39 ключа: Императорският шифър

Ужасена съм! Стигнах до книга № 8 на любимата ми поредица „39 ключа“, а до края остават само още два тома. В главата ми непрекъснато се върти въпросът какво ще правя след това, а отговорът не се вижда никъде…

Confused

Не се чудете на чувствата ми – щом разлистите първата книга и вас ще ви завладее такава силна страст за четене, гарантирам!

А ако все още не сте се се сблъскали с Дан и Ейми Кахил (на 11 и 14 г., сирачета), направете го! Двете деца неочаквано научават, че принадлежат към могъщ клан, управлявал света стотици години. Покойната им баба Грейс събира всички наследници на рода Кахил и ги приканва да се впуснат в напрегната надпревара из континентите в разбулване на исторически загадки и търсене на 39 ключа, криещи могъща тайна. Тайна, даряваща притежателя си с най-огромната мощ, която можете да си представите. За да се включат в надпреварата, сирачетата трябва да разчитат само на себе си и да се оправят с пътешествията по целия свят без пари, без власт – за разлика от влиятелните им роднини, за които ключовете са залог, заради който си струва да убиваш!

Следвайки двете деца и тяхната гувернантка, неусетно обиколих САЩ, Франция, Австрия, Италия, Япония… Бях в Сеул, Кайро, Кубър Пиди и къде ли още не. Научих тайните на някои от най-великите личности в историята и на няколко пъти рискувах живота си заради подлостта на роднините Кахил. Но истината е, че по-прекрасно, зашеметяващо и бурно пътешествие никога не съм преживявала!

В книга № 8 Дан и Ейми заминават за Пекин в търсене на поредния ключ от загадката. Там е живял император Пу Ий, член на клана Джанъс. Всички следи водят към Забранения град (императорският комплекс в Пекин), а децата трябва да го претърсят и да открият… копринено парче плат, което Дан използва като носна кърпа.

Междувременно съмненията на Ейми относно добротата на родителите им я завладява напълно и в съмненията си момичето обвинява своите мъртви родители в… най-лошото възможно! Разтърсен от думите на сестра си, Дан я изоставя на площад Тянанмън и изчезва в малките улички на многомилионната китайска столица. Грешка! Защото Китай е последното място, на което трябва да оставаш сам.

Е, роднините на децата ще се погрижат без съмнение. Първо Дан бива отвлечен и изоставен върху поточна линия за близалки „Джона Уизард“. После братовчед му – суперзвезда го спасява и го настанява при себе си, води го по концерти и му показва света на шоубизнеса, но не от роднинска любов. Джона завежда Дан в храма Шаолин, а после – при теракотените войници, където и двамата едва спасяват живота си.

Ейми пък се опитва да намери малкия си брат из необятната територия на Китай, стигайки до Великата китайска стена. Но вероятно по-лесно ще откриеш игла в купа сено, отколкото малко момче  в многомилионните градове на азиатската държава. Чрез фън шуй Ейми разкрива път към следващия ключ и решава, че за да открие Дан, трябва да продължи да търси загадките, скрити от рода Кахил.

На 8848 м височина се крие поредното парченце от пъзела на 39-те ключа. Кой ще покори връх Еверест? Какво се крие там и дали Ейми и Дан ще присъстват на семейната веселба?

Хиляди загадки, закодирани в императорския шифър на последния император Пу Ий. Загадки, струващи животи, изпитващи човешките качества и способни да разделят! А как ще продължи историята… ще ви разкажа скоро!

Не пропускайте ревютата на Тити Христова за „Отвъд гробницата““В дълбините”„Черният кръг“ и “В змийското гнездо”, а ако сте изпуснали началото на поредицата, проследете пътя на Ейми и Дан в „Лабиринтът с костите“„Фалшивата нота“ и „Крадецът на мечове“.

Автор: Вал Стоева