6+ книги, с които да приветстваме есента

Гроздето е обрано, лютеницата почива в бурканите, а кестените падат на земята и очакват да се озоват в нечия ръка или джоб. Това означава само едно. Неусетно сме изпратили топлите летни вечери и сме пристъпили в есента. Денем все още упорито носим къси премени, а вечер сме принудени да навлечем нещо топло. Есента обаче няма търпение да покаже всичките си багри, нюанси и вкусове, затова ви приканваме да я поканите в дома си със следните предложения:

„Есента и таралежчето“ от Джудита Кампело, изд. „Сиела“

Настава време животните да се подготвят за идващия студ, да напълнят килерите, да сменят кожухчетата. Но навън е и красиво, цветно, прохладно! Само Таралежчето не се радва на есента, защото знае, че трябва да спи. А това значи да изпусне няколко месеца игри… Затова то решава да остане будно заедно с всички, да види последния паднал лист и първата понесена снежинка.

Книгата е подходяща за малки читатели (3-7 години) и е част от четирилогия, посветена на годишните сезони.

„Есенна приказка“ от Дарина Кръстева, изд. „Лисиче“

Горските обитатели не губят и минута, а се подготвят за дългата зима. За щастие, есента е подготвила пребогати дарове и животните усърдно трупат зимнина. Част от нея отива в дупки и хралупи, а друга – направо в коремчетата. Ала едно лакомо мече не спира да похапва дори когато вече е сито. И ето че последствията не закъсняват.

„Есенна приказка“ е уютна история, поднесена в леки рими и подходяща за деца между 3 и 6 години.

„Надпреварата за Златния жълъд“ от Кейти Хъдсън, изд. „Клевър Бук“

Всяка година катеричката печели приза в „Надпреварата за Златния жълъд“ и тази есен отново се кани да грабне наградата. Сега обаче правилата са различни – печели не най-бързото животно, а най-добрият отбор. Дали катеричката ще се научи да бъде част от екип и има ли по-важно нещо от победата?

Това ще научат малките читатели между 3 и 5 години, докато се провират заедно с героите през златисти и огнени листа.

„Листа“ от Стивън Хогтън, изд. „Artline Studios“

Години наред старото дърво отглежда до себе си млада фиданка. Защитава я, обича я и й помага да расте силна и щастлива. И така ден след ден, сезон след сезон двете дървета трупат хубавите спомени. Фиданката расте и се превръща в младо и здраво растение, но наред с това идва момент, когато старото и мъдро дърво трябва да си отиде.

Илюстрациите в книгата са тези, които представят на децата (4-8 години) другарството, подкрепата и кръговрата на живота по най-красивия възможен начин.

„Най-късметлийското листо“ от  Шантал Бурхоние и Дейвид Хоскинс, изд. „Art Eternal”

Приятелите Хорас, Ним и Кей излизат във ветровития есенен ден и се подсещат, че уловеното във въздуха листо носи късмет. Затова всички се впускат да преследват подгонените от вятъра листа и да съберат колкото могат повече. Само че състезанията между приятели често завършват тъжно и накрая някой е наранен, както става и сега.

Малките читатели (4-7 години) ще потичат на воля и ще се научат как да уловят късмета си, защото него не го носят листата, а добрите постъпки и правилните решения.

„Уини и Уилбър: Удивителната тиква“ от Валъри Томас, изд. „Timelines”

Вещицата Уини обича да похапва всякакви есенни зеленчуци, а от всички най-любими са й тиквите. Само че хич не харесва да ги мъкне от пазара до дома си. Затова решава да отгледа свои собствени зеленчуци, които да са винаги подръка! Оказва се, че и това не е лесна работа – растенията покълват бавно, а на вкусните им плодове и листа се радват също зайците, гъсениците, охлювите. Тогава Уини се сеща за пръчката си и използва малко магия, за да помогне на зеленчуците си. Скоро градината й започва да расте със смайваща бързина и Уини трябва да действа бързо, за да поправи неприятностите.

Приключенията на веселата Уини и котарака Уилбър са любими на децата между 4 и 7 години.

И тъй като есента е многоцветна, уханна и вдъхновяваща, използваме случая да ви подсетим за „52 щури идеи. Неделни забавления за цялото семейство“! В книгата ще намерите отлични хрумвания за артистични проекти от природни материали, които ще ви сближат с природата, но и ще ви осигурят малко време за семейството.