6+2 детски книги за змейове, лами и хали

Българският празничен календар предлага много възможности за предаване на традиции и обичаи, но и за изследване на митичните създания, в които са вярвали предците ни. Историята за св. Георги, който убива змея, веднага насочва вниманието на децата към страховитото същество, чест гост в народните приказки.

Ето няколко книги, чрез които ще можете да се забавлявате, докато изследвате приказните сюжети, населявани от змейове, лами и хали.

Българска народна митология, разказана за деца

„Българска народна митология, разказана за деца“ (изд. „ЕМАС“) е сериозен труд на българската фолклористка и писателка Лозинка Йорданова. В книгата си тя събира българските митове и ги предава на бъдещите поколения не в енциклопедичен стил, а под формата на приказни истории.

Зад работата й стоят сериозните изследователски трудове на личности като Михаил Арнаудов, Петър Динеков, Константин Иречек, Кузман Шапкарев, съчетани със собствените й проучвания и разказвачески талант.

Книгата би представлявала трудност при самостоятелно четене от съвременните деца, но е отличен мост между поколенията. А именно чрез такива мостове са се предавали митовете и легендите през вековете. И именно чрез съвместното четене и преразказване митовете оживяват и вдъхновяват до днес.

В книгата ще откриете съкровищница от приказни истории, сред които ще прочетете за Змей Горянин, за залюбената от змей Рада, а и за св. Георги. В допълнение ще получите и илюстрации от Иван Гонгалов.

Български народни приказки за змейове и хали, за юнаци и техните юначни дела

Освен книги, подпомагащи възрастните в предаването на българския фолклор, Лозинка Йорданова има и книги с народни приказки за моми и момци, животни, русалки, самодиви и др. Сред тях е и заглавието „Български народни приказки за змейове и хали, за юнаци и техните юначни дела“ (изд. „ЕМАС“), в което са събрани 19 народни приказки за змейове, лами и хали.

В началото на книгата авторката представя кратко и ясно разликата между трите митологични създания, а сред приказките ще откриете както добре познатата „Тримата братя и златната ябълка“, така и по-малко известни, но интересни истории. Илюстрациите и оформлението са на Виктор Паунов.

Поредица за малкото жабче на Юлия Спиридонова

Юлия Спиридонова умело вплита фолклорни и митологични елементи в книгите си. Поредицата за малкото смело жабче не прави изключение. В „Бъди ми приятел“ писателката повежда читателите по следите на своя герой, който иска да си намери другар. В заглавието, освен таласъм и самодива, се появяват стопанът и ламята.

Истинската роля на ламята в преданията става явна за читателите във втората книга – „Каква магия крие се в снега“. Тогава писателката въвежда още един образ от митовете и легендите – змея. Последният подобен персонаж, който често се смята за аналогичен на змея и ламята, но няма нищо общо, е халата. Тя е главен герой в последната част от поредицата „Къде си, слънце“ (изд. „Кръгозор“). И трите заглавия са илюстрирани от Пенко Гелев.

Приключение в Долната земя. Коледари срещу хали

Елена Павлова успява също да вплете митове и обичаи в книгата си „Коледари срещу хали“ (изд. „Софтпрес“). Фентъзи историята насочва вниманието на по-големите деца към силата на имената, тракийските светилища по българските земи, но и успява да насочи вниманието към коледуването и роенето на страховитите хали.

Сериозните проучвания на писателката са довели до написването на забавна и динамична история, подходяща за читателите над 10 години, която неусетно събужда интереса към българската митология. Илюстрациите в книгата са на Гергана Грънчарова.

Изтръгнати от корен

За още по-големите тийнейджъри и любители на фентъзи четивата препоръчваме „Изтръгнати от корен“ на Наоми Новик (изд. „Екслибрис“). Макар писателката да е американка, славянските й корени личат ясно в тази история, базирана на славянските митове и легенди.

 

Агнешка живее в малко селце, застрашено от настъпващото зло – Леса. Той превзема долината, краде хората и ги превръща в чудовища или никога не ги пуска да излязат от дебрите му. За да възпира злото да не погълне всичко, в долината живее могъщ магьосник – Змеят. В замяна на защитата, той иска тежък данък от жителите на долината – на всеки десет години да му принасят в жертва по една седемнайсетгодишна девойка – тежък налог, спазван от селяните с неохота.

Наоми Новик е успяла да изгради плътни, живи образи на своите герои. Изпратила ги е в един свят – колкото примамлив, толкова и враждебен. Оградила ги е в кръг от защитна магия, а за капак им е изпратила враг, разпрострял корените си не само под земята, но и в сърцата на податливите. Сюжетът е толкова завладяващ, че не позволява на читателя да се отдели от страниците, за което допринася и чудесният превод на Ирина Манушева.

Змейове и хали. Оцветяване, рисуване, любопитни факти

За най-малките срещата с митологичните същества може да се случи лесно и приятно с помощта на изданието за оцветяване „Змейове и хали“ (изд. „БГ книга“). Нека оцветяването не ви подвежда – книгата предлага проверена и интересно пресъздадена информация за змея, ламята и халата, поднесена с по няколко изречения на страница.

Друго предимство е преводът на текста на английски – двуезичните издания са особено подходящи и за българчета, живеещи в чужбина. Разбира се, големите по размер илюстрации за оцветяване са още едно приятно допълнение за мъниците. Книгата е част от поредицата „Съкровищата на България“, която екипът ни намира за особено полезна.

Вземете книгите с код DK19 от

Ozone.bg , Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.

  • „Българска народна митология, разказана за деца“- Ozone.bg / Ние, децата / Booklover
  • „Български народни приказки за змейове и хали, за юнаци и техните юначни дела“ – Ozone.bg / Ние, децата / Booklover
  • Поредица на Юлия Спиридонова за малкото жабче – Ozone.bg / Ние, децата / Booklover
  • „Приключение в Долната земя. Коледари срещу хали“ – Ozone.bg / Ние, децата / Booklover
  • „Изтръгнати от корен“ – Ozone.bg / Ние, децата / Booklover
  • „Змейове и хали. Оцветяване, рисуване, любопитни факти“ – Ozone.bg / Ние, децата / Booklover