5 заглавия с тайни кодове и загадки

Наскоро си припомнихме „Тайната на „Небюла“ и това ни провокира да се разровим за още подобни заглавия. Ето как се впуснахме в търсенето на книги, които побират в себе си интересни приключения и неочаквани обрати, като същевременно предизвикват търпението, знанията и уменията на читателя. Ако и вие обичате да следите за неща, които липсват, или за такива, които са в повече, да търсите скрити послания и отговори, ако сте почитатели на хитроумните главоблъсканици, то следващите предложения са за вас.

„Бягство от библиотеката на господин Лимончело“ от Крис Грабенстайн, изд. „Сиела“

Луиджи Лимончело, най-известният създател на игри в целия свят, е ангажиран в проектирането на новата библиотека в града. Всички очакват библиотеката да е удивителна и неповторима и броят дните до откриването й. И ето че моментът настъпва. На откриването й обаче са допуснати само няколко специално избрани и поканени деца. Когато вратите се затварят зад тях, те разбират, че стават участници в игра, която могат да спечелят само по един начин – ако разрешат всички литературни загадки, потърсят отговори в книгите и проявят съобразителност.

А за самите читатели (9-12 години) има и друга изненада. За тях авторът е вмъкнал между страниците още една загадка…

„Тайната на „Небюла“ от Труди Труит, изд. „Егмонт“

Круз Коронадо е момче на 12 години, което живее с баща си в слънчевия и безгрижен Кауди. Докато прекарва голяма част от времето със сърф в морето, Круз научава, че е приет в престижната „Академия на изследователите“. За него това е огромен успех и сбъдната мечта, тъй като едва 25 деца от цял свят биват приети годишно в Академията. Но легендарното учебно заведение е специално и по друга, много лична причина. Майката на Круз загива при мистериозни обстоятелства, докато работи именно в лабораторията на Академията.

Книгата е първа част от приключенската поредица за деца Explorer Academy, зад която стои National Geographic. На страниците й са скрити улики и шифри, предназначени специално за децата между 9 и 13 години.

Поредица „39 ключа“ от Рик Риърдън, Гордън Корман, Дейвид Балдачи и др, изд. „Егмонт“

Поредицата е мащабен мултимедиен проект на съзвездие от автори, който включва множество книги, карти за игра, онлайн игра и др. Романите проследяват приключенията на 14-годишната Ейми Кахил и нейният брат Дан Кахил. Те разбират, че различните клонове на семейството им се надпреварват помежду си в търсене на 39-е ключа – съставки на серум, който е източник на енергия за фамилията. Ейми и Дан също се включват в шеметното състезание межди клоновете. Във всяка книга действието се развива на различно историческо място, което предоставя и много научни факти на читателите между 12 и 16 години.

„Escape Room. Приключение в 10 стаи“ от Джеймс Хамър-Мортън, изд. „Миранда“

Книгата представя историята на младия репортер Адам и неговия приятел Хенри. Двамата трябва да разкрият дълбоко пазените тайни на известна и влиятелна корпорация, за да осуетят опитите й да завладее света. Всяка от отделните глави е отделна стая, пълна със закодирани послания и задачи, които изискват логическо мислене. А мисията на читателите (13-16 години) е да се справят успешно с всички тях, за да помогнат на Адам и Хенри. Книгата може да се чете и играе както самостоятелно, така и отборно. Авторът й е създател на две успешни ескейп стаи, а също така е и консултант на свои колеги в тази сфера.

„Магични мистерии“ от Нийл Патрик Харис, изд. „Софтпрес“

Поредицата е написана от Нийл П. Харис, който е известен актьор и фокусник.

Картър Лок остава сирак едва когато е на няколко години и е принуден да живее с чичо си Слай. Той, също като родителите на момчето, владее магически трикове, но, за съжаление, ги използва, за да мами и обира хората. Обучава и племенника си на някои номера с идеята да го използва в мошеническите си схеми. Картър обаче е колкото умел в триковете, толкова и честен, затова решава да избяга от чичо си. Така пътят му го среща с господин Върнън, неговата дъщеря Лейла и приятелите й Тео и Ридли.

Книгите от поредицата ще накарат децата (11-14 години) да обикнат и изпробват фокусите, но и ще им подхвърли предизвикателства, които ще ги поизпотят.

Да действаме! Пригответе си лупа, тефтер, лаптоп, включен в мрежата, изберете някое от заглавията и смело напред!

 

Вземете книгите с код DK19 от

Ozone.bg или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, Вие помагате

за насърчаването на детското четене в България.