39 ключа: В тунела

Какво е общото между творчеството на Уилям Шекспир, малък остров, скрит от картографите, най-злата жена на света и най-тъмния тунел? Всички изброени обстоятелства са част от последната книга от поредицата „39 ключа: В тунела“. А както всяко хубаво нещо има своя край, така и на мен ми се наложи да навляза в тъмния тунел, водещ към най-строго пазената световна загадка – 39-те ключа на рода Кахил.

Ако сте фенове на поредицата, всичко ви е ясно. Ако обаче не сте чували за Дан и Ейми и тяхната невероятна съдба, нека ви разкажа накратко: покойната баба на децата организира състезание сред членовете на рода Кахил за издирването на тайнствените 39 ключа, даряващи притежателя си с нечувана мощ. Онези, смятащи надпреварата за прекалено опасна, грабват по един милион долара, а другите, решени да успеят, се отправят на най-непредсказуемото пътешествие в живота си. Сред смелчаците се оказват и двете сирачета, които не подозират какво ги очаква. Втурнали се във водовъртежа, Дан и Ейми обикалят света с бавачката си Нели и котарака Саладин, разгадавайки главоблъсканици и търсейки знаци, водещи ги по опасния път към ключовете. А зад гърба им някой от роднините непрекъснато се опитва да ги спре – понякога застрашавайки живота на сирачетата.

Няма да ви лъжа – Дан и Ейми са страхотен тандем и най-изненадващо успяват да се справят със загадките, научавайки по нещичко за своите велики предци от рода Кахил – Вашингтон, Шака Зулу, Амелия Еърхарт, Моцарт, руската княгиня Анастасия и още, и още. Изобретателността, чистият им ум и добрите им сърца ги водят напред, но най-опасното преживяване ги застига в последната книга. Дали ще открият светлината в тунела е въпросът, който ще вълнува съзнанието ви до последната страница…

Преди да достигнат до кулминацията, децата се озовават в добрата стара Англия, следвайки стъпките на Уилям Шекспир. След полуразрушения театър „Глобус“, Дан и Ейми се озовават в родното градче на писателя – Стратфорд на Ейвън, следвайки старо стихотворение, скрило тайната на последния, 39-ти ключ. За съжаление никъде няма знак, водещ към тайната. Роднините са отчаяни, Дан и Ейми – обезверени и единствено хобито на момчето може да го измъкне от задънената улица. Улица, оказала се и най-правилния изход за един Мадригал.

Решаващата битка се развива на малко островче край шотландските брегове, изтрито от картите. Алистър Ох, изчезналите тризнаци, семейство Холт, Кабрите и Джона трябва да намерят общ език с останалите, за да продължат напред в тунела, водещ към тайната на Мадригалите и към спасението на рода Кахил. Залогът е голям, а в дъното ги чака най-неприятната изненада… Ще се измъкнат ли живи и невредими Дан и Ейми или ще останат завинаги в бастиона на Мадригалите? Оставям на вас да разбулите тайната!

Ако трябва да съм честна, поредицата е безкрайно вълнуваща и изключително образователна. Подробностите за живота на великите личности, поднесени под формата на загадка, успяха да ме грабнат и да ме накарат да науча доста нови неща. Чудесното оформление и твърдите корици превръщат книгите в страхотен подарък, а спиращата дъха история на Дан и Ейми ще се хареса и на най-капризните читатели. Едно-единствено нещо бих променила, ако имах възможност – щях да направя така, че Рик Риърдън да напише края на историята!

Не пропускайте ревютата на Тити Христова за „Отвъд гробницата““В дълбините”„Черният кръг“ и “В змийското гнездо”, а ако сте изпуснали началото на поредицата, проследете пътя на Ейми и Дан в „Лабиринтът с костите“„Фалшивата нота“ и „Крадецът на мечове“.

Книгата е и част от страхотната инициатива „Приключения с (НЕ)задължителни книги“, в която можете да се включите и да си нарисувате собствен герб, да спечелите награди и да се забавлявате! Изтеглете брошурата оттук.

Автор: Вал Стоева