4 223 деца гласуваха за любима книга в „Бисерче вълшебно“ 2021

4 223 деца от цялата страна определиха любимите си книги в деветото издание на Наградата за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно“ 2021. Отличията се връчват от 2013 г. и са първата българска награда за новопубликувани детски издания, чието жури са децата. Основна цел на инициативата е да насърчи четенето и да повиши функционалната грамотност на подрастващите.

144 заглавия бяха номинирани в 4 възрастови категории (от 5 до 16 г.) и една за нехудожествени заглавия – „Нещотърсачи“ (5-16 г.). Началото на гласуването бе дадено на 11 май, а заради епидемията от COVID-19 крайният срок бе удължен до 22 октомври 2021 г.

Получените колективни формуляри за гласуване от учители и библиотекари от цялата страна са близо 150. Тройката на градовете с най-голям брой гласували деца се запазва от миналата година: София (1327), Попово (657) и Силистра (542).

„За поредна година деца, учители, библиотекари и родители са изправени пред много предизвикателства. И през 2021 г. достъпът до номинираните книги бе силно затруднен заради противоепидемичните мерки, а читателските клубове бяха принудени да ограничат дейностите си.

Екипът на фондацията отчита броя на получените гласове във втората пандемична година като показателен за важността на работата на учители и библиотекари за представяне и обсъждане на книгите в личен контакт с децата.“ – споделя Валентина Стоева, председател на фондацията.

По традиция организаторите ще връчат и две грамоти за художествена и нехудожествена книга с най-много гласове от бъдещите читатели (под 5-годишна възраст).

Победителите в категориите ще бъдат обявени онлайн на 11 ноември 2021 г. 

Награда „Бисерче вълшебно“ 2021 се организира от фондация „Детски книги“ с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Кампанията е частично финансирана от Програма „Култура“ на Столична община за 2021 г.

Сред партньорите са сайтът Аз чета, Българската библиотечно-информационна асоциация, фондация “Глобални библиотеки – България” и Асоциация “Българска книга”.