4 начина да превърнем 1 ноември в истински празник

Всяко българско дете ще ви отговори, че 1 ноември е ден на народните будители. Фразата е добре заучена, но често зад нея липсва смисъла и за децата е трудно да усетят празника. За да им помогнете да видят смисъла от делото на будителите и направите тези исторически фигури по-близки и човешки, сме ви подбрали няколко заглавия и идеи за отбелязване на 1 ноември.

Прочетете

Ако се затруднявате да отговорите кои точно за народните будители, „Моята първа книга за народните будители“ (изд. ПАН) може да ви бъде отличен помощник. В нея ще откриете кратко, ясно и увлекателно обяснение на историята на стотиците духовници, творци, учители, превели България през вековете и изградили с действията си българската духовност и идентичност.

„Великите българи“ (изд. Софтпрес) е безценен наръчник по българска история. В него авторката Христина Йотова е събрала най-колоритните, най-важните и интересни образи от 13-вековната история на страната ни. Тя разказва техните съдби и дела като приказки, без излишен патос, но съвсем честно и с уважение.

Енциклопедията „Първата българска държава“ (изд. Сиела) е дело на младите Иван Кънчев, Марио Мишев и Ивомир Колев от сайта “Българска история”. В нея те проследяват увлекателно историята на възникването и развитието на нашата държава от Стара Велика България на Кубрат до падането на първото българско царство под византийско владичество. За да бъдат максимално полезни на децата, авторите са се стремили да поднесат историческите факти  без обичайната за подобни източници сухота на изказа.

Играйте

Гледайте

Потърсете филми, посветени на велики българи – има ги в архива на БНТ, а и в раздела „Видео“ на сайт „Българска история“.

Действайте

От народни будители има нужда и днес. Народни будители могат да бъдат не само велики личности от портретите, но и всеки от нас в своята малка общност. Изберете своята кауза, намерете съмишленици и действайте. Дори и малките стъпки с времето ще ви отведат далече.

Какво направихме лично ние ли? През 2014 г. отбелязахме Деня на народните будители със стартиране на нова рубрика „Добри практики“ на сайта, чрез която популяризираме дейността на съвременните будители – библиотекари и учители.

През 2016 г. дадохме начало на още един проект – Библиотека в детската градина, с който искаме да дадем възможност на децата от най-ранна възраст да се срещнат с книгите, а на учителите да помогнем да работят с нови, съвременни детски книги.

Честит Ден на народните будители!