4 идеи как да върнем удоволствието от лятното четене

За нас, възрастните, лятото е периодът за прочитане на разнообразни заглавия – дълго отлагани, несериозни, импулсивно избрани. За децата лятото е време, когато получават задължителни и/или препоръчителни списъци с книги за ваканцията. Най-често това са заглавия, изучавани през следващата учебна година и недотам интригуващи за младите читатели.

Ясно е, че тази ситуация трудно ще затвърди у тях усещането, че четенето е удоволствие. Но не бързайте да се отчайвате! Ето няколко идеи от експерта по грамотността Пам Алин, с които да насърчите децата за ваканционни експерименти с книгите.

1. Препрочетете любимите си книги.

Препрочитането е най-мощния инструмент, с чиято помощ читателите развиват издръжливост, по-голяма концентрация и радост от четенето. Спомените ми от препрочетените книги са, че в различен етап от живота ми са означавали нещо различно за мен. Продължавам да ги препрочитам и да откривам магията им, както и да откривам себе си в това непрекъснато пътуване.

2. Четете „лесни” книги.

През годината непрекъснато показваме на учениците, че четенето е мъчно и ги напътстваме как да се справят със сложните моменти в книгите. Но никой не иска да прави нещо, което е трудно през цялото време. Това просто не е възможно. Хората са склонни да правят нещата, които им носят радост и ги карат да се чувстват добре. Същото важи и за четенето. Обичам да чета списания за светски личности, любовни романи и мистерии. Значи ли това, че съм по-низш читател? Не! Прави ме уверен, целенасочен и щастлив читател.

3. Четете по различно време от деня и на различни места.

Обикновено мислим и говорим на учениците си за четенето, все едно то се случва само преди лягане. Не всяко четене е по това време. Аз например обичам да чета рано сутрин и през деня и го казвам на учениците си. Насърчавайте ги да намерят начини да вмъкнат четенето в обичайния си график – докато пътуват, седят на верандата или в късния следобед.

4. Зарежете книгата!

Подканвайте и окуражавайте учениците си да зарежат книга, която не ги увлича. Ние, възрастните, го правим. Защо тогава не го казваме на децата си? Ако през лятото не ми харесва книга, която съм зачела, я зарязвам. Мога да си избера друго четиво измежду хиляди книги. Нямам време за губене. Да упорствам в четенето на книга, която ме отегчава до смърт, е чиста загуба на време. Дайте право на децата да вземат решения и да не чувстват вина, когато зарязват книга. Имам много книги на телефона си и купчина на нощното шкафче. Очаквам една от четири да ми хареса и именно тя ще бъде дочетена.

Превърнете лятото във време на избор, самостоятелност и опознаване. Така детето ви може да се превърне в истински суперчитател за цял живот.

Материалът е публикуван за първи път в блога EDU. Превод и адаптация: Лора Филипова.