5 причини: Институтът

Първата книга на Стивън Кинг, която прочетох беше „Дългата разходка“. Бях на ученически лагер в село Бързия и ми я даде едно момче, от големите. Тогава не разбрах напълно посланието на този роман, но бях запленена от езика, от атмосферата, от ритъма на действието. Беше вълнуващо! Не само книгата, цялостното изживяване от лагера. Така Стивън Кинг стана част от моето порастване. „Институтът“ е книга за порастването, но на деца от друго поколение и е написана за него, но е също толкова вълнуваща и интересна.

Моите 5 причини, поради които смятам, че книгата заслужава тийнейджърите над 15 години да й обърнат внимание, са тези.

1. Завладяващата история

Началото е малко бавно и описателно, но определено е необходимо. След него действието става толкова интересно, че аз четях във всеки един удобен момент. Историята разказва за деца, които притежават телекинетични или телепатични способности. Те биват отвлечени и отвеждани в Института. Ръководителите на тази институция искрено вярват, че с помощта на децата спасяват света. Докато един ден се появява Люк, който успява да промени живота на всички в него.

Книгата е някак „филмова“ без това да я прави по-малко стойностна. Иска ти се да продължаваш да четеш, защото героите ти стават близки и съдбата им не ти е безразлична. Интересно ти е да разбереш какво ще се случи. Ще загубят ли битката? Как могат да победят такава силна институция? Къде се крият слабостите ѝ?

2. Посланието на романа

Децата, които са в Института, притежават сили, но те повече приличат на моментен проблясък, а не на реални способности. Някои от тях могат да съборят табла от масата, да отворят врата или да усетят мислите на приятел, но нямат нищо общо със суперсилите на комиксовите герои. Обаче когато са заедно и са обединениq силата им нараства многократно и са способни на истински чудеса.

Изпитанията правят връзките между хората здрави и истински. Днес това сякаш липсва на децата. Може би затова те обичат да играят заедно компютърни игри. Там са единни срещу .ошите и успяват да победят.

Романът разказва за истинското приятелство, което са калява в битка. За вярата в другия, за саможертвата, за силата, която получаваме от близките си.

3. Авторът

Стивън Кинг е изключителен разказвач. Майсторството му е всепризнато и поколения читатели са израснали с неговите истории и герои. Книгите му са чудесен спътник за всеки млад човек. Те задават въпроси, провокират търсене и вглеждане на дълбоко в себе си. Творбите на Кинг са способни да запалят тийнейджърите да четат, защото са любопитни. Иска ти се да видиш какво ще стане, разгръщаш страница след страница. А ако младежите харесат този роман, има достатъчно произведения, които биха им донесли същото удоволствие от четенето.

4. Възможностите

„Институтът“ ще бъде интересна както на тийнейджйрите, така и на възрастните. Можете да прочетете заедно и след това да коментирате. Разговорите за литература правят хората истински близки. Ето няколко въпроса, които бихте могли да обсъдите.

  • Люк е гениално дете, но дали това наистина е толкова хубаво?
  • Хората, които стоят зад Института, вярват, че спасяват света. Дали са прави?
  • Справедливо ли е да жертваш живота на малцина, за да оцелеят останалите?
  • Имат ли място свръхестествените способности в реалния свят?
  • Какви са правата на децата днес?
  • Как в миналото са се отнасяли към децата?

5. Преходът

Този роман е отлично въведение в литературата за възрастни. Повечето детски книги спестяват много от реалността, тази е стъпка към порастването. В нея има от всичко, но по малко. Стивън Кинг не е универсален автор и определено не е за всеки възрастен, както не е и за всяко дете. Но все пак мисля, че е важно да показваме на децата богатството от жанрове, различните елементи в тях, какво ги прави стойностни и какво не; кога едно нещо е с мярка и кога излиза извън рамките на общоприетото. Децата трябва да се научат да гледат критично, да намират онова, което е интересно и значимо за тях. Ние трябва да намерим начин да ги насочваме и да търсим заедно.

Ако сте от хората, които харесват Стивън Кинг, този роман е чудесен избор да запознаете тийнейджъра си с него. Да му разкажете за вашите спомени от неговите книги. Да му споделите за живота си в младежките ви години – за музиката, за бунта, за парковете и събиранията. Техният живот е различен от нашия, но истински важните неща си остават същите.

 

 Книгите ще откриете в Ozone.bg с код DK19.

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да търсим точните книги за Вашето дете.