30 изобретения и техните хиперкратки обяснения

Сигурна съм, че в някакъв момент всеки родител се е чувствал безпомощен да отговори на детските въпроси кой е измислил това или онова и как работи то. В такива минути „Изобретенията в 30 секунди“ (изд. Ентусиаст) на д-р Майк Голдсмит може да окаже спешна книжна помощ. Авторът е подбрал 30 новаторски идеи – от тоалетното казанче до космическите кораби и от сметалото до ядрения реактор, които умело е обяснил за половин минута.

В днешния динамичен свят, в който децата обичайно правят няколко неща едновременно и трудно задържат по-продължително вниманието си, идеята за такова скоростно обяснение е отлична. Е, разбира се, изискват се сериозни умения да „преведеш“ на простичък и разбираем език сложни идеи. Д-р Майк Голдсмит се е справил с тази задача.

Почти всичко, което ни заобикаля в живота ни е създадено от човешка ръка. Дори не си даваме сметка колко от нещата, които приемаме за даденост са резултат от гениалните хрумвания на знайни и незнайни изобретатели. 30 от тези хрумвания, превърнали се в изобретения, са подредени в 6 раздела (Бит, Комуникации, Транспорт, Наука, Медицина и Промишленост), а разделите започват с кратък речник на използваните термини. Всяко от изобретенията е представено на един разтвор. Първата страница разказва накратко за раждането на изобретението, последвано от хиперкратко обобщение в 3 секунди (наистина!). В допълнение на съседната страница е изобразен принципът на действие на изобретението с помощта на забавните цветни илюстрации на Крис Андерсън и Марта Мунос. Малките любопитковци получават и занимателна 3-минутна мисия, с която лесно да проверят практически как действа изобретението.

„Изобретенията в 30 секунди“ е ценен помощник за любопитните деца, които искат да знаят как работят нещата около тях и искат да изпробват научено в бърз и лесен експеримент. За родителите е удобен начин да уплътнят по смислен начин дългите летни дни/зимни вечери на децата си.

Вижте ревютата ни и за други енциклопедии: “Larousse на първите открития на български и на английски”,  “Изобретенията”, зелени енциклопедии, “Рекордите на животните”, “Защо? Какво? Как? Домашните животни”„Всичко за динозаврите”, „Всичко за митологията”, „Разгледай отвътре! Изобретенията”, Илюстрована енциклопедия „Земята, Моят първи Larousse на въпросите, Животни-рекордьори, „Влаковете”, както и чудесните „Ваканция в средните векове” и „Вкусна география”, които не са енциклопедии, но пък си заслужават.

Ако пък децата ви се интересуват от математика, вижте предложенията ни за математика през лятото.

Автор: Лора Филипова