50 години Ден на Земята

На 22 април 2020 г. се провежда 50-ият Деня на земята. Всяка година на тази дата защитниците на околната среда отбелязват появата на екологичното движение. Инициативата се появява през 1970 г.

В годините преди първия Ден на земята, американците потребяват огромни количества оловен бензин. Заводите бълват вредни емисии, без да са заплашени от законови санкции, а връзката между замърсяването на природата и влошеното здраве все още не вълнува активно гражданите.

Промяната започва след публикуването на романа „Смълчана пролет“ на американската морска биоложка и природозащитничка Рейчъл Карсън през 1962 г. Книгата предизвиква първия екологичен дебат в историята и насочва общественото внимание към значимостта на живите организми, околната среда и неразривната връзка между замърсяването и общественото здраве.

Постепенно се заражда и идеята за организирането на първия Ден на земята. През 1969 г. американският сенатор Гейлорд Нелсън става свидетел на огромния петролен разлив край бреговете на Санта Барбара, Калифорния. Вдъхновен от студентското антивоенно движение, той решава да насочи студентския взор и към замърсяването на въздуха и водите чрез провеждането на срещи в кампусите на колежите в САЩ. Избират 22 април за събитията, защото се пада между пролетната ваканция и финалните изпити.

Инициативата бързо набира популярност, отразена е от националните медии и среща подкрепа от широк кръг огранизации. Името й е променено на Ден на земята и през 1970 г. 20 милиона американци (около 10% от тогавашното население на САЩ) излизат на улиците, в парковете и аудиториите, за да протестират срещу 150-те години индустриално развитие, довело до тежко наследство със сериозни последици върху човешкото здраве.

През 1990 г. Денят на земята се превръща в световна инициатива, като мобилизира 200 милиона души в 141 страни и извежда екологичните проблеми на световната сцена. Тогава се поставя сериозен фокус върху усилията за рециклиране и се прокарва пътя за Срещата за земята на ООН, проведена в Рио де Жанейро през 1992 г.

С настъпването на 2000 г., Денят на земята активизира дебатите за опазването на околната среда в 184 държави, като използва силата на интернет. За тридесетте години от основаването си, инициативата изпраща силно и ясно послание на световните лидери:

Гражданите по целия свят искат бързи и решителни действия, свързани с глобалното затопляне и чистата енергия.

Днес Денят на земята обединява усилията на повече от милиард жители на планетата, които се борят за въвеждането на глобални, национални и местни политически промени, свързани с опазването на околната среда.

Източник на информация: https://www.earthday.org