играе с приятели или да върши нещо любимо, Ида се занимава с бебето. Когато тя се разсейва за момент, група гоблини се прокрадва в стаята и открадва сестричката й, като оставя на нейно място леден къс. Ида събира смелост и тръгва след гоблините, за да върне обратно сестра си. Книгата е част от трилогия заедно с „При дивите неща“ и „В нощната кухня“ и е подходяща за смели деца между 5 и 9 години.

Ако написаното дотук ви звучи познато, то знайте, че сте на прав път. Именно „Там, навън“ вдъхновява създаването на вечната филмова класика „Лабиринтът“. В музикалния филм ролята на Ида е изиграна от младата Дженифър Конъли, а незабравимият Дейвид Боуи е цар на гоблините.

„Двете кралства“ от Катя Антонова, изд. „Рибка“

Имало едно време две кралства, които враждували помежду си. Царството на нещастието се управлявало от кралица Омраза, а верни служители й били барон Гняв, херцогиня Болка, принц Срам и много други. В Царството на щастието пък властвала кралица Любов. Помагали й графиня Честност, принц Доверие и други благородни особи. Но ако мислите, че това са врели-некипели, почакайте за момент. Двете кралства не са в миналото и приказките, а са съвсем реални в нашите сърца и мисли. В изданието по лек и достъпен начин е представено как всеки от нас ежедневно е под влиянието на жители от двете кралства….а особено братята и сестрите.

Книгата е подходяща за читатели между 6 и 11 години.

Не пропускайте и селекцията ни за бъдещи каки и батковци.