5+ истории за приятелството

Приятелите са най-важното нещо в живота ни след семейството. А за децата това важи с двойна сила. Всяка разпра с приятел има размерите на малък катаклизъм, а загубата на другарче (чак до следващия ден) е направо съкрушима. Приятелите са невероятни не само защото с тях се чувстваме добре и се смеем от сърце. Те ни учат на житейски уроци и в крайна сметка ни правят по-добри. Затова да спечелиш приятел не е лесна работа. Особено за по-малките деца, които тепърва се учат как да общуват, как да проявяват уважение и търпение.

И макар приятелството да е засегнато в огромна част от детските книги, тук предлагаме заглавия, които се фокусират изцяло върху него и различните му аспекти.

„Всичко за приятелството“ от Фелисити Брукс и Франки Апън, изд. „Клевър Бук“ 

Книгата е прекрасен и богато илюстрован наръчник за всяко дете между 3 и 8 години. От нея малчуганите ще научат защо са важни приятелите, как да ги разпознаят, как да се запознаят и сближат с някого. Ще разберат, че се случва приятели да се скарат, да харесват различни неща, да не са на едно мнение. Но и че всичко е поправимо, когато знаят как да постъпят и какво да кажат.

„В буркана“ от Дебора Марсеро, изд. „Ерове“

Люелин обича да колекционира камъчета, перца, раковини и изобщо всякакви спомени. Затваря ги в буркани и ги нарежда по лавиците в дома си. Един ден, докато отново е на лов за спомени, Люелин среща Евелин и между тях разцъфва специално приятелство. Заедно успяват да изживеят и уловят в бурканите приказни моменти. Но Евелин трябва да замине далеч, за да заживее в друг град. Дните за Люелин се нижат самотни и сиви, докато той най-накрая разбира как да преодолее всички делящи ги километри! Историята за двете зайчета е подходяща за деца над 4 години.

„Франклин“, поредица от Полет Буржоа и Бренда Кларк, изд. „Фют“ 

Приключенията на костенурчето са любими на хидяли деца между 3 и 6 години. В много от книгите за Франклин се засягат различни проблеми, свързани с приятелството. От тях малчуганите се учат на открито общуване, толерантност и справяне в трудни моменти. Заслужава си да споменем специално няколко от заглавията в поредицата: „Франклин има нов приятел“, „Франклин иска да командва в игрите“, „Франклин се извинява“, „Франклин и тайният клуб“. Костенурчето успява да спечели лесно детските сърца, защото се озовава в ситуации, близки до ежедневието и реалността.

„Бъди ми приятел“ от Юлия Спиридонова, изд. „Кръгозор“ 

Запознайте се с едно много симпатично краставо жабче. То се чувства различно от другите жаби в блатото и тръгва на пътешествие, за да си намери приятел. По пътя си жабчето среща могъщи и митични създания, които го впечатляват с красота, бързина, сила, но нито едно от тях не успява да му даде обич и приятелство. Историята на краставото жабче е за всички малки читатели между 4 и 8 години.

„Приятелството (Щастие за деца, книга 2)“ от Лео Борманс, изд. „Timelines“ 

Книгата е продължение на „Щастие за деца“ и тук отново важните послания са предадени от 10 различни птици. Те откриват разностранните аспекти на приятелството, как да го опазват от препирни и горделивост, какво е най-хубавото на това да имаш някого до себе си. Както и в първата част, след историята на всяка птица са включени въпроси, които приканват детето да помисли за себе си, за другите и за света. Насърчават го да сподели наученото от книгата, своя личен опит и гледната си точка. Това прави „Приятелството“ отличен инструмент за групова работа с деца между 5 и 9 години.

Доверете се на селекцията ни, ако детето ви е неуверено в запознанството със свои връстници или тъгува заради трудна ситуация, свързана с приятелче.