5 причини да кандидатстваш за младши книжар в Orange

Верига книжарници Orange center стартираха интересна инициатива за насърчаване на интереса на младите хора към книгите – „Стани младши книжар в Orange за един ден“. Ако се колебаеш дали да се включиш в инициативата, виж някои от ползите да бъдеш книжар дори и за ден.

Придобиваш опит в кандидатстването за работа

Няма какво да се лъжем – кандидатстването за работа е неизбежно и колкото по-бързо му хванеш цаката, толкова по-добре. Като кандидатстваш за младши книжар в Orange, започваш да трупаш ценен опит. Това ще те улесни в бъдеще, когато си търсиш работа, и ще те научи да се ориентираш дали дадена позиция представлява интерес за теб. Пък и ще знаеш как да убедиш работодателите, че тъкмо ти си техният човек.

Matrix

Развиваш самочувствие на книжен експерт и насърчаваш четенето

Фокусът в живота на младите хора е върху обучението – къде, какво и колко да учат, което често ги оставя с убеждението, че не разбират от нищо. А това съвсем не е така! Запалените млади читатели са едни от най-големите специалисти в областта на съвременната детско-юношеска литература. Освен това разговорите за книги са чудесен начин да привлечеш интереса на връстниците си към четенето и да ги убедиш, че то никак не е скучно – просто не са попаднали на подходящата книга. Ще бъде страхотно, ако тъкмо ти им я препоръчаш, нали?

Придобиваш практически умения за общуване

Голяма част от работата на книжарите е да оказват помощ на клиентите в книжарницата. Повярвай ни, те са най-различни: от готини книжни хора, които умират да си поговорите за книги…

…през намусени екземпляри, които не знаят какво търсят, но със сигурност не е това, което им предлагаш…

…до досадни всезнайковци, които умират да те засипват със съвети как да си вършиш работата.

Като младши книжар ще имаш възможност да изпробваш различни подходи за общуване с всякакъв тип хора. И да каляваш нервите си! 

Hit with Brick

Развиваш умения за аргументиране и убеждаване

Ако трябва да препоръчаш книга на клиент, ще трябва да се аргументираш защо тя е подходяща за него и да го убедиш да последва препоръката ти. Тези две умения ще са ти от полза по-често, отколкото си представяш. Наричат се реторика и вършат работа във всякакви ситуации – от това да накараш вашите да ти купят сладолед до сключването на сделки за милиони.

Прекарваш време, заобиколен от книги и печелиш награда

Ще прекараш стажа в компанията на много книги и опитен книжар, който с удоволствие ще сподели опита си с теб; ще научиш повече за организацията на книжните рафтове и маркетинговите похвати в книжарниците. За капак печелиш награда!

Изброихме ти малка част от предимствата да кандидатстваш за позицията на младши книжар, за които се сетихме. Не успяхме да се сетим за нито един недостатък. Честно казано смятаме, че няма такива. (Хмм, всъщност единственият недостатък е, че кампанията е отворена за млади хора от 7 до 18 години и ние не можем да участваме, но това си е наш проблем и не се брои, нали?) Ти обаче не се колебай – изпрати кратко мотивационно писмо, в което да разкажеш за себе си и защо обичаш да четеш тук.

Повече информация за кампанията „Стани младши книжар в Orange“ можеш да прочетеш в блога на Orange center, а най-интересното следи и в AzCheta.com и DetskiKnigi.com, които са медийни партньори на инициативата.