4 причини да се регистрирате за участие в Деня „Остави всичко и чети“

Чували ли сте за самореализиращите се пророчестваТеоремата на Томас, формулирана през 1928 г., гласи:

„Ако хората дефинират социални ситуации като реални, те стават реални в своите последствия“. [1]

Тази теорема е приложима в различни случаи, а при насърчаването на четенето лесно може да се види ефектът й.

Колко пъти сте чували твърдението, че децата не четат? А че има драстичен спад в четенето и при възрастните? Вероятно често, макар обработката на информация от различни източници и в различни форми да е в много по-голям обем днес.

Независимо каква е реалната ситуация с четенето, непрекъснатото повтаряне, че „децата не четат… възрастните не четат…“ води до самореализиращо се пророчество: индивидите са убедени, че не четат. И започват да залагат на другите медии, които носят по-бързо удовлетворение като сърфирането в интернет, гледането на видеа и др.

„Остави всичко и чети“ е опитът на фондация „Детски книги“ да покаже, че действителността е различна.

Всички ние четем и отделянето на 15 минути за четене с наслада е част от ежедневието ни, на която не обръщаме внимание. Но именно забелязването й играе ключова роля в схващането ни, че имаме време за четене и всъщност четем много.

Ако съзнаваме ясно, че сме читатели, Теоремата на Томас ще работи в позитивна посока – четенето ще е наш приоритет, който пък ще ни помогне да повишим функционалната грамотност, да учим през целия живот и да предаваме на децата си посланието, че те също са читатели…

Ако все още не сте убедени, че си струва да се включите, ето и нашите 4 причини:

Общност от читатели

Хората имат нужда да са част от общност.

Принадлежността към читателска общност носи увереност, че не си сам и че четенето, макар и самотно занимание, може да ни свързва със съмишленици.

За възрастния читател, който е преминал през периодите на неувереност и отхвърляне на четенето заради средата, тази нишка е ясна. Децата и тийнейджърите имат нужда да знаят и да видят, че родителите им дават личен пример и се радват да са свързани с други читатели, макар и само като точки на картата. За тях подобно участие служи като сигнал, че четенето не е отживелица, че връстниците им може и да твърдят обратното, но всъщност принадлежността към подобна общност е нещо примамливо, интересно и хубаво.

 

  • Ако редовно отделяте време да се наслаждавате на четенето, запишете се.

За вас подобно участие може и да е излишно, но появата на още един съмишленик, на още една точка на картата от читатели е сигнал, че мантрата „Те не четат…“ е лъжовна.

  • Ако сте родител, запишете семейството си за участие и отделете 15 минути за четене.

Нека децата определят правилата – всеки да избере книга и да си чете на спокойствие или пък вие да почетете на глас. Ако не сте опитвали да споделяте времето си така, ще се изненадате колко приятно е всъщност.

  • Ако сте учител, отделете време за четене в часа на класа или в извънкласните дейности.

Предложете на децата да четат каквото пожелаят или ги заведете да си изберат книги от библиотеката. Сигурни сме, че ще ви е трудно да не питате защо са избрали дадена книга или какво им е харесало в нея. Гарантираме, че ако не ги попитате, ще избухнат с коментари, мнения и искрена благодарност, че този път четенето не е било под формата на урок.

Непрекъсната тишина за четене
Вал Стоева и Даниел / Снимка: личен архив, фотограф: Емануела Станоева, Emotion Studio

В своя роман „Рамона Куимби на 8 г.“ американската писателка Бевърли Клиъри, дала началото на Деня „Остави всичко и чети“, разказва как учителката определя време, в което всеки може да чете каквото пожелае, стига да е в тишина.

В натовареното ни ежедневие имаме нужда от малко тишина и спокойствие, за да заредим батериите. Децата се нуждаят в още по-голяма степен от това, защото нервната им система не е обучена да се справя с високите нива на стрес, на които сме подложени.

Отделянето на 15 минути за четене далеч от екраните намалява стреса, успокоява и подпомага по-добрата концентрация. В началото може и да е трудно, но ако превърнете тази инициатива в част от ежедневието си, постепенно ще забележите ползите върху поведението на децата, върху спокойствието у вас самите. Какво пречи да опитате?

Четене без условия

Непрекъснато четем: съобщения, имейли, субтитри, изображения, текстове за работа и за училище… В повечето случаи се налага да дадем обратна връзка, а ако сме в училищна възраст – да пишем съчинения, преразкази, резюмета, анализи, отзиви и какво ли още не.

Насладата от четенето често е убивана от четенето по задължение. Възрастните са наясно, че няма как да не си свършиш работата, но децата не могат да разберат какво му е приятното на четенето, щом за тях то носи само ангажименти и трудности.

Четенето без условия предполага всеки да избере онова, което наистина го кара да чувства наслада. Дали ще е философски трактат, учебник по квантова физика или фентъзи роман, всеки може да определи сам за себе си.

При децата възможността за избор е още по-важна, защото им дава увереност, че мнението им се зачита. Липсата на изискване за обратна връзка носи допълнителни ползи, защото ако знаеш, че ще те разпитват после… какво удоволствие ще ти донесе това?

 

Да споделиш или да не споделиш?

Живеем във времена, в които изкарването на показ на всяко наше действие е доказателство, че съществуваме. Социалните мрежи диктуват действията ни, водени от убеждението, че „Ако не си се снимал и не си се отбелязал, значи не си бил и нищо не се е случило.“

 

Четенето с наслада води до пълно потапяне в съдържанието на избраната книга. Това общуване със себе си чрез прочетеното не може да бъде заснето, то не предизвиква повърхностна емоция и не предполага запълване на времето поради скука и отегчение. Затова участието в „Остави всичко и чети“ изисква единствено предварителна заявка за участие – без каквито и да било други условия.

Ако желаете да се снимате за спомен, правото е ваше. Ние обаче не държим да съберем снимките ви – достатъчно ни е да знаем, че сте част от интерактивната карта, която подготвяме.

Това решение е продиктувано и от мисията ни в подкрепа на децата. Те често са част от обратната връзка по различни проекти: позират на снимки, които после се публикуват, представят, отчитат… В някои случаи подобно документиране не може да бъде избегнато. Но все пак ни се струва важно да не убеждаваме децата от малки, че животът няма смисъл, ако не си събрал сърчица в социалните мрежи, защото иначе… знаете какво гласи Теоремата на Томас. 🙂

Ако сме успели да ви убедим, че инициативата ни си струва, запишете се за участие до 23:59 часа на 11 април 2022 г.: https://forms.gle/wbAyGLEomRncpkE3A


1. Енчева, Светла. Теоремата на Томас“ и правата на студентите. – В:  Неуютен блог [онлайн]. 26 март 2008. [прегледан 10.04.2021]. https://svetlaen.blogspot.com/2008/03/blog-post_26.html?m=1 

 

Инициативата „Остави всичко и чети“ 2022 се организира от фондация „Детски книги“, Българската библиотечно-информационна асоциация и фондация „Глобални библиотеки – България“ като продължение на „Европа чете“.

Целта е да се насърчи четенето за удоволствие – без изисквания към избора на книги, без необходимост от обратна връзка, без поставяне на условия за час, място. Датата е 12 април и съвпада с D.E.A.R. Day – Ден „Остави всичко и чети“, който се отбелязва в редица страни по света.

Автор на илюстрацията към „Европа чете“ и „Остави всичко и чети“ е художникът Дамян Дамянов. Неговата рисунка представя България в едната от трите специални книги, предоставени на Европейската комисия от EU Read.