5 интерактивни книги

Децата са способни да измислят игра и с най-обикновените предмети. Неслучайно се казва, че „развиваща“ играчка е например кестенът, тъй като, докато играе с него, детето използва неограничено въображението си. Защо тогава да не играем и с книгите? Наистина, повечето книги предполагат предимно четене, слушане и обсъждане. Но вече има и такива заглавия, които приканват детето да си взаимодейства с героите. Ето как може да стане това:

„Натиснете точката“ от Ерве Тюле, изд. „Funky Books“

Едва ли е изненада, но „Натиснете точката“ е пълна с…точки. Големи и малки, по една или по много, жълти, червени или сини. Точки, които детето да натисне леко или по-силно, да потърка или раздвижи. Но освен че книгата носи истинска радост на читателите си, тя дава възможност за учене на ляво и дясно, малко и голямо синьо и червено. Потърсете я в библиотеката и подарете на детето си много весели моменти!

„Не събуждайте дракона!“ от Бианка Шулце, изд. „Фют“

Шшт, драконът си е легнал да поспи и трябва да отгръщаме страниците много внимателно и тихо… А когато той все пак се събуди, малките читатели могат да му помогнат да се успокои и да се унесе отново. Те са приканени да го погалят по гръбчето, да полюлеят книгата, да направят забележка на шумните обитатели на замъка и дори да изпеят приспивна песен. Книгата е чудесна за моментите преди лягане, когато детето, приспивайки дракона, има възможност да успокои и самото себе си.

„Кой обича дракона?“ от Бианка Шулце, изд. „Фют“

Познатият ни дракон се чувства тъжен и самотен. Денят на приятелството е, а всичките му приятели са заети! Рицарите се забавляват без него, готвачите от замъка пък заминават, за да приготвят пиршество за краля. Децата могат да утешат дракона! Да го погалят, да потанцуват с него, да му разкажат шега, да му споделят какво харесват в него. А кой ли не обича да чуе няколко добри думи?

„Пролет, лято, есен, зима“ от Христина Петрова, изд. „Фют“

Красивата и топла книга показва на децата какво се случва под и над земята по време на различните сезони. Текстът е написан в стихотворна форма, която чудесно допълва ритъма на сезоните. Но децата имат възможност не само да се насладят на хубавите стихчета и илюстрации, а и да участват активно в живота на растенията! Книгата ги увлича да погъделичкат семената с пръстчета, да погалят зелените стъбълца и да станат част от приказката за сезоните!

„Лека нощ, Зайко!“ от Йорг Мюле, изд. „Панда“

Късно е и е време Зайчето да си легне. Вече е измило зъбите си, облякло е пижамата и само трябва да заспи. А това невинаги е лесно. Малките читатели имат възможност да помогнат на зайчето да се отпусне, като същевременно изграждат собствения си ритуал за сън. Затова вземете Зайчето при вас и заедно се пренесете в страната на сънищата!

Повече информация за ползите от интерактивните книги можете да почерпите от тази статия. Приятно игрочетене!

 

Вземете книгите с код DK19 от

Ozone.bg или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, Вие помагате

за насърчаването на детското четене в България.