6 книги с поглед отвисоко

Да гледаш на проблемите от високо понякога е много потребно умение. Да не те е страх, когато си на последния етаж или на покрива, също не е лесно. На кураж, приключенски дух и целеустременост, които ни извисяват над трудностите, могат да ни научат героите от следните любими заглавия:

Карлсон, покрив, дребосъче, перка, спокойствие, книга, задължителна литература

„Карлсон, който живее на покрива“ от Астрид Линдгрен, изд. „Пан“

Карлсон е нисък, пълничък и извънредно самоуверен мъж „в разцвета на силите си“. Той живее на покрива на една сграда, в която се намира и домът на семейство Свантесон. Но освен че обитава покрив, Карлсон може да лети! Когато натисне едно копче на корема си, на гърба му се задейства малка перка и го издига във въздуха. Малкото момче на семейство Свантесон, Дребосъчето, се запознава с необикновения Карлсон и двамата стават най-близки приятели.

Приятелството с Карлсон е страшно забавно за Дребосъчето, но понякога му носи тревоги и наказания. Защото белите и номерата на пухкавия господин могат да бъдат и доста „солени“, както ще се уверят читателите между 7 и 11 години.

Ото и дрипльовците, бедност, студ, покриви, от високо

„Ото и дрипльовците. Гората на изчезналите неща“ от Матилда Удс, изд. „Мармот“

Ото заживява с майка си в Ходелдорф, но почти веднага след преместването им тя изчезва. Докато се лута из новия град, той се запознава с Дрипльовците – бездомните деца на града. Те са хитри и издръжливи, умеят да оцеляват и спазват строги правила. А нощем спят до комините на хорските къщи, за да се постоплят.

Ходелдорф е студен град, но вледеняващият мраз изненадва дори коренните му жители. На какво се дължи той ще разберат читателите между 8 и 12 години.

„По покривите“ от Катрин Ръндъл, изд. „Таралеж“ 

Историята на Софи не започва по най-добрия начин. Тя е един от малкото оцелели корабокрушенци при инцидент в Ламанша. Бебето е спасено в калъфа на виолончело и попада в дома на ексцентричния учен господин Чарлз – друг оцелял в корабокрушението. Двамата живеят щастливо, а единствената мъка на Софи е, че не знае къде е майка ѝ. Притиснати от обстоятелствата, Софи и Чарлз бягат в Париж, за да я намерят. Уликите, с които разполагат, са малко, а пречките пред тях – безброй. След случайната среща на Софи с децата от парижките покриви тя получава шанс да научи какво се е случило с майка ѝ.

Историята на Софи е истинско пиршество за читателите между 8 и 12 години.

„Дяволчето“ от Павел Чех, изд. „Персей“

Флоримон е млад дявол, който си живее доволно и безметежно в Пъкъла. Един ден обаче той е изпратен при хората с тежката задача да ги тормози и да им пакости. Вредителството му потръгва и му носи удоволствие. Коминочистачите и мирните жители са сполетени от злощастия, а виновникът остава в сянка.

Всичко продължава постарому, докато в навечерието на Коледа Дяволчето не попада в къщата на единствената жена коминочистач – нямата, но красива Традамила. Това е първата страница от новия живот на Флоримон, обрисуван с пленяващите илюстрации на Чех за читателите между 7 и 12 г.

Малката принцеса, принцеса, Франсис Бърнет, книга

“Малката принцеса” от Франсис Бърнет, изд. „Пан“

Капитан Крю е заможен вдовец, който отглежда сам обичната си дъщеря – Сара Крю. Двамата живеят в Индия, но капитанът решава да изпрати седемгодишната Сара в пансион в Англия, за да се погрижи по-добре за образованието й, а и за да я предпази от индийския климат. Така момичето се оказва в пансиона на г-ца Минчин и е настанена в най-разкошната стая.

След известно време до г-ца Минчин достига вестта за смъртта на капитан Крю и за стопяването на голямото му богатство. На Сара са отнети всички привилегии, тя се превръща в слугиня и заживява на студения и оскъдно мебелиран таван на пансиона. Доброто сърце на Сара, непокварено от предишното охолство, намира сили да се справи и да приеме приумиците на съдбата. Волята и смирението на Сара имат какво да дадат на читателите между 7 и 12 години.

„Зайчето Пейсли и състезанието за къщичка на дърво“ от Стив Ричардсън, изд. „Софтпрес“

Един ден катеричето Джими заявява пред приятелите си, че баща му ще построи най-чудесната къща, която някога са виждали! Сред малките животни настава оживление и те дружно обявяват състезание за „най-хубава къщичка на дърво“. За всеобщо изумление в надпреварата се включва и зайчето Пейсли – сираче, което живее с майка си и малкото си болно братче.

Месеците отлитат, всички татковци в гората строят усилено, а зайчето планира, чете и провежда важни срещи. Когато настъпва денят за обявяване на победителя, всички са смаяни от размаха и устрема на Пейсли. А тя не само успява да спечели състезанието, но и да помогне на много деца в беда. Историята на зайчето и разкошните илюстрации на Крис Дън ще пленят читателите между 5 и 9 години.

Приятно четене и не забравяйте – висините са за мечтаене и достигане!

Илюстрация на корицата: „Рапунцел“, Кейт Паркинсон

 

Вземете книгите с код DK19 от

Ozone.bg или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, Вие помагате

за насърчаването на детското четене в България.