39 ключа: Австралийски приключения в дълбините

Уоу! Винаги съм искала да посетя Австралия!

Привлича ме идеята да поогледам операта в Сидни, да покарам сърф върху огромните вълни, да открия тайните на Големия Бариерен риф и да посетя червената скала Улуру, известна и като Айърс Рок. За компания бих си взела кенгуру или коала и непременно ще си сплета венец от евкалиптови клонки…

   

Това може и да са само мечти, но те неусетно се сбъдват – макар и чрез книгите. За мой късмет любимците ми Дан и Ейми Кахил, герои от поредицата „39 ключа“, решиха да отлетят тъкмо за Австралия в търсене на поредното предизвикателство. За какво се състезават? Хм…

Покойната баба на децата организира страховита надпревара сред всички участници от рода Кахил – с всички сили и средства представителите на рода се втурват по целия свят в търсене на тайнствените 39 ключа, които ще дадат на притежателя си нечувана мощ. Онези, които смятат надпреварата за прекалено опасна, грабват по един милион долара, а другите, решени да успеят, се отправят на най-непредсказуемото пътешествие в живота си. Сред смелчаците се оказват и двете сирачета, които не подозират какво ги очаква…

Америка, Европа, Азия, Африка. Самолети, коли, влакове и моторници. Капани, предатели и спасители. Неочаквани разкрития и потресаващи истини. Това и нито грам по-малко получават двете деца, преследващи 39-те ключа. Помощници в обиколката им на земното кълбо са Нели – гувернантката с айпод и обеца на носа и Саладин – котаракът на баба им Грейс, който се храни единствено с червен луциан (и аз, в ролята на летописец Wink). Докато събират ключовете, спасявайки се от лапите на хищни роднини, децата се озовават в… Австралия! А с тях – и аз.

За съжаление за операта и коалите не остана време, защото в играта се появи неочакван играч – Изабел Кабра. Майка на Иън и Натали, Изабел е безскрупулна убийца, готова да унищожи всеки, изпречил се на пътя й към победата. За нещастие, главна роля в епизода получава тъкмо Ейми. Докато брат й и Нели са на пазар с чичо Шеп (братовчед на баща им, който любезно им помага да следват стъпките на родителите си), момичето се отправя на среща с Иън Кабра.

Междувременно на пътя й се изпречва неочакван враг – Ирина Спаска. Бившата шпионка от КГБ отвлича Ейми за минути, за да я накара да си спомни кой е отговорен за смъртта на родителите й. Шокът, че майка й и баща й са били убити и тя е знаела дълбоко в себе си, разтърсва Ейми Кахил до мозъка на костите. Но това е само началото, защото Изабел се включва в играта, готова да хвърли безпомощното момиче за храна на акулите!

След неочаквано бягство от лодката на Кабра, двете деца се отправят по стъпките на Амелия Еърхарт и на Боб Тропо – Търсача. Докато изследват стара рудничарска шахта в Кубър Пиди, в която е живял Търсачът, децата попадат на странни писания и на някои от най-отровните гадинки на света. Тези опасни паяци може и да не са смъртоносни, но тайпанът, приземил се при децата, определено е. Най-отровната змия. Без антидот. Бррр!

Как ще постъпите, за да се спасите от такава смърт? Ще седите и ще чакате да дойде сетния ви час? Е, за вас не знам, но Дан и Ейми определено имат друг план. Разрушавайки стената на подземна къща, децата изпълзяват на косъм, за да се отправят към островите Ява и Суматра.

Преследвайки избледнелите следи на Търсача, децата се озовават в подножието на вулкана Кракатау. А той никак не е спокоен и иска да изригне, забулвайки в потоци от лава последните надежди за откриване на поредния ключ от пъзела…

… Дим. Ейми се събуди и си спомни, как преди много години майка й я изведе и я положи на тревата до Дан, а после се втурна в горящата къща. Спомени? Реалност? Приятели или врагове? Изригнал вулкан или истински пожар? Има ли спасение за двете сирачета или и те са обречени да загинат като родителите си?

–-

Поредицата „39 ключа“ наистина ме вдъхновява. Харесва ми тръпката и очакването да се отправя с Дан и Ейми към поредното приключение. Умирам от страх сред опасностите. Уча много нови неща за някои от най-великите личности в световната история, членове на клана Кахил. И пътешествам без билет, без багаж, без никакви усилия!

Не пропускайте ревютата на Тити Христова за „Отвъд гробницата““В дълбините”„Черният кръг“ и „В змийското гнездо“, а ако сте изпуснали началото на поредицата, проследете пътя на Ейми и Дан в „Лабиринтът с костите“„Фалшивата нота“ и „Крадецът на мечове“.

Автор: Вал Стоева

[club]